Concursuri porumbei voiajori – Conditii optime – Temperaturi

Temperatura corpului porumbeilor variază intre 41 şi 42°C. Experiența ne învață că temperatura ideală concursurilor cu porumbei se situează în plaja 10 – 20°C. Când temperatura ajunge la 30°C, păsările devin stresate. La această temperatură, existenţa sau lipsa vântului joaca un rol important în determinarea rezultatului unui concurs. Aceste condiții pot însemna un dezastru pentru porumbeii care nu sunt într-o condiție bună. Când temperatura creşte peste 30°C, păsările sunt expuse multor pericole.

Una dintre cele mai mari probleme pe care le au majoritatea păsărilor este lipsa experienței în privința hrănirii şi adăpării păsărilor în boxele de transport. Dacă crescătorul nu educă păsările cu coșul așa cum trebuie, acestea vor avea de suferit. Când aceste păsări sunt lansate, prima lor preocupare este să găsească apa. Ele vor coborî la primul ochi de apă şi se vor adăpa. Mulți porumbei se contaminează astfel cu diverși agenți patogeni. Ar fi foarte bine daca porumbeilor li s-ar da apă imediat ce boxele sunt încărcate în mijlocul de transport. Sunetul apei care curge va atrage porumbeii înspre adăpători. Trebuie să profităm de fiecare ocazie pentru a învăța păsările să bea apă. Un număr din ce în ce mai mare de cluburi au început să practice acest lucru încă din momentul în care păsările sunt îmbarcate la club. In cazul păsărilor tinere este un lucru inteligent să se schimbe apa din când în când. Va fi şi mai bine dacă boxele nu sunt supra aglomerate, astfel fiecare pui având posibilitatea de a ajunge la apă.

Păsările tinere sunt adesea foarte stresate, în mod special în primele săptămâni, şi nu se mişcă deloc în interiorul boxelor. Singurele păsări care reușesc să bea sunt cele aflate în apropierea apei. Deci încercați să le lăsați mult loc liber în boxe în primele săptămâni. Mai târziu, daca le va fi sete, ele vor știi să meargă direct spre adăpători imediat după îmbarcare. Un cer albastru imaculat cu temperaturi de aproximativ 30°C, lipsa vântului (sau vânt din faţă) şi un aer uscat, sunt condiţii deloc favorabile concursurilor cu păsări mature şi celor cu puii. Multe crescătorii care întâmpină astfel de condiții în perioada seriei de antrenamente timpurii, sunt ruinate pentru un sezon întreg. Se petrec pierderi masive. Când apar condiții de acest gen, ar trebuie să constituie o prioritate sistarea sau amânarea antrenamentelor, până când condițiile meteorologice se îmbunătățesc.

La începutul sezonului, temperaturile tind să fie mai scăzute şi mult mai potrivite concursurilor cu porumbei. Trebuie avută grijă înaintea lansării pentru a permite păsărilor să se aclimatizeze cu temperatura exterioară mijlocului de transport. Aceasta se va face prin deschiderea progresiva a ușilor cu o oră înaintea lansării. Când se lansează primăvara timpuriu sau toamna târziu, trebuie analizată cu grijă ceaţa sau roua de dimineață. Această umiditate de dimineață poate bloca elementele navigaţionale. Este mai bine să se aștepte până când aceasta umiditate dispare şi abia apoi să se lanseze.

Extras din www.columbofil.com/manual-de-lansari-porumbei

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.