Concluzii trase,despre porumbei “constanti” in cadrul etapelor desfasurate in sezonului 2016 – judet Caras – Severin ( Resita + Bocsa ) a d-nului Pisla Daniel.

Ca in fiecare judet ,avem cativa crescatori care se remarca an de an la anumite categorii .La acesti crescatori , observam ca nu este o intamplare ,ci rodul muncii si al priceperii lor ,de asi pregati si selectiona porumbeii ,in decursul intregului an si sa obtina cu regularitate exemplare care se pot intoarce din concurs in primii 10% dintre porumbeii angajati.Acestia au incercat si au reusit sa pastreze calitatile fizice in propria  linie de porumbei, iar acest lucru poate fi observat prin fenotipul porumbeilor obtinuti.

pictures 120

In plus, abilitatea de orientare, vigoarea, curajul si dorinta porumbeilor de a se intoarce acasa vin sa completeze ceea ce nu se vede, adica genotipul pasarii.Este stiut ca toti columbofilii isi doresc in crescatorie cat mai multi campioni, adica “pasari care se intorc acasa din concurs in primii 10%, iar pe vreme rea si vant din fata, sa  poata zbura foarte bine in fata altor pasari”. Aceasta este definitia campionului perfect. Cati dintre noi reusim sa si obtinem astfel de porumbei este un alt aspect.Am incercat de nenumarate ori sa scot in evidenta pe unul din crescatorii din Resita , pe Daniel Pisla ,caruia i-am impartasit cu ani in urma ,tot ce stiam eu, legat  despre cresterea porumbeilor . Asta s-a intamplat in 2009 ,cand tandemul Bondar-Gruescu , s-a destramat . Fiind vecin cu mine si vazand cat de pasionat este , m-am  angajat sa-i construiesc o crescatorie noua ,in care putea sa puna in practica inca de acum 8 ani , toate tehnicile invatate si pot spune cu mandrie ca a fost si este in continuare un crescator silitor , luand totul in calcul cu mare  seriozitate ,intelegand cu usurinta ,natura acestui frumos sport.

A incercat sa ma copieze ,ba chiar m-a si depasit ,mentinansu-se , reprezentand si el judetul la nivel National ,cat si Olimpic . L-am incurajat si sustinut sa participe si la diverse columbodroame ,atat in tara cat si in strainatate ,unde a castigat locuri demn de urmat si pentru alti crescatori .In 2014 ,am incercat sa sustin tandemul Iordache & Adascalitei  ,implicandu-ma cu toata seriozitatea de care am dat dovada ,iar rezultatul a fost pe masura asteptarilor , loc 1 National la cat. viteza maturi,cu un record de 3,40 puncte.Din pacate si acest tandem s-a destramat la inceputul anului 2016 ! .Pot spune ca in acesti 2 ani ,antrenamentele cu porumbeii, le faceam impreuna cu Daniel Pasla ,despre care am amintit mai sus . Un lucru, pe care l-a invatat si  pe care nu l- a uitat  Daniel ,a fost desfasurarea antrenamentelor ,mai ales la inceput de sezon , cand temperatura in aer ,inca nu este corespunzatoare si porumbeii ,inca nu sunt bine pregatiti din punct de vedete fizic . Despre toate acestea ,am scris in data de 5 aprilie 2016 ,”Cum am procedat eu ” (  https://www.columbofil.com/cum-am-procedat-eu ) .

Ca exemplu a ceea ce a insusit Daniel Pisla ,doresc sa va arat din clasamentul general al judetului C-S. prima etapa ,din care puteti trage concluzii !? ( Dintr-un numar de  85 de porumbei inscrisi in concurs , 72  de porumbei clasati in clasamentul general , 67 de porumbei clasati in clasamentul semigeneral ( centru ) si / crescator Loc/Punctaj general: 1/5.15 .

Numarul de porumbei inscris la primul concurs ,era de 3105, de porumbei si 62  crescatori.

De remarcat este faptul ca primele 11 locuri ,este ocupat de Daniel Pisla ,in 10 “, in 4 min. clasat 40 de porumbei ,iar in 9 min. restul pana la 72 de porumbei .

http://www.federatianationalacolumbofila.ro/clasamente_2016.php?tip=1&idj=22&idconc=9287&tehnic=22&id_plan=1067

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

15 thoughts on “Concluzii trase,despre porumbei “constanti” in cadrul etapelor desfasurate in sezonului 2016 – judet Caras – Severin ( Resita + Bocsa ) a d-nului Pisla Daniel.

 1. Felicitari lui Pisla Daniel !!! Niste intrari extraordinare. Dl. Gruescu, felicitari pentru ca ati impartasit din ceea ce stiati si de asemenea multumim pentru implicarea pe https://www.columbofil.com
  De asemenea este important ca ucenicul sa urmeze cu sfintenie invatarurile primite si in timp rezultate se vad.

  1. Mulțumesc domnule Andrei Bondar pentru felicitări, e un sait pe care-l urmăresc cu mare interes pentru toate articolele publicate din care de fiecare dată am de învățat cîte ceva. Faceți o treabă minunată din care doar cine nu vrea nu învață. Succes in continuare.

 2. Felicitari, a-ti făcut ravagii.
  Păcat de tandemul iordache&adascalitei , aveau porumbelul campion care ar fi putut realiza un palmares bun

 3. Felicitări și succes pe mai departe domnului Pâslă. Ați avut condiții bune de zbor și s-a putut desfășura etapa. Sperăm să depășim hop-ul acesta generat de vremea neprielnică și să avem zile însorite. Poate în Săptămâna Luminată să avem parte de mai mult soare!

  1. Mulțumesc la fel Sergiu și sperăm că pentru toată lumea va fi un an bun și cei mai buni să câștige,important este să știim să ne respectăm reciproc.

 4. Mulțumesc celui ce m- a învățat tot ce știu despre acest sport minunat,celui care din relatarea articolului de mai sus m a ajutat fără nici o pretenție începând de la prima cărămida cu care am început construcția volierei din care cu mult succes fac performanțe din acel moment, mulțumesc pentru toate sfaturile date în toți acești ani fără de care sigur nu ajungeam la acest nivel și care le cer inclusiv astăzi ,fiindcă cine crede că le știe pe toate greșește enorm. Mulțumesc din suflet domnului Gruescu Sava(Bunicul) cum î i spun eu pentru tot fiindcă fără învățămintele lui sigur nu eram aici și sunt sigur că articolele publicate de el ajută foarte mulți crescători, doar trebuie respectate. Un mare Campion de la care avem nevoie de sfaturi.

 5. Ca sa nu fac alt topic ,incerc tot aici ( cu acordul vostru ) sa va prezint si etapa numarul doi , ” Kistelek” , din 26.04.2016 -aproximativ 200km .Si la aceasta etapa Daniel Pisla este lider cu doi porumbei in fata . De remarcat este iarasi faptul ca primii 12 porumbei constatati sunt in 1 ‘ 01″ ,urmati de inca 9 porumbei constatati in 50 ” ,apoi inca 15 porumbei in 42″ …ca in final in 8 minute , sa claseze 67 de porumbei din 89 inbarcati . Numarul de porumbei la aceasta etapa a fost mai mic ( 1754 ) fata de prima etapa ,deasemeni si numarul de crescatori a fost mai mic ( 45).
  http://www.federatianationalacolumbofila.ro/clasamente_2016.php?tip=1&idj=22&idconc=9325&tehnic=22&id_plan=1070

 6. S-a incheiat si cea de-a treia etapa oficiala” Kistelek” din data de 01.05.2016, a cluburilor Resita – Bocsa , cu un numar de 2622 porumbei angajati si 57 crescatori participanti, cu lansare la ora 8:30.La aceasta etapa ,viteza vantului era de peste 20 km / ora din directia sud-vest ( vant din fata, lateral ) Au fost pana acum trei etape, cu trei directii diferite a vantului. Cu toate ca aceasta etapa s-a considerat o etapa grea din cauza conditiilor meteo , a temperaturii scazute fata de medie ,a presiunii admosferice ridicate si a umuditatii ridicate in admosfera ,Daniel Pisla ,reuseste si de aceasta data sa domine clasamentul cu primii 8 porumbei constatati in 50 “( 11:14:47 – 11:15:37) ,urmat de inca 29 de porumbei constatati in 14 ‘ fata de primul constatat ( 11:14:47 – 11:28 :52 ),iar pana in final 11:40:52, constata 54 de porumbei in clasamentul general din cei 89 porumbei inscrisi in concurs , obtinand si de aceasta data locul 1 / crescator cu un punctaj de 6.87.
  http://www.federatianationalacolumbofila.ro/clasamente_2016.php?tip=1&idj=22&idconc=9380&tehnic=22&id_plan=1073

 7. Asa cum am inceput in materialul “Concluzii trase,despre porumbei “constanti” in cadrul etapelor desfasurate in sezonului 2016 – judet Caras – Severin ( Resita + Bocsa )”,astazi 7 mai 2016 ,va prezint dublul eveniment a crescatorului din Resita, Daniel Pisla .In primul rand aniversarea zilei de nastere ,spunandu-i inca o data” La multi ani ” ! si desfasurarea celei de a patra etapa din sezon ” Szekesfehervar 1″,aporximativ 345 km. cu un numar de 2713 porumbei angajati si 64 crescatori participanti. Ca in fiecare an ,Daniel isi aniverseaza ziua de nastere ,invitand mai multi prieteni ,si membrii din familie . De aceasta data ,Daniel a fost onorat cu prezenta de catre d-nul Badea Dorel , Presedinte CNS , in cadrul FNCPR si a colegului de club Lucian Manef, care impreuna cu cei prezenti ,am asistat la desfasurarea acestei etape .Masa ,era pregatita de Cosmina , sotia lui Dani ,care ne-a servit ca la carte cu diverse feluri la gratar( cotlet ,costita, carnaciori ,pulpe de pasare ,mititei) ,unde nu a lipsit pe masa :saratelele,arahidele prajite ,apa minerala ,diverse sucuri ,bere ,tuica ,vin ,cafea si bine inteles ,muzica ! Admosfera era incinsa ,( pacat ca nu au venit si ceilalti colegi invitati – ” nu stiu ce au pierdut “).Incepand cu ora 11,45, toti am stat cu capul pe sus in foisor ,asteptand din clipa in clipa ,sosirea porumbeilor care au fost lansati la ora 07,30 minute , cu un vant din N-V , cu o viteza intre 10…15 km / ora ( vant din fata – lateral ). In sfarsit la ora 11 53′ 37″ , primul stol de 9 porumbei ( 11 54′ 39″) a aterizat pe trapa ,ca primii 5 porumbei in fruntea clasamentului ,sa fie a lui Daniel . Vantul ,sus la Daniel a inceput sa se intensifice ,cu tendinte de ploaie in zare . La un interval destul de mare fata de primii constatati ( 4′ 57″ ) 12 00′ 16″ , a venitin in 19″ stolul al doilea, in numar de 12 porumbei ( 12 oo’ 35″) , care se vedeau vizibil ca au tras tare, ca si primul stol, pe toata durata traseului, intrand ca si primii , deviati in spre Nord ( lateral dreapta ) , fata de crescatorie ( Vest) .Pana la ora 12 11′ 35″ , Daniel a constatat in primii 105 porumbei din clasament , 42 de porumbei ,aproape jumatate din cei 89 porumbei inscrisi in concurs si pana la 12 33′ 13”, a constatat 72 de porumbei din 89 de porumbei inscrisi la acest concurs. A ramas lider / crescator loc 1 cu un punctaj de 9,59 puncte penalizare. Saltul de 150 km de la ultima etapa ,plus conditiile admosferice care inca nu s-au redresat pentru aceasta luna, ( inca umiditate dupa ploi ,diferente mari de temperatura intre zile si nopti ) , a facut aceasta etapa putin dificila pentru multi colegi de club , sau zona .

 8. 17 mai 2016 , s-a incheiat si cea de-a cincea etapa KOKS 1, pentru zona Resita – Bocsa , implicit Pisla Daniel .Vremea a fost capricioasa in intreaga tara in ultimile saptamani ,cu ploi ,vanturi si temperaturi inca scazute pentru luna Mai . La ora 08 ,s-a dat startul la 2183 de porumbei , unde au participat 60 de crescatori . Directia vantului de aceasta data era NNV , adica vant din spate ,lateral stanga in directia de zbor ,cu o viteza de 16 km/ ora , temperatura fiind de 13 grade la ora lansarii cu o umiditate de peste 80% . La ora 11 58′ 43″ , a intrat primul porumbel la Bocsa cu distanta de 364 Km , urmat la 12 minute ,de inca 7 porumbei , avand viteza medie de aproximativ 1500 m/minut si distante cuprinse intre aproximativ 364 km si 383 km.In acesti 7 porumbei ,are si Pisla Daniel ,un porumbel , locul 2, la 12 10′ 24″ , cu o distanta de 381 km.La un alt interval de 7 minute ( 12 17′ 14″ ) , pana la 12 35′ 14″ , se claseaza al doilea grup in numar de 30 de porumbei , ( 17 in zona Resita si 23 in zona Bocsa ) ,cu o viteza medie , cuprinsa intre ( aproximativ) 1400 m/minut si ( aproximativ) 1300 m/minut .Incepand cu ora 12 35′ 14″ , grupul al treilea , un grup masiv si pana la 12 37′ 30″ , Pisla ,claseaza 24 de porumbei , prinzand si echipa ,ramanand lider / crescator loc 1 , cu 32.98, puncte / cl. general.Cu o pauza iarasi de 5 minute ,12 43′ 07″ si pana la 12 58’54”, claseaza inca 26 de porumbei .Si pentru ca era o etapa grea ,concursul la nivel de judet a tinut aproximativ 1 ora , ora in care Pisla a reusit sa claseze 57 de porumbei din 86 inscrisi in acest concurs .Daca privim clasamentul ,observam ca numai 55 de porumbei sunt constanti ,obtinand 5 clasari din 5 etape . 17 porumbei ,zona Bocsa si 38 porumbei zona Resita , din care Pisla are 31 de porumbei cu 5 clasari , din cei 55 de porumbei . Daca vom lua in considerare si porumbeii cu 4 clasari , care sunt in numar de 74 la nivel de judet, ajungem la concluzia ca numai de 129 de porumbei , putem sa-i numim pana acum ” porumbei constanti ” .Daca ne uitam in ultimul clasament la Pisla ,observam ca 47 de porumbei ( 31 x 5 cl. si 16 x 4 cl. ) din 86 inscrisi in concurs ,fac obiectul discutiei ,de porumbei constanti pana acum la aceasta data . Surprinzator pentru mine la etapa aceasta ,este faptul ca s- au clasat un numar de 101 de porumbei care acum au 1 clasare ,104 porumbei care acum au 2 clasari si 103 porumbei care acum au 3 clasari , totalizand un numar de 308 porumbei depasind numarul de porumbei cu 4 si 5 clasari( 129).
  – Concluzia : vantul face legea !!!

 9. Acest comentariu ,face parte tot din materialul ” Concluzii trase,despre porumbei “constanti” in cadrul etapelor desfasurate in sezonului 2016 – judet Caras – Severin ( Resita + Bocsa ) a d-nului Pisla Daniel”
  22 Mai 2016 , o zi frumoasa la Resita ,fara nici o adiere de vant, cu cer senin, aproape in toata tara ,vreme, asteptata cu nerabdare de multi ,dupa saptamani intregi de ploi, umezeala si temperaturi mai scazute .
  Cam de fiecare data profit de soare care-mi inunda balconul ,de la rasarit si pana in jurul orei 11, ore in care ma incarc cu energie ,bronzandu-ma .
  In jurul orei 10 si 10′ ( dupa ceasul de la mana ) ,prin fata blocului din directia Govandari ( spitalul judetean)( resitenii cunosc ) , au trecut un stol de aproximativ 20 de porumbei ,cu o viteza destul de mare ,dar la o inaltime ,cam de 50 m fata de sol ,indreptandu-se inspre “scarpa de zgura “, inspre partea cealalta a orasului- “orasul vechi” .
  La cateva minute ,a urmat un alt stol ,putin mai mare ,care venea tot din aceeasi directie si intreptandu-se tot la inaltime mica ,inspre orasul vechi. In decurs de 7…8 minute de la primul stol zarit ,au trecut stoluri ,stoluri ,urmat si de cativa porumbei individuali.
  Mi-am dat seama imediat ca acesti porumbei au venit spre casa de la etapa numarul 6 – Kistelek.A fost pentru prima data cand am putul vedea din balcon, porumbei veniti de la concurs ,trecand prin fata blocului, la o distanta de 200 m , la o inaltime asa mica si cu o viteza asa mare .
  Pe pagina de Facebook a lui Pisla ,am sa postez si cateva poze ,cu directia de unde au venit si unde se indreptau ,intrucat din balcon ,vad si “scarpa de zgura”- unde in spatele ei Pisla are crescatoria .
  Ca sa nu-l deranjez pe Pisla la aceea ora ( intrucat nici mie nu-mi placea sa ma sune cineva in timpul concursului ) , l-am sunat in jurul orei 11, confirmandu-mi ca acei primii prumbei vazuti de mine ,se indreptau inspre el . Luni cand s-a afisat si rezultatele pentru Resita , m-a determinat sa va prezint rezultatele lui Pisla .
  La ora 07,30′- s-a facut lansarea a 1508 porumbei ,a 53 de crescatori, de la Kistelek ( Ungaria ) , etapa cu numarul 6. Temperatura era in jurul valorii de 14,8 grade celsius urmata in decurs de 30′ ,de valori de 16 grade . Vantul este moderat cu viteza intre 3…4 km / ora , dinspre SSE.
  Aceste caracteristici le-a luat de pe situl : http://www.ilmeteo.it/meteo-europa, intre ora 07 si 08 ( ne stiind exact ora lansarii )
  Lipsa influientei vantului ,a facut ca porumbeii sa vina cu puterile propri , fara a fi influientati intr-un fel sau altul .
  Conform clasamentului , la ora 10 11’10”- pana la 10 11’51” – Pisla avea primii 17 porumbei in clasament , din cei 19 porumbei veniti o data ,fiind nevoit sa intoarca ultimii doi porumbei la si 13′, intrucat nu i-a inregistrat trapa .
  In tura a doua ,la un interval de 2 minute, fata de ultimul constatat ( 10 13″57″-acei 2 porumbei intorsi cu mana pe trapa ) la ( 10 15’44” pana la 10 18’16” ) ( aproximativ 3 minute ) , au venit un numar de 27 de porumbei si pana la 10 28’27” ,( in aproximativ 17 minute), Pisla claseaza din cei 85 de porumbei lansati ,65 de porumbei, situandu-se din nou loc 1/ crescator cu un punctaj de 4.64.
  Este a sasea etapa in care concureaza cu acelasi numar de porumbei ,avand de data aceasta 26 de porumbei cu 6 clasari si daca tinem cont si de porumbeii cu 5 etape clasate ,mai rezulta inca 26 de porumbei cu 5 clasari – din numarul de 65 ce porumbei clasati la aceasta etapa.

 10. Tot in cadrul materialului ” Concluzii trase,despre porumbei “constanti” in cadrul etapelor desfasurate in sezonului 2016 – judet Caras – Severin ( Resita+Bocsa ) a d-nului Pisla Daniel”,astazi voi desbate prima etapa de DEMIFOND+FOND-Breclav 1
  etapa cu numarul 7 din data de 28.05.2016, la care a participat intregul judet ,cu un numar de 6533 porumbei angajati si un numar de 200 crescatori. Lansarea a avut loc la ora 7:0. Conform datelor le-a luat de pe situl : http://www.ilmeteo.it/meteo-europa,la ora 07 ,temperatura era de 16,9 grade celsius ,vant slab in intensitate, de 4 km/ ora, din directia ESE , dar cu UV de 4 eV. {Razele ultraviolete numite și raze UV sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc.Spectrul razelor ultraviolete este cuprins între lungimile de undă 1 – 380 nm (1 nanometru = 10-9 m), cu o frecvență de 789 Hz (1 nm) până la 300 Hz (380 nm).} {Electronvoltul, are simbolul eV, este o unitate de măsură pentru energie având ca valoare lucrul mecanic efectuat asupra unui electron atunci când se deplasează între două puncte între care există o diferență de potențial electric (tensiune electrică) de 1 volt.}. La ora 08 ,temperatura a inceput sa creasca ,ajungand la valori de 19 grade celsius si UV ,de 6 eV.Am facut aceste precizari ,intrucat la ora 12 ,am luat tot de pe acest site ,caracteristicile vremii din Ungaria ,ora la care porumbeii presupun ca au intrat pe teritoriul Ungariei . Aici temperatura a crescut foarte repede ,ajungand la ora 12 ,la valori de peste 21 de grade ,cu un vant de intensitate mai mare ,10 – 12 km/ora din directia SE,( vant din fata , lateral dreapta ) si cu un indice UV ,de peste 12 , asta insemnand ca ceva se intampla in admosfera , aerul devenind inrespirabil.La Resita la ora 14 ,55’24” ,cand a fost constatat primul porumbel la Bocsa (Stoica Gelu) ,cu distanta de 524,662 Km.si cu o viteza de 1103.62 m/ minut, temperatura in aer era trecut de 24 de grade , cu un vant moderat, ce batea dinspre SE , cu un cer senin.La ora 15 14′ 42″ urmat pe locul 2 ,de Pisla cu 538,082 Km. si o viteza medie de 1087.69m/minut.De la ora 14 ,55’24” ( a primului porumbel constatat / judet- Bocsa ) si pana la ora 16 00′, in judet au fost costatati un numar de 270 de porumbei ,cu distante cuprinse intre aproximativ 500 Km ( Lugoj si Faget) si aproximativ 555 Km.( Anina – singurul porumbel intrat pana la ora 16 , fiind a lui Schinteie Ioan , 15 59′ 14″ cu numarul de ordine “74” in clasamentul general ) .In primii 50 de porumbei clasati ,Pisla are 6 porumbei constatati ,de la 15:14′:42″- la 15:38′:16″, iar in primii 100 de porumbei ,Pisla are 12 porumbei consatati (15:45′:28″) Incepand cu ora 16 06′ 48″ in primii 100 de porumbei clasati / judet, ,in zona Moldova Noua , au fost constatati numai 9 porumbei ,cu distante cuprinse intre aproximativ 575 Km si aproximativ 576 Km. Loc 23,57,65,72 ,Popescu & Danet, cu 4 porumbei ,loc 38, 66 ,Fratii Jurj cu 2 porumbei ,loc 92, 97 ,Jian Ilie, cu 2 porumbei si loc 94 Anghel & Mihailovici cu 1 porumbel.Pana la ora 17:01′:20″, Pisla reuseste sa claseze un numar de 30 de porumbei din cei 69 inscrisi in concurs ,ocupand locul 4 / crescator in clasamentul general cu un punctaj de 20.67 si loc 1 in clasamentul semigeneral cu un punctaj de 17.51. Pana la ora 17 43′ 20″- pentru cei care au avut distanta cea mai mare (Moldova Noua) , s-au clasat si restul de1307 porumbei,din cei 6533 angajati in acest concurs , care dupa parerea mea ,a fost un concurs greu si dificil , intrucat pentru prima data,in acest sezon, radiatiile razelor ultra violete , au crescut brusc in intensitate, de la valori normale de 1…2 – la peste 12, intr-un timp foarte scurt.

 11. Asa cum mi-am propus in cadrul ”Concluzii trase,despre porumbei “constanti” in cadrul etapelor desfasurate in sezonului 2016 – judet Caras – Severin ( Resita+Bocsa ) a d-nului Pisla Daniel”, astazi voi prezenta din nou o etapa de exceptie “Kistelek 8 “,din data de 03 06 2016 ,la numai cinci zile dupa etapa de fond ,desfasurata cu intregul judet, cum am mai spus ,o etapa destul de dificila .Incepand de dumineca seara ,au inceput din nou ploile ,in toata zona de vest. Urmarind prognoza meteo din zona de vest , s-a hotarat ca ziua de vineri 03 06 2016 , ar fi ziua ideala pentru desfasurarea acestei etape ,cu toate ca frontul admosferic a ramas stationar si ploile inca persista . La ora 07,30′, s-a facut lansarea de la Kistelek – Ungaria . Temperatura era in jurul valorii de 18,5 grade celsuis ,cu un vant moderat din directia VSV, cu o putere de 4…5 km / ora . UV in limite normale.La ora 10 05′ 18″, la Pisla ,vine primul stol de 9 bucati, fiind constatati intr-un minut si 32″ ,in care Pisla prinde echipa in 1 ” ( 10 05’19”) cu porumbelul nr. 1 si nr.3 din clasamentul general , ocupand si de aceasta data locul 1 / crescator cu un punctaj de 6.13 . Al doilea mare val de porumbei ,sosesc dupa aproximativ 4 ‘ 14″ (10:06′:40″ – 10:10′:54″), in numar impresionant si pana la ora 10:16’:19″ ( adica in 11’01” ) Pasla reuseste sa claseze inca 36 de porumbei, totalizand un numar de 45 de porumbei din cei 68 ,inscrisi in concurs. La aceasta etapa numarul de porumbei inscrisi in concurs a fost foarte mic , de doar 652 porumbei angajati , clasanduse 130 de porumbei , la care au participat 36 de membri.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.