Circo-virusul un fel de SIDA pentru porumbei

Circo-virusul este uneori numit SIDA din cauza modului in care distruge sistemul imunitar si creeaza vulnerabilitate la infectiile secundare.

Circo-virusul este inca o problema noua in privinta porumbeilor. Bolile legate de circo-virus au fost identificate la gaini si papagali si, inca din 1986, s-a demonstrat ca acest virus provoaca boli si la porumbei. Acest lucru s-a realizat mai intai in Canada, in 1986, apoi in Australia in 1989, iar in USA in 1990.

Virusul afecteaza un anumit tip de celule albe din sange numite limfocite, aceste celule joaca un rol important in sistemul de aparare imunitar. Prin distrugerea limfocitelor din sange pasarile devin vunerabile la infectii secundare cu alti virusi, bacterii si paraziti. Boli precum trichomonoza, infectiile respiratorii vor deveni tot mai greu de stampanit in crescatoriile noastre, datorita deteriorarii sistemului imunitar.

La fel ca si in alte infectii, virusul ataca pasarile tinere 6 saptamani si merge pana la 1 an. Virusul provoaca moartea pasarilor mai tinere si apoi pare sa afecteze pe cele mai invarsta cele care au naparlit deja, trei sau patru pene de zbor. Pasarile afectate sunt slabe, deshidratate, reticiente la miscare si prezinta o scurgere galbena uscata pe marginile ciocului. De regula este neobisnuit sa afecteze puii care au naparlit deja cinci sau mai multe pene de zbor.

Se presupune ca pasarile mai mature au o rezistenta legata de varsta ca urmare a infectiilor anterioare. Virusul pare sa fie mai greu de transmis in colonie. De fapt doar un numar redus ( mai putin de 10 % din pasari) devin bolnave si mor. Alte pasari chiar daca intra in contact direct cu pasarile bolnave pot sa nu dezvolte simpotomele boli si sa ramana sanatoase.

Va urma…

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.