CONCURSILE LA DISTANTE LUNGI NECESITA RABDARE

Unul dintre principiile de baza cand vine vorba de concursurile de maraton (distante lungi) este ca ai nevoie de multa rabdare.Sunt multe rase de porumbei de maraton care vor concura bine ca si yearling sau la varsta de doi ani, asa ca este esential sa le permiti porumbeilor tai timpul necesar pentru a se dezvolta si sa obtina experienta necesara.

Unii dintre columbofili achizitioneaza porumbei de maraton si acestia asteapta sa aibe succes la maraton cu porumbeii tineri. Oricum, astfel de etape (curse) sunt mai potrivite pentru porumbeii de demifond si pentru porumbeii precoce. Un adevarat porumbel de maraton nu va fi indeajuns de repede pentru astfel de etape. Exista o sansa ca acesti porumbei tineri sa aibe o etapa foarte buna si sa claseze in fata daca etapa este mai grea dar astfel de cazuri sunt exceptie.

Cel mai important dintre toate pentru un porumbel de maraton (distante lungi) este ca sa acumuleze experienta. Cel mai important aspect pentru un porumbel tanar este sa se antreneze bine si sa se acomodeze cu lada de transport si implicit si cu masina de transport. Ar trebui sa fie indeajuns ca sa stea in masina de cateva ori cate doua nopti la rand. La un an de zile poti sa ii concurezi la etapa de Limoges, Jarnac sa u Bourdeaux si poate chiar Narbonne. Astfel de etape ar trebui sa le permita sa acumuleze experienta pentru a deveni un porumbel decent de maraton in viitor.

Sunt nenumarate exemple de porumbei campioni la distante extrem de lungi care au inceput sa concureze bine doar de la doi ani. Acesti porumbei au sanse foarte bune ca sa concureze bine pentru mai multe sezoane la concursuri de maraton extrem. Nu ar trebui sa te astepti ca porumbeii tai sa claseze in primi porumbei la prima lor cursa de maraton, acestia vor incepe sa concureze mai bine daca vor avea sansa sa zboare din nou astfel de etape. Astfel este nevoie sa ai multa rabdare ca si columbofil si sa le dai posibilitatea sa zboare cam trei etape de maraton la varsta de doi ani.Doar atunci iti poti face o idee despre calitatea porumbeilor tai de maraton. Doar apoi poti sa incepi sa iti largesti lotul de reproductie cu cei mai puternici porumbei de maraton.

Daca esti genul de columbofil care nu are rabdare cu porumbeii tai, ar trebui totusi sa acorzi timp masculilor sa se dezvolte si sa concurezi femele la etapele mai grele. Acest aspect are doua avantaje: poti descoperi o pereche buna de reproducatori ia r dupa o vreme aceste femele isi vor dovedi valoarea ca si zburatori; astfel de femele au sanse sa devina bune reproducatoare. Femelele acestea ca si yearlingi pot fi zburate la cateva etape de distanta (fond-uri), urmate de etape ca si Bordeaux si Narbonne. La doi ani aceste femele sunt gata sa participe la Barcelona, Marseille si Perpignan.

pipa 2
O femela in cuib poate face minuni

DOUA METODE ZBOR

In cazul femelelor poti alege sa le zbori pe sistemul natural; cea mai buna optiune este sa le imbarci avand pui de 3-5 zile. Este o metoda dovedita cand vine vorba de participarea la etapa Barcelona. O alta optiune este sa concurezi la vaduvie (vaduvie totala). Aceasta metoda este foarte folosita in Olanda, in specila la femelele yearling (tinere). Femelele acestea pot fi antrenate in fiecare zi in jurul crescatoriei. Atunci cand eliberezi femelele seara, ar trebui sa le eliberezi cat mai tarziu posibil astfel incat  sa se obisnuiasca cu intunericul. Dupa acestea poti imbarca porumbel aproape in fiecare week-end. Obiectivul este sa reusesti sa imbarci porumbelul pentru trei etape de demifond, cateva etape putin mai lungi si in final de sezon Bordeaux si Narbonne. POrumbelul care reuseste sa supravietuiasca acestei selectii poate zbura etape de maraton extrem (distante extreme) la varsta de doi ani, avand ca obiectiv principal participarea la Barcelona.
De ce sa angajezi femele la cursa de Barcelona?

Eu cred ca femelele se recupereaza mult mai repede. Iar masculii ii poti tine pentru cursele clasice din timpul sezonului competitional. Multi crescatori ezita sa concureze etapa de la Barcelora cu vaducii (doi pana la patru masculi si restul echipei femele). Intr-adevar, daca etapa este una greoaie risti sa iti pierzi cei mai buni porumbei, asa ca mai bine concureaza cei mai buni masculi la etape de o zi. Adevaratii specialisti s-ar putea sa nu fie de acord; ei cred ca ar trebui sa participi la Bercelonca cu cei mai buni porumbei. Oricum, daca rasa ta de porumbei este complet dezvoltata, ar trebui sa eviti sa pierzi marea majoritate a porumbeilor de valoare pe cat posibil. Binenteles ca iti poti trimite cei mai buni porumbei daca ai un lot de porumbei de unde sa alegi. Daca ai o familie de porunbei solida iti asuma anumite riscuri.

Concursurile de distante lungi (maratonul) sunt o adevarata pasiune; este cea mai frumoasa parte a sportului columbofil. Gandeste-te la un crescator care isi asteapta cel mai bun porumbel sa soseasca acasa dupa o etapa de maraton; un porumbel care a stat in aer ore intregi, si care isi face o intrare triumfatoarea in crescatorie. Un mascul care ajunge acasa va incepe sa cante cand isi vede femela; o femela ajunge acasa cu penele din coada deschise, nerabdatoare sa isi verifice cuibul. Acestea sunt momente minunate penru multi crescatori si dupa fiecare cursa suntem mai impresionati de rezulatatele obtinute de porumbeii nostri. Primul lucru pe care il facem este sa sunam la club. “Au sosit porumbeii devreme?” Dupa aceea ne sunam colegii de club si ii intrebam cum stau cu sosirile. Acestea sunt momente pretioase.

Inca o data, este foarte important sa fim foarte rabdatori cand vine vorba de crearea unei familii de porumbei de maraton. Esti nevoit sa reproduci si sa testezi foarte multi porumbei si sa dai sanse porumbeilor sa demonstreze valoarea. Trebuie sa incrucisezi linii de porumbei si sa gasesti inlocuitori de nadejde. Cand introduci un mascul nou la reproductie ai nevoie de 2-3 ani sa il cunosti calitatile de reproducator.

Dupa aceea trebuie sa incrucisezi din nou  si apoi sa consangvinizezi aceasta noua linie de porumbei. Acestea sunt toate niste metode folositoare in testarea calitatii noilor porumbei introdusi la matca. Un crescator care are multa rabdare, care are grija de porumbeiii sai si la da timp sa  se dezvolteva fi recompensat mai devreme sau mai tarziu. Nu uitati: porumbeii care au in pedigreele lor porumbei excelenti de maraton, in final vor rasplatii rabdarea columbofilului. Marul nu cade departe de pom.

pipa 1

Autor: 

06/03/2013 – Verheecke Marc – Degrave Martin

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “CONCURSILE LA DISTANTE LUNGI NECESITA RABDARE

  1. anul trecut cel mai bun porumbel din voliera si singura care a facut norma la as fond si as maraton este o femela de un an in conditiile in care am zburat 8 porumbei de un an si 21 de 2-3-4 ani. Mi se pare o pierdere de timp sa lasam porumbeii sa se maturizeze. Porumbelul bun la maraton va fi bun si la 1 an si la 5 ani. Am lasat porumbei sa se maturizeze si au ajuns sa vina dupa ce se incheie concursul. Nenea asta care a scris articolul poate zboara viteza demifond ca nu prea stie ce vorbeste. Daca citesti 10 articole si interviuri vei avea 10 idei diferite. Multe drumuri duc la Roma.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.