Concursuri porumbei – Zona de Vest – Fond – Mare Fond – Maraton

Sambata 12.12.2015 a avut loc sedinta zonei de vest in care s-au dezbatut si hotarat etapele de fond, mare, fond si maraton.

Incepand din anul 2016 s-a reintrodus categoria mare fond, o categorie ca a existat in urma cu 4-5 ani dar se renuntase la un moment dat la ea. Ei bine cu anul viitor vom concura porumbei la aceasta categorie, adica concursuri cu distanta de cel putin 700 km pentru prima line.

Mai mult anul acesta, categoria maraton vine cu o noutate, toate etapele vor fi de cel putin 900 km (prima linie).

Zona de vest (Satu Mare, Maramures, Salaj, Bihor, Arad si Timis) vor juca impreuna marele fond si maratoanele.

Astfel avem urmatorul plan de zbor pe care il jucam cu zona (cele 6 judete), fondurile mai mici le jucam fie pe judet sau pe grupari in functie de negocierile pe care le-a avut fiecare grupare in parte.

In principiu vor fi doua grupari in zona de vest:

 • prima grupare: Satu Mare, Salaj si Maramures
 • a doua grupare: Arad, Timis si Bihor

Sa revenim la categoria mare fond, se vor juca doua din localitatea Most. Ca si ordine de joc, cele doua etape de mare fond Most, vor fi etapele cu nr. 4 si 5 (in total sunt 6 etape de fond si mare fond, primele 3 etape vor fi etape de fond, urmand ca etapele 4 si 5 sa fie mare fond si in final etapa nr. 6 sa fie un fond).

Cu alte cuvinte avem urmatoarea ordine:

 • fond 1 (in functie de negorierile dintre grupari)
 • fond 2 (in functie de negorierile dintre grupari)
 • Tabor (Arad, Timis, Bihor)
 • Most (Arad, Timis, Bihor, Salaj, Satu Mare si Maramures)
 • Most(Arad, Timis, Bihor, Salaj, Satu Mare si Maramures)
 • Tabor (Arad, Timis, Bihor)

Urmand ca intre fonduri si chiar dublarea mare fond cu etape de demifond sau viteza, in functie de fiecare asociatie in parte.

Prima etapa de maraton are loc in week-endul cu al doilea fond, astfel de incadram sa jucam Berlin la inceput de august.

Cu aceasta ocazie as sugerea si judetelor din zona de vest sa discute in tre ele sa se organizeze etape Derby de demifond (350-400 km) concomitent cu etapele de mare fond Most.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

9 thoughts on “Concursuri porumbei – Zona de Vest – Fond – Mare Fond – Maraton

 1. D-le Bogdan, tin sa va felicit ca sunteti printre putini care vad unele aberatii facute in planul de zbor. Citind acest plan facut la Arad cu ocazie premierii ZV imi pun 2 intrebari, si anume: 1 – cei care au votat chir joaca cu porumbeii pt rezultate sau, sunt doar columbofili participanti, care ne da nr de porumbei?
  2- acest plan s-a facut inainte de-a icepe banchetul s-au in timpul banchetului? Acest aspect e foarte important.
  A-m venit cu aceste 2 intrebari deoarece mi se pare cel mai slab plan de zbor care se putea, drept urmare vin si cu argumente:
  a- s-a scos Sweering una dintre cele mai frumoase etape, la aceasta etapa au fost crescatori care au clasat 40-70% din porumbei angajati, bineinteles asti-a au fost maratonisti adevarati nu povestitori, fac aici o paranteza si anume: prietenul meu Abel spunea “STAND DE VORBA CU UNII CRESCATORI, VAZAND CE TEORII AU SI CATA STIINTA IN ALE COLUMBOFILIEI, ITI VINE SA TE ASCUNZI SUB MASA CAT DE PUTINE STII FATA DE EI, MERGAND LA EI ACASA, VAZAND PORUMBEII-REZULTATELE ITI DAI SEAMA CA CRESTI MAI CEVA CA FAT FRUMOS, ATAT DE MARE E DIFERENTA LA EI INTRE REZULTATE SI TEORIE” cred ca acesti specialisti ne-au privat de Sweering si ne omoara sa jucam in august maraton cu pasari dezbracate. La mine pasarile nu se dezbraca la voia intamplari, deci nu-mi fac griji pt ai mei, ci imi fac griji ca n-o sa am numar de porumbei. Cat despre cei care au votat acest plan, unii cred ca si-au si facut rezevari pt august sa mearga cu familia in vacanta. “doar nu-s robi porumbeilor, familia e pe primul loc” da domnii mei aveti dreptate, dar lasatine si pe noi maratonistii (fac referire la cei care joaca maraton nu povestitori) sa mergem cu familia in august …
  b- cum sa joci pt categoria fond? A-i 3 de 500-600km si apoi pauza de O LUNA JUMATE da vedeti bine pan la urmatorul fond scurt. Cum sa te bati cu Neamtu care au 6 fonduri scurte, cauta vantul din spate, joaca in timpul saptamanii cand vantul le e prielnic? Si mai vreti sa cumparam si inele GOLD.
  c- jucam fond mare, la aceasta categorie sunt judete din zona care nu o platesc, nu-i intereseaza aceasta categorie, si au in plan fonduri scurte, deci nr mic de pasari, eu personal nu voi angaja nici o pasare la cele doua fonduri de +700km. Ce rost are sa tii in cusca o pasare cu 2 clasari la 700km?
  Acum permitetimi dragi columbofili din judet sa va propun un plan de zbor in care Bihorul sa se mentina pe harta columbofiliei nationale si chiar internationale, spun internationale deoarece Bihorul a avut in ultimii doi ani (consecutiv) porumbei in lotul Romaniei la internationale, o premiere pt Bihor.
  1- prima etapa 100km pt Fildan ( prima linie) Torok
  2-a doua etapa 200km Budapesta
  3-300km Acs de exemplu
  4-300km Acs
  5- etapa de Budapesta (200 km) si porumbeii tinuti o noapte pe locul lansarii, pt a ne feri de acest stres la primul fond si perderile aferente lui.
  6- fond Trebic 500km (Fildan)
  7-Acs 300km
  8- fond Trebic 500km – dublat cu etapa de 300km, spun 300km pt a putea angaja porumbeii de maraton
  9-Primul MARATON deasemenea dublat cu etapa de 300km
  10- Tabor zonal fond care de altfel e dublat cu cel de peste 700km
  11-Acs 300km
  12-Maratonul doi dublat cu Trebic 500km si Fond mare peste 700km
  13-Acs 300km
  14- Tabor zonal
  15- Ultimul MARATON dublat cu etapa de 300km Acs

  Daca sar juca acest plan 2016 Bihorul cu siguranta va fi in top la mai multe categorii.
  Cu acest plan toata lumea ar avea ocazia sa faca performanta la categoria preferata. Cu respect

 2. NU ARADUL A FACUT PLANUL DE ZBOR .HABAR NU AU ARADENI DE PLANUL DE ZBOR .PLANUL DE ZBOR A FOST FACUT IN URMA CU 1.5 ANI DE LA POPA SAPCA DIN TIMISOARA …. DANI MARTA CARE DIN PACATE PENTRU ARADENI ESTE DIN ARAD. AM TRIMIS CU CITEVA LUNI IN URMA PE UN ALT SITE TOT PLANUL DE ACCTIUNE ,CU MARE FOND CU MARATON PESTE 900 DE KM .AM STIUT TOATE ACESTE LUCRURI DE LA UN PRIETEN CARE IN VARA ANULUI 2014 LA SUNAT …..” MARTA DANIEL SI IA POVESTIT CU LUX DE AMANUNTE TOT CE SE VA INTIMPLA CIND ISI VA SCHIMBA DOMICILIUL .DA SA TINUT … DE CUVINT .AS FI FOARTE FERICIT DACA AR FI PUBLICAT ACEL COMENTARIU PE CARE EU L-AM TRIMIS LA ACEA VREME.

 3. Malancas,prima data inainte sa-ti deschizi gura,plateste la as arad datoria de 50 euro pt ca ai zburat cu pui,si a-i uitat sa mai platesti,adica tu mare smecher internaut ti-ai facut placerile pe bani fraierilor.
  Acum vi sa dai chicst ce mare filozof esti tu……esti un nimeni.si din cauza ta un baiat corect si onest are de suferit,adica prietenul tau Stoica Eugen,toata lumea se i-a de el ca tu ai dat teapa la fraieri din as arad………..ce baiat bun si corect esti tu……..hotul striga hotul……
  Planul de zbor l-a facut membri delegati din judetele pe zona,si ei au votat datele si etapele de zbor,Marta Daniel a propus etapa de Most la care primul crescator are 703 km si s-a dus in sus cu km.
  Atit este in planul de zbor,pt ca Marta a propus alt plan cu 5 etape de fond mic si 2 etape de fond mare,anume jihlava 2 etape si tabor 3 etape,most 2 etape,iar pe most era dulbat fond mic.
  Cum deschizi gura scoti numai aberati si prostii,din acel aluat esti facut……nu mai pune in carca minciunile tale altu-i om,si inainte sa dai lecti de onestitate uita-te la tine in traista……..
  Aradeni au avut habar de planul de zbor pt ca marea majoritate l-au primit pe mail,si foarte multi si-au dat cu parerea,din pacate tu nu ai avut habar pt ca nu esti printre noi,nu esti golumbar,esti un papagal.
  Din cate am inteles alte judete nu au vrut sa mearga pe fond mic 500 km pt norma olympica la demifond,pt ca au zis mergem pe norma olympica la fond,unde avem sanse mai mari……L.I ai inteles ?

 4. Va salut,
  Va rog nu va mai certati, oricum la categoria Regina-Maratonul peste 900Km,NOI MOLDOVENII DAM ORA EXACTA!!!

 5. Da domnule “Barcelona” aveti dreptate. In 2016 voi pleca sa imbarc la voi la cea mai lunga etapa care o veti avea. Imi place maratonul adevarat, asa ca voi merge singur sa lupt impotriva voastra, porumbeii mei vor trebui sa se rupa de cei cateva mii ai vostri, si sa vina singuri in Bihor. Sper sa ne cunoastem la imbarcarea voastra.
  Cu respect IL

 6. DOMNULE HABACI EU NU AM NICIO DATORIE LA ASOCIATIE ,EU AM PLATIT ,NU AM ZBURAT PE BANI NIMANUI , POTI SA-MI SPUI SI MIE PE CINE AM TEPUIT CU NUME SI PRENUME ,SI DE FAPTUL CA EUGEN ARE DE SUFERIT DIN CAUZA MEA .EU ITI RECOMAND SA ADUCI DOVEZI LA ACUZATIILE PE CARE MI-LEAI ADUS PENTRU CA PENTRU ACESTE ACUZATI DEPUN PLINGERE SI TE DAU IN JUDECATA .ITI CER DAUNE SI O SA DONEZ BANI LA ASOCIATIE . SA VEDEM CE PROBE O SA AI IN INSTANTA ,SA STI CA NU GLUMESC .

 7. Da astept sa m-a dai in judecata,malancas.
  Tot asa te poate da si Marta Daniel in judecata cum ai terfelesti tu numele prin noroi cu minciunile tale nerusinate,al calomiezi de multi ani,foarte multe comentari de ale tale au fost copiate in care aduce-ai acuze si calomi la adresa lai Marta,asta ar trebui sa-ti dea de gandit………c-am cati bani v-a trebui sa dai pt mincinunile tale.
  Eu am facut parte din conducerea as arad cind a fost pusa problema ta…….si nu ai platit nici un ban pt care ai fost dator si inca esti dator.
  Vorbeste in numele tau nu baga in aberatile tale alti crescatori din jud arad,tu nu faci parte din columbofilii activi din jud arad,nu pata jud cu comentarile tale.
  Pt cine nu stie explic eu,malancas nu este columbofil activ nu a fost de multi ani,nu face parte din as arad si vorbeste doar aiurea,pt ca habar nu are cum se maninca columbofilia.
  Se baga si el in seama pt ca nimeni nu al baga in seama in jud arad,este un nimeni,99% din crescatori nici nu al cunosc activind foarte putin timp in jud de 1 an dupa care si-a luat talpasita cu coada intre picioare vazind ca nu poate face fata concurentei,iar de atunci incontinuu a dat in conducere s-au in oameni care au facut treaba in jud.

 8. Domnule habaci calin va rugam frumos nu mai faceti aradul d ras pe toate saiturile numa va certati..iar acest plan de zbor e o mare prostie..nu va bateti joc d bani nostri..toti suntem egali.cred ca conteaza parerea fiecarui membru..nu sa alegeti voi 2.3 crescatori ce plan d zbor doriti..va avantajeaza pe voi..si mai lasati-ne cu domnul marta ne-am saturat d el.. d planurile lui..sper ca domnul sarac ioan sa ia cele mai bune decizi.f multi crescatori dn jud nu sunt multumiti d acest plan..domnul marta daniel nu are nici o treaba cu judetul arad.nu va mai luati dp prostiile lui.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.