Ce mai facem iarna pe la porumbei

De cativa ani nu mai sunt adeptul tratamentelor de iarna la porumbei. De ce? In primul rand pentru ca un tratament trebuie facut daca este cazul, ideal in urma unor analize atat din gainat cat si din secretiile obtinute din porumbeii vii. Tot de cativa ani avem sansa sa facem analize si in tara la LABORVET, cat si in alte parti (ROMVAC).

Exista o singura problema de regula cu aceste analize, nu prea se poate detecta salmonella la porumbei. Din discutiile cu Oros Bogdan, medic veterinar, singurul mod de a detecta salmonella la porumbei este prin autopsie, prelevare de lichid din articulatii.

Asadar daca nu putem detecta usor bacteria salmonella, cel mai bine este sa facem un tratament de 10-14 zile si dupa sa vaccinam. Este foarte important sa facem acest lucru in special in crescatoriile care sunt adusi in mod constant porumbei, sau daca stiti de prezenta soarecilor sau chiar a sobolanilor, acestia sunt purtatori si pot infecta usor porumbeii. In momentul in care ai reusit cel putin 3 ani la rand sa tratezi si sa faci vaccinul si daca te-ai oprit din a aduce porumbei in crescatorie ai putea sa o lasi mai usor chiar si cu tratamentul de salmoneloza si cu vaccinul. Trebuie sa stim ca de fiecare data cand dam un tratament cu antibiotic imunitatea unui porumbel este alterata mai mult sau mai putin, in timp putem crea antibiorezistenta. Ca si concluzie e bine sa stam departe de tratamentele pe baza de antibiotic.

Ca si alternativa la tratamentele cu antibiotic ar fi curele de probiotic, cate 10 zile de probiotic din cand in cand si dupa intretinere 1-2 zile pe saptamana.

Deparazitarea porumbeilor ar trebui facuta dupa naparlire, atunci cand au aruncat toate remigele de zbor, au terminat si cu penele din coada.

Pentru lotul de zbor putem amana vaccinarea si sa o facem in perioada ianuarie-martie, iar la matca sa fie iniante cu cel putin 3 saptamani inainte de ai pune in pereche.

Ca si mod de intretinere in perioada de iarna, oferiti o hrana echilibrata, nu foarte puternica dar nici o super dieta, sa tineti cont ca e rece si porumbeii isi iau din hrana energia necesra pentru a pastra energia corporala. Acum daca vreti se paote face o cura cu orz sau orzoaica mai spre finalul iernii.

Oferiti ceaiuri porunbeilor, eu folosesc ceiuri de la Ambro Plant, cel hepato-biliar, cele pentru aparatul respirator.

Puteti oferi otet de mere cu usturoi, ghimbir in apa cat mai mult, de regula cand nu dati ceaiuri dati otet de mere cu usturoi.

Grit si minerala proaspat zilnic, daca puteti praful roz de vitaminerl ar fi bine sa fie tinut pe un incalzitor pentru a puta consumat cu placere de porumbei, sa nu prinda umezeala.

Iarna poate fi un indicator al starii de sanatate (imnunitate), porumbeii care nu pot avea o stare buna de sanatate ar fi bine elinitati, nu v mai pierdeti vremea cu ei.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.