Ce mai an – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Niciodata nu am auzit atat de multe plangeri din partea columbofililor ca si in acest an. Nu am mai experimentat un astfel de an inainte, se plangeau acestia. Nu-i de mirare. Un astfel de an nu se mai intalni-se. Si toate acestea din cauza vremii teribile, saptamana supa saptamana.

In unele zone, trei saptamani la rand, etape de demifond au fost anulate.

Chiar si de la distante scurte, de la mai putin de 100 de km, s-antamplat ca de trei ori porumbeii sa fie adusi acasa cu masina de transport dupa ce au stat doua nopti in masina pe locul de lansare.

Atunci cand puii trebuiai sa aibe cea de a cincea etapa (la demifond) in unele zone au avut doar UN singur antrenament. Toate etapele au foat anulate.

La care mai adaugam si pierderile imense.

PIERDERILE IMENSE

Cel mai nasol este faptul pierderilor misterioase in randul puilor, chiar si pet imp de vreme buna. In centrul Olandei, au avut o etapa de concurs cu puii de la 65 de mile (aprox. 104 km). A fost o vreme cu vant din spate si porumbeii au fost eliberati dimineata devreme. Primii pui au sosit pe la ora 10:00 dimineata. In ziua urmatoare concursul nu se inchisese. Astfe doua treimi dintre pui nu au ajuns acasa.

1915667_1680818352173391_153583822035365038_n

CIUDAT

Vorbind despre pierderi, un lucru ciudat se intamplase. Puii care reuseau sa claseze in fata de trei ori se pierdeau de la un antrenament de doar 10 kilometri. Mai este un crescator care isi concurase puii de patru ori. Apoi se dusese la un antrenament de 6 mile (9,6 km) doar sis i-a pierdut 30 de pui din 78. Se mai intampla ca unii crescatori cand isi lasa porumbeii afara, si dupa ce isi deschid crescatoria porumbeii se comporta foarte ciudat, fac multe ture in jurul crescatoriei si nu se mai intorc acasa. Crescatorii care si-au pierdut doar jumatate dintre pui sunt norocosi. Dar cel mai nasol lucru este ca aceste pierderi incep sa devina o traditie (ceva obisnuit). Aceeasi poveste in fiecare an. In urma cu cateva decenii in urma cand un crescator voria sa zboare 30 de pui acesta cumpara treiczeci de inele. Iar dupa terminarea sezonului ramanea cu 28 de pus au mai multi. Azi daca vrei sa zbori 30 de pui ai face bine sa comanzi 75 de inele sau mai multe. Este oare din cauza schimabrii climei? Cine stie?

INCA O DATA CIUDAT

Locuiesc pe o strada linistita. Este frumos cand ai porumbei dar are si un dezavantaj. Cativa crescatori isi antreneaza porumbeii pe strada mea, nu este ceva placut atunci pui de 6 saptamani ies afara pentru prima data. Odata un crescator si-a descarcat 4 lazi de pui din microbuzul sau. Le-a dat drumul, ma uitasem si eu si dupa am intrat inauntru. Spre surprinderea mea acesta statea inca acolo la o jumatate de ora dupa ce le dadu-se drumul. M-am dus la el si l-am intrebat daca este ceva in neregula. Apoi mi-a arat cu degetul in sus. “Uita-te la asta” spuse-se acesta. Apoi vazusem si eu. POrumbeii erau tot acolo. Acestia refuzau sa plece si din nou… vremea era foarte buna. De ce nu au plecat spre casa. Deseori mai auzim urmatorul lucru. Crescatorii se duc sa-si antreneze puii. De xemplu 80 de pui, iar acestia ajung acasa unul cate unul. Nici macar doi cate doi odata. Este pur si simplu o nebunie.

UN SINGUR LUCRU

Campionii, medicii veterinari si oamenii de stiinta sunt de acord ca trebuie sa fie vorba de un un complex de factori. Doi dintre acetia sunt sanatatea slaba (precara) si calitatea slaba a porumbeilor. De ce este asa? Mancarea este prea ieftina. Prin urmare crescatorii de porumbei cresc prea multi pui. Avand multi pui este o sansa mai mare sa reproduce un porumbel castigator. Iar porumbeii care castiga clasari de top sunt doriti de crescatorii straini. Cu ajutorul internetului intrega lume poate vedea numele celui care detine porumeblul respectiv. Ceea ce nu se vede (desi daca vrei o poti vedea) este numarul de porumbei pe care acel crescator i-a imabrcat pentru aceea etapa. Acum poti sa intelegi de ce se ridica sprancenele cand ajung cumapratorii straini. Acesita trec de campioni dar se duc “tigri de hartie” pentru ca sa cumepre “tigri de hartie”.

PREA MULTI

Multe plangeri sunt in legatura cu faptul ca sunt prea multe etape. Columbofilii ii implora pe cei de la KBDB (Uniunea Columbofila) sa reorganizeze planul de zbor. Sa ai doua etape, una de 600 de mile si alta de 635 de mile in aceeasi zi este ridicol. Fie ca credeti fie ca nu, in data de 19 iunie crescatorii din provincial Antwerp au concurat porumbeii la 6 etape diferite. In urma cu 40 de ani, erau peste 100.000 de cresctori si era ce de acceptat. Azi, cand sunt cu cel putin 100.000 de crescatori mai putini este o pierdere de timp si bani. Ideea este ca se castiga multi bani prin organizarea de etape. O diferenta intre Olanda si Belgia este ca in Belgia sunt grupuri private care se opcupa de organizarea de etape (transport). IN Olanda etapele sunt organizate de Federatie. Acestia detin masinile de transport air ultimul lucru pe care acestia il doresc este sa faca bani. Acum poate vei intelege de ce este atat de scump sa cocnurezi in Belgia.

GOL COMPLET

Eu sunt o persoana caruia ii place sa mearga cu bicicleta prin natura. Si ca si orice columbofil “normal” remark orice crescatorie de porumbei. Si le numar. Saptamana trecuta a avut parte de una din acele zile frumoase. IN zona Berlaar am numar 17 crescatorii. Acestea aduc aminte de “istoria bogata a colubofiliei”, de vreme ce in nici una dina cele crescatorii nu mai erau porumbei.

Imi cer iertare pentru acest articol pessimist, dar uneori trebuie sa infrunti adevarul. Indiferent de cat de dureros poate fi.

  1. S.

Un e-mail de la un coelg columbofil m-a inspirit sa scriu acest articol. A inceput sezonul de concursuri cu puii cu 22 de pui pe care i-a concurat separate pe sexe. Acum nu mai are ce sa separe. A pierdut 21 dintre ei.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.