Controlul respiratiei la porumbei sportivi

18816_880708778661315_6542983708036770792_n

In cartea “Rebusul Zburătorilor”, de Prof. Alfonz Anker, am gasit un material despre ” Controlul respiratiei la porumbei sportivi”, in care autorul spune :

Ca de-a lungul mai multor ani a studiat, realizat si notat observatiile  asupra controlului respiratiei la fiecare porumbel, inainte de angajarea acestuia intr-un concurs. Tehnica a consta in luarea porumbelului in mana, asteptand pana in momentul in care acesta s-a linistit si relaxat, ajungand la un ritm respirator normal. A masurat ritmul respirator urmarind secundarul unui ceas de mana agatat intr-un cui si, intre timp, a numarat respiratiile simtind miscarile din treimea superioara a sternului, toate acestea tinand porumbelul in mana.

Gaston-Van-Der-Wouwer1
Masuratorile le-a facut timp de 15 secunde. Si rezultatul l-a inmultit cu 4 pentru a afla ritmul respirator/minut. Pentru obtinerea unor rezultate reale se urmareste ritmul respirator in mai multe sferturi de minut, asteptand ca pasarea sa fie cat mai calma.

In general, pasarile obosite, sau cu organismul epuizat, au un ritm respirator ridicat, cu respiratii rapide si superficiale – in unele cazuri de pana la 70-130 respiratii/minut.

dove-853280__340

Pasarile sanatoase au un ritm respirator de 30-50 respiratii/minut, dar ritmul respirator sanatos nu este un indiciu referitor la calitatile de buni zburatori sau reproducatori. Pasari cu ritm respirator ridicat au reprodus pasari cu respiratii normale. In schimb, conturul respiratiei, al formei orificiului respirator, ne poate arata care dintre porumbei este uzat in urma concursurilor din sezonul anterior si, deci, nu merita sa fie angajat din nou. Asadar ritmul respirator alert poate fi un criteriu de selectie (eliminare) a porumbeilor care pot fi angajati in sezonul urmator.

10934462_810621402344599_580368737_n
Cunoscand, asadar, cele mai importante caracteristici ce influenteaza performanta sportiva: vitalitatea, calitatea musculaturii, ochiul si forma capului (expresia fetei), echilibrul corporal, putem alege cu destul siguranta, din diferite crescatorii, pe cei mai buni dintre cei buni, pe cei buni dintre cei medii. In Belgia stiinta selectiei este mai putin cunoscuta, mai ales din cauza unor interese. Pentru ca reproducerea sa aiba efecte pozitive ea trebuie corelata cu o selectie riguroasa pe criteriile mai sus enumerate, motiv pentru care am si explicat pe larg aceste criterii.
Celelalte criterii de selectie enumerate sunt determinate de caracteristici care intregesc realizarea performantei si pot fi urmarite mai temeinic prin observatii facute in propriul adapost. Cunoasterea acestor caracteristici ne ofera o imagine de ansamblu asupra valorii porumbeilor nostri.

De-a lungul expunerii mele de pana acum am accentuat de cateva ori ca nu trebuie sa evaluam calitatea unui porumbel numai pe baza unora dintre caracteristici sau sa-l evaluam necorespunzator datorita calitatii slabe a uneia dintre caracteristici. Porumbelul are clasa daca media calitatilor enumerate mai sus are o valoare ridicata, astfel incat o caracteristica foarte buna poate ameliora o caracteristica mai slaba. Stiinta selectionerilor consta tocmai in capacitatea de a alege cel mai bun porumbel pe baza mediei valorice a insusirilor acestuia. Cel care a studiat temeinic capitolele legate de ameliorarea porumbeilor isi va dezvolta o reteta proprie dupa care se va orienta in continuare.
Trebuie sa subliniez faptul ca daca la porumbeii de doi ani sau mai multi se poate spune cu precizie de 80% de ce sunt capabili: rapiditatea, numarul de kilometri in care pot fi angajati, capacitatea de lupta etc. in schimb la pasarile tinere se poate gresi in apreciere.

Spuneam ca expresia fetei ne poate da indicatii privind calitatea unui porumbel, dar la cei tineri trasaturile nu sunt desavarsite, ceea ce poate duce la aprecieri gresite.

sursa ,cartea “Rebusul Zburătorilor”, de Prof. Alfonz Anker

tradus Gruescu Sava

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

2 comentarii la „Controlul respiratiei la porumbei sportivi

  1. Tot respectul Domnul Gruescu Sava. Din 2009 urmaresc materialele dumneavoastra cred ca erati inca in Tandem cu Bondar si tin pe aceasta cale sa va felicit pentru initiativele modeste si direct la sursa din acest capitol indreptat in lumea si sportul columbofil romanesc . Chiar am recomandat acest material astazi unui tanar columbofil din zona 2 a Moldovei. Doar cu acordul Dumneavoastra asi putea sa-i ofer tanarului columbofil numarul de mobil si adresa de Skype actuala a Dumneavoastra.
    Sanatate si numai bucurii intregii Familie Gruescu . Cu tot respectul Andrei

  2. Multumesc din suflet Andrei ,pentru aprecieri si ma bucur daca materialele mele ,va poate ajuta cu ceva …( aici pe acest site ,gasiti multe materiale traduse si postate si de Adrian Bondar ) Da, in 2009 ,inca mai eram in tandem cu Bondar Ioan .Dupa destramare (2010) ,”am sustinut” tandemul Iordache & Adascalitei( 2013-2015), destramat si el la inceputul lui 2016.In comtinuare ,il sprijin si-l ajut cu ce pot, pe Pisla Daniel .Numarul de mobil este acelasi cat si adresa de Skype.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.