CONTROLAREA REPRODUCTIEI PRIN METODA “GHICA”

CONTROLAREA REPRODUCTIEI PRIN METODA “GHICA”

Reproductia porumbeilor implica mai multe tipuri de imperecheri:

  • imperecheri pentru imbogatirea Genofondului ;
  • imperecheri tip Hibridare ;
  • imperecheri tip Incrucisare ;
  • imperecheri de Consangvinizare ;
  • imperecheri prin Asemanare ;

Sa incepem cu o mica INTRODUCERE.

Cu 6 ani in urma, cand am reinceput sa tin porumbei am simtit ca trebuie sa existe o metoda in sportul columbofil, imperecherea tip BUN/BUN nu este suficienta.
“Crescatorul care in mod constant foloseste metoda incrucisarii (bun x bun) nu va obtine rezultate deosebite; niciodata nu va imbunatati nimic. Cel mult, el poate spera sa-si pastreze materialul genetic si calitatea din crescatorie la punctul (valoarea) de la care a plecat;
“Daca un crescator doreste sa-si imbunatateasca calitatea pasarilor din crescatorie in sensul obtinerii mai multor zburatori de clasa in urmatorii 5, 10 sau 20 de ani el trebuie sa practice intr-o anumita masura incrucisarea apropiata prin intermediul careia acesta isi poate stabiliza si dezvolta o familie de SANGE SUPERIOR. Acest plan a fost urmat de catre toti marii crescatori din istorie, desi in cazul lor nu exista la aceea vreme un precedent. PLANUL IDEAL de actiune consta in producerea unei familii de porumbei la care genele inferioare sa fie eliminate si astfel slabirea, bolile sa nu apara si sa se intensifice, permitand practicarea imperecherii apropiate (consangvinizarii stranse) fara a fi nevoie sa apelam la incrucisari.
In final, il citez pe ALFONS ANKER : Consangvinizarea nu este un sistem matematic, ci seamana mai mult cu cantatul la un instrument. Cu cat este mai bun solistul, cu atat muzica ce vine de la instrument este mai buna. IMPERECHIND UN EXCELENT REPRODUCATOR CU COPIII SAI, CINEVA AR PUTEA OBTINE URMASI CARE SA DEA ACELEASI EXCELENTE CALITATI TIMP DE 10, 20 SAU CHIAR MAI MULTI ANI. O IMPERECHERE DE TIP TATA/FIICA SAU MAMA/FIU ESTE MULT MAI EFICIENTA DIN ACEST PUNCT DE VEDERE DECAT O COMBINATIE FRATE-SORA”
SUBSTANTA: In timp mi-am dat seama ca exista mai multe tipuri de imperecheri prin care se poate controla evolutia geneticului din voliera, si anume:
– Imperechere prin ASEMANARE – imperechem pe baza asemanarii culorii ochilor, a tipului si culorii penelor, a stilului de ventilatie a aripii, a marimii porumbeilor. O importanta foarte mare o acord capului – culorii ochiului si a tipului de geana – repere care ne pot indica faptul ca porumbeii respectivi se trag dintr-aceeasi familie;
– Imperechere de INCRUCISARE in cadrul careia incrucisam porumbei care difera intre ei dar nu sunt consangvini, iese un usor spor de hibridare. Obtinem pasari poate diferite de fiecare parinte in sine, cu vitalitate mai mare;
– Imperecheri de CONSANGVINIZARE – imperechem tata cu fica, mama cu fiu, frati intre ei ca sa multiplicam exemplarul valoros ce sta la baza logicii consangvinizarii. In practica daca avem un porumbel foarte bun il imperechem cu unul dintre puii sai ca sa obtinem mai multe exemplare la fel de bune. Nu sunt de acord ca prin consangvinizare nu se creeaza nimic nou – din contra – scoatem din colturi nestiute ale genofondului exemplare cu caracteristici diferite. Poate sa apara depresia de consangvinizare – exemplare mai mici cu vigoare redusa – efect invers hibridarii;
– Imperecheri de tip HIBRIDARE – dupa parerea mea adevaratul PORUMBEL VOIAJOR este un PORUMBEL HIBRID. Eu nu vad consangvinizarea ca pe un scop in sine ci ca pe un mijloc – scopul adevarat este hibridarea prin care apare efectul HETEROZIS (HIBRID), adica REZISTENTA SI PUTERE mai mare – esentiale pentru concursuri. Multa lume vorbeste despre consangvinizare dar foarte putini despre hibridare – nu pot sa fiu de acord – ca zootehnist si genetician. De acord ca nu este neaparat ca incrucisarea de hibridare sa dea rezultat bun – sunt linii care nu se potrivesc. De exemplu la mine linia VIFOR nu da rezultate in incrucisarea cu linia FUM, in schimb cu MARGEAN ies exemplare deosebite. Hibridarea este o arma genetica atat de importanta incat merita efortul, in mod natural ies si pasari exceptionale;
– Imperecherea de imbogatire a GENOFONDULUI – este mama celorlalte incrucisari si poate cea mai importanta in POTENTAREA GENETICA A CRESCATORIEI. Exemplu: incrucisarea tip CONSANGVINIZARE scoate la iveala exemplare din stramosii porumbelului, exemplare care sunt in alta crescatorie. Doi porumbei putin diferiti intre ei provenind din aceeasi crescatorie se incruciseaza intre ei ca sa reproducem porumbei din acea crescatorie – cu o gama lejera de diferentieri. Noii porumbei diferiti aparuti se incruciseaza pe baza ASEMANARII si se pot obtine linii noi care se consangvinizeaza. De exemplu am doi porumbei solzati de la domnul VASILE BARNA un pic diferiti, provin din parinti diferiti, vreau sa-i imperechez ca sa obtin o marja limitata de exemplare valoroase.Cea mai buna sursa de imbogatire a genofondului mi se pare consangvinizarea, urmata de incrucisari pe baza asemanarii.
ATENTIE: SUNT METODE CARE NECESITA ANI DE MUNCA !
Spor la treaba, realizati pentru inceput cel putin un ansamblu “GHICA”, adica macar cate o pereche din fiecare tip de imperechere !

Despre genetica mea:

Ca formare profesionala sunt INGINER ZOOTEHNIST si mi-a placut genetica din clasa a XII – a, cand la OLIMPIADA DE GENETICA SI EVOLUTIONISM, faza Judeteana, am obtinut locul I. La admiterea in facultate am luat singura nota de 10 dintre toti incorporabilii (baieti), reusind sa calculez, pe baza genetica, probabilitatea mea de a fi admis – imi rezultase 975 /1000 probabilitate ca sa fiu admis – am intrat cu 9,39. (939).
In anul I de studentie (la ZOOTEHNIE) am participat la OLIMPIADA STIINTIFICA STUDENTEASCA, FAZA NATIONALA, unde la specialitatea ANATOMIE, HISTOLOGIE EMBRIOLOGIE am luat locul I pe tara.
Ulterior am urmat o a doua facultate – PSIHOLOGIE in cadrul UNIVERSITATII DE VEST – unde lucrarea mea de Licenta s-a centrat pe EREDITATEA INTELIGENTEI LA OAMENI – cu referire la contributia regretetului Profesor Doctor GHEORGHE OANCEA URSU privind EREDITATEA GEMENILOR.

Haide, incepeti sa ganditi la imperecherile porumbeilor ce-i aveti, mie imi place sa scriu, am registre de imperechere. Hai ca iarna avem timp.
Pischia, Timisoara, 13 decembrie 2014.

Sursa text: Adrian Mladin Bozovici – Facebook

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “CONTROLAREA REPRODUCTIEI PRIN METODA “GHICA”

  1. Este o metoda pentru a face ordine in “gene” si pentru a obtine produsi mai competitivi, vom vedea anul urmator ce rezultate voi obtine incepand cu concursurile de pui. Vedem ce vor face puii hibrizi obtinuti din liniile consangvine HALIFAX si HOINAR, poate ca o sa avem surprize !
    Ca si curiozitate: cate tipuri de incrucisari practicati, dupa GHICA ?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.