Columbofil

Concursurile cu porumbei voiajori – Lansarile la concursurile cu puii

In primele doua saptamani din august s-a dat starul la concursurile cu puii, unii au avut parte de etape reusite cu pierderi minimale, altii au dat de greu in special la etapele de viteza-demifond (300 km). Desi daca privesti prognozele meteo uneori ai impresia ca totul este ok, o gramada de factori pot influenta o etapa.

De exemplu la noi in Bihor, am decis sa amanam startul de sezon cu puii, acelas lucru s-antamplat si la Columbodromul FCI Arad. Aceasta amanare nu se putea sa treaca neobservata de colegii “columbofili”, fiecare dandu-si cu parerea intr-un anumit fel. Unii spunand: “Dom’le e doar o etapa de 115-175 km (luand in calcul prima linie si ultima). Chiar si “gutatii” vin de la o etapa de genu”.

De vreo doi-trei ani ma ocup de lansarile din cadrul asociatiei, atat la maturi cat si la pui, suntem o echipa de 2-3 oameni care urmarim vremea si incercam sa luam cele mai bune decizii. Acum, daca incerci sa le explici fiecaruia de ce ai luat o anumita decizie nu mai ajungi nicaieri, devine iritant. Daca ii intrebi dom’le, tu ce ai face, unii ti-ar spune fara ca sa cerceteze putin prognoza ca da se poate lansa, e o etapa de viteza, ce se poate intampla? Din experienta va spun ca si de la cele mai mici distante lucrurile pot fi dificile, iar la pui daca nu incepi bine ai sanse mari sa o dai in bara cu toate etapele.

La centru Oradea am organizat 2 antrenamente cu imbarcare de seara, fiecare antrenament a fost la 70 km. Porumbeii au venit foarte bine (desi era canicula in aceea perioada), am lansat dimineata la 6:45, si intr-o ora porumbeii au inceput sa soseasca. Au venit bine la toti, au prins curaj si vroiau mai mult, ba unii au prin curaj si sa “carcoteasca”, “Ba astia nu vor sa tina etapa, ca stiu ca avem porumbeii in forma”. Sunt convins ca majoritatea nu cunosc cand un porumbel este in forma sau nu.

Revin, am amanat etapa deoarece aveam cod rosu de canicula pe Ungaria si cod portocaliu pe zona de Vest, 37-39 de grade Celsius. Am mai auzit ca porumbeii zboara cel mai bine cand sunt temperaturi de 20 de grade (dar cat tine oare temperatura la nivelul de 20 de grade? eu zic ca doar la lansare), in mod normal la o etapa de 110-160 de km porumbeii stau in functie si de vant cam 2-3 ore in aer, poate 1,5 ore daca avem noroc. Pe la 0ra 9:00 – 10:00 deja avem afara 28-30 de grade celsius.

Va intreb si pe voi, e bine sa amanam o etapa in astfel de conditii? Fie ea si o etapa de viteza.

Exit mobile version