Cele zece porunci – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Pregatirea concursurilor cu porumbeii tineri: cele 10 porunci

1. Reproductia

Pentru a avea parte de succes ai nevoie in primul rand de pasari de calitate. Momentul in care iti imperechezi reproducatorii are o importanta vitala. Acesi porumbei ar trebui sa fie intr-o conditie de top in momentul imperecherii. Pentru cei din vestul europei asta inseamna ca trebue ai luminile aprinse cu cel putin 2 saptamani inainte de imperecherea porumbeilor. Aproximativ 14 ore de lumina artificiala in crescatorie este suficient.

In cazul in care porumbeii nu depun oua in 10 zele zile de la imperechere sau sunt multe perechi care nu au oua dupa 15 zile de la imperechere atunci se poate vorbi de o problema. Mai bine sa ii separi si sa incerci din nou cand conditia porumbeilor s-a ameliorat. Sau viziteaza-ti medicul veterinar. Chiar si atunci cand conditia porumbeilor este buna, vor exista 1-2 perechi care nu vor dori sa se imperecheze. S-ar pute sa te ajute mult sa pui acea pereche intr-un compartiment gol pentru cateva zile.

 2.Hranirea

Reproducatorii ar trebui sa primeasca mancare puternica cand hranesc puii si la fel si in cazul puilor pana ajung la varsta de 100 de zile. Asta inseamna mancare cu cel putin 15% mazare si destul de mult porumb. Atunci cand sunt mai mari acesti puii ar trebui trecuti pe o mancare mai usoara care sa nu contina mazare. Si este idicat sa le dai acestor pui acelas fel de mancare tot timpul saptamanii. Astfel nu vom pune presiune pe intestinele puilor, lucru care ajuta la evitarea imbolnavirii cu boala puilor.

 3. Suplimentele

Porumbeii sanatosi nu au nevoie de vitamine, iar cand vine vorba de suplimente uita de majoritatea acestora. Multi crescatori au dat multe suplimente in trecut dar majoritate si-au schimbat gandirea. Nu au observat schimbari, cresterii in conditia porumbeilor si astfel au scos acele suplimente din meniul porumbeilor. Binenteles ca gritul este foarte important si praful mineral este bun. Probabil aceste suplimente nu vor fi daunatoare porumbeilor dar va fi mai bine pentru portofelul tau. Astazi multi crescatori pun usturoi in apa. Nimic gresit, desi eu cred ca nu vei reusi sa clasezi mai in fata sau mai multe clasari daca o faci.

 4. Medicamentele

Astazi, puii primesc prea multe medicamente. Medicamentele sunt facute sa vindece porumbeii bolnavi., nu sa creasca conditia oprumbeilor. O conditie buna obtinuta cu ajutorul medicamentelor este un mit. Ce poti face totusi fara ca sa consulti un medic veterinar este sa tratezi de tricomonoza inainte de sezonul de concursuri. Atunci cand corpul nu este strans si gasesti unele firisoare care sunt prea rosii, un tratament este recomandat. Timp de 5 zile cu Ronidazole este mai bine decat sa pui o tableta daor in gura porumbelului.

In mijlocul verii sau in mijlocul iernii mai bine sa dai medicamentele de tip praf pe mancarea umezita in prealabil. Daca totusi le dai medimentele in apa, vara cand este prea cald porumbeii vor bea mult mai mult decat este normal, astfel primesc prea mult medicament. Iarna prumbeii beau mai putin si astfel dozele de medicament sunt mai mici. Iar rea mult medicament poate fi mai daunator decat prea mult medicament. Dar despre probleme respiratorii? Trateaza doar daca sunt probleme. Sa dai antibiotic unui porumbel sanatos, ceea ce se si face, este daunator pe termen lung.

5. DISCIPLINA

Porumbeii ar trebui sa cunoasca disciplina, iar hrana este o modalitatea de a ajunge sa o cunoasca. Puii vor avea parte de multa libertate in primele 100 de zile din viata lor, dar dupa cele 100 de zile, puii ar trebui fie sa se antreneze fie sa stea in crescatorie. Fara sa mai hoinareasca pe afara. Si nu ar trebui sa le fie frica de mainile crescatorului.

Este un crescator local care de fiecare data vrea sa imi arate puii sai cand ajung pe la el. Cand intra in crescatorie sa prinda un pui, intotdeauna aud mult zgomot, cauzat de pasari care zboara in toate directiile, chiar si in geamuri, incercand sa scape de mainile lui.

Uneori este foarte liniste. Atunci are ambele maini la spate, cu grija se apropie de poumbel si dintr-o data “bum”, loveste. De cele mai multe ori este un succes, are pasarea in maini, dar ceilalti porumbei stau in coltul indepartat, avand gaturile alungite si speriati de moarte. Cum poti sa te astepti de la astfel de porumbei sa coboare de la concursuri pe trapa bine? Crescatorul trebuie sa fie intotdeauna o prezenta placuta, nu cineva de care sa le fie frica.

Leo Heremans avea o masa (placa) inalta de 1 metru in compartimentul de reproductie. Atunci cand puii au 16 zile, Leo pune puii cu tot cu cuibare pe aceasta masa. Si de fiecare data cand se afla in compartimentul de reproductie el mangaia si vorbea cu puii. Sa faci un sunet, orice fel de sunt, si sa porti aceleasi tip de haine poate fi de folos sa iti disciplinezi porumbeii. La fel sa faci si cand ajung porumbeii de la concurs, acelas sunet si aceleasi haine.

   6PIERDERI

In Europa de vest, crescatorii s-au confruntat foarte mult cu pierderi de puii in ultimile decenii. Iar un lucru foarte ciudat s-antamplat. De exemplu, J v d Putten, un crescator specializat in zborurile cu puii. Si-a antrenat puii de multe ori din toate directiile. Apoi intr-o duminica insorita, si-a lasat puii afara, si din 52 de pui, 25 nu s-au mai intors nicioadata. Un alt exemplu este cel a lui Stabel. Si el si-a antrenat puii de vrei 10 ori. Au fost eliberati din acelas loc, 10 km, a 11 oara, o treime din pui s-au pierdut. Din nou, pe o vreme frumoasa. Crescatori care si-ai pierdut 70% din pui inainte de inceperea sezonului nu sunt o exceptie.

7. ANTRENAMENTELE

Pentru pui antrenamentele sunt foarte importante. Cat de frecvente depinde de fiecare situatie, sau mai bine zis de antrenamentele din jurul crescatoriei.   Daca puii se antreneaza lung si spontan si pleaca la disparitie pentru o perioada mai lunga de timp poti sa cresti distantele substantial de fiecare data cand te duci la drum cu ei.

Daca puii tai se antreneaza fortati, ai face bine sa sa cresti putin distanta de antrenament, inpand de la 3 km maxim. Leo Heremans facea primul antrenament de la o distanta de doar 1 kilometru. Iar acesta era un crescator care stia meserie. Cand puii nu pleaca direct spre casa dupa eliberare, sa nu cresti distanta. Data urmatoare elibereaza-I din aceals loc. Pana cand pleaca direct spre casa. 

8.  SELECTIA

Mantra mea este urmatoarea: in sportul columbofil exista un singur secret – SELECTIA! Iar selectia ar trebui sa fie bazata pe rezultate. Nu pe cum arata porumbelul, sau pedigree-ul sau familia de porumbei. Asa ca mai bine sa reproduci pui din porumbei zburatori cu rezultate decat din porumbei care au doar un pedigree ca si referinta, indiferent de cat de bine arata acel pedigree. elimina porumbeii slabi, vinde porumbeii buni, pastreaza super porumbeii!

9 DE LA CINE

Atunci cand citesti un interviu columbofil despre un campion, este util sa de intrebi: de ce a fost scris si de catre cine? Astfel vei evita sa cumperi porumbei de nimic. Rezultate care sunt prea fantastice? A trebui sa realizezi ca taria une competitii este un factor care influenteaza clasamentele. Forta competitiei poate fi diferita de la o zona la alta. Cei mai buni porumbei ii gasesti in zonele in care crescatorii se specilizeaza pe o categorie anume.

De exemplu: vrei porumbei de demifond? Nu-i cumpara de la crescatori in zone incare majoritatea crescatorilor se concentreaza pe etapele de maraton.  Pentru a putea judeca rezultatele, numarul de porumbei introdusi la etapa este important. Este o etapa cu un numar de 1000 de porumbei, o etapa buna? Depinde de cati crescatori au participat. 250 sau 25 au introdus cei 1000 de porumbei, face o diferenta majora. In general vorbind, ai putea sa zici ca cei mai buni porumbei se gasesc in zone in care multi crescatori imbarca porumbei putini.

 10. IN REALITATE

In ce priveste pasarile importante, intodeauna sa realizezi ca in cazul unui super porumbel nu este nicio garantie ca aceeasi parinti vor reproduce un alt porumbel super. O pasare la fel de buna. Prin urmare majoritatea crescatorilor schimba perechile.

Si eu am tinut in mana multi super porumbei. Dar niciodata nu am vazut un porumbel care sa a ibemai multi frati si surori care sa fie la fel de buni.

11. UN CADOU

A unsprezecea porunca e ste un cadou. Uneori este greu sa decizi pe care porumbel sa-l pastrezi. Ei bine, eu prefer pasarea care a sosit foarte devreme (in primii 1 %), atat la etapa cu vant din fata cat si la etapa cu vant din spate. Cu astfel de pasari am experiente bune, decat in cazul puilor care sunt mereu acasa dar niciodata prea devreme.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.