
Tricomonoza mai este supranumita si “cancerul porumbeilor”. Este o boala care afecteaza un numar mare de porumbei si daca nu este tratata poate duce la rezultate slabe si pana la decesul porumbelului. Este foarte importantsa prevenim aceasta boala,acest lucru se poate face prin doua metode, una naturala si medicamentoasa. Ca naturala consta din administrarea de otet de mere in apa de baut, sau de usturoi fie in apa fie pe mancare.
Pentru a depista cat mai repede trichomonoza este important sa cunoastem care sunt simptomele care ar trebui sa ne alerteze si sa luam masuri pentru limitarea pierderilor. Mai jos sunt prezentate o serie de simptome in cazul trichomonozei:
- Pozitia “pinguinului” – Asociata cu dureri proventriculare (un stomac glandular) si in gusa. Porumbeii se vor lasa pe spate pe coada si vor inghiti greu. Simptomele sunt evindentiate dupa hranire si adapare.
- “Penaj uscat” – Din cauza caderii penajului inferioar si a producerii de uleiuri
- “Pasari de plumb” – Porumbeii afectati nu isi intra in forma si sunt grei la mana.
- Excremente apoase – Imflamarea traienctului digestiv creeaza senzatia de sete, ducand la cresterea consnului de apa si cantitatii de urina. Aceasta conduce la aparitia unui cerc de umezeala in jurul excrementelor.
- Excremente verzi – Din cauza iritarii traiectului digestiv si, la unele pasari, din cauza reducerii cantitatii de hrana consumata.
- Inflamarea gatului – Amigdalita si mucus abundent si spumos de culoare deschisa spre gri
- Impiedicarea functionarii gusei – Golire intarziata a gusei si uneori voma.
- Cresterea consumului de hrana a echipei de porumbei, ca intreg.
- “Tricomonoza galben uscata” – La porumbeii de orice varsta, aceasta inseamna multi alti porumbei ai nivelele ridicate de tricomonade, care insa nu au trecut de pragul necesar pentru formarea materialului galben.
- Semne indirecte – Zboruri slabe in porumbar, lansari slabe, probleme respiratorii care raspund greu la medicatie sau revin rapid dupa,o imbunatatire semnificativa a vigorii generale a porumbelului ca raspuns la aplicarea medicatiei anti-tricomonoza. Diagnosticele definitive, totusi depind de testele la microscop din lichidul din gusa. Schimbarile microscopice care sunt sugestive pentru aceasta problema se dezvolta de asemenea in excremente. Aceste schimabri sunt asociate cu cu stresul bolii si include nivele ridicate de E.Coli si drojdie. Totusi aceste modificari nu apar la toate pasarile.
Foarte interesant, adevarul este ca otetul de mere face minuni, previne si trateaza. Oricum, dupa parerea mea un porumbel sanatos, in conditii bune de intretinere nu dezvolta tricomonoza.
O zi buna tuturor
Ai dreptate ca un porumbel sanatos, greu face tricomonoza. Dar odata cu inceperea concursurilor incep problemele, stresul zborurilor, aglomeratia din masina de transport acesti factori pot slabi imunitatea porumbelului asa ca daca ajuti la prevenirea bolii faci un lucru intelept care te scuteste de o gramada de probleme, pentru ca o boala nu vine nicioadata singura !!!
Ai mare dreptate Andrei,foarte multe boli ajunc increscatoriile fiecaruia care se ocupa cu adevarat de porumbei datorita celoc care nu dau inportanta la asfel de lucruri si vor cu adevarat sa isi bat joc de munca altora am intilnit cazuri in care au fost porumbei bagati in masina cu paramixo porumbei nu am inteles niciodata acesti oameni oare chear vor sa faca rau tuturor….? sau chear nu se pricep la un tratament adegvat.
Asa ca trebe sa stam atenti de viecare data cint porumbei se introc din concurs sa nu se intoarca cu vro boala porumbelu se cunoaste in citeva zile daca este afectat de o boala si bine ar fi sa il tratam si nu sa il bagam in masina sa afecteze si restu porumbeilor!
Am o mare problema cu cativa tardivi nu reusesc sa mai tratez tricomonoza , revine mereu dupa cateva zile se vede in gat dunga aceea alba am incercat toate medicamentele de la flagyl la spartrix janssen.Au avut de cand s-au nascut ulei de usturoi , otet de mere, drojdie de bere, miere toate conditiile .Imi e greu sa ii elimin as dori sa ii am sanatosi sa nu inbolnaveasca restul lotului.Multumesc!!!
Sfatul meu este sa ii elimini, daca imunitatea lor este atat de slaba nu vei face treaba nicioadata cu acei porumbei. In plus zborurile cu tardivi sunt un fel de loterie.
Mersi!Ideea e ca nu ma astept la performante de la ei defapt nu ma astept sa depasasca stadiul de antrenamente doar ca nu pot sa ii elimin (cresc porumbei cu tatal meu care este foarte impatimit dar din pacate nu este asa de “nemilos” ca mine) as fi facut orice sa ii am pe acei 2-3 sanatosi tun sa nu ii compromita si pe altii.Multumesc pentru sfat!!!
Trichomonosis,este un parazit,ce se gaseste in gat si esofag.Parinti puilor sunt sursa prima de contaminare,Medicamentul cel mai potrivit, Tricho-plus,Tratamentul complet dureaza 5 zile,Solutia se pune in apa si trebuie reinoita zilnicNu te lua dupa Andrei sa elimini porumbei.
Eu gatul galben ca si mai sus nu am avut niciodata, la nici un porumbel. De fapt nu cred ca am vazut in realitate asa ceva vreodata, numai in poze. Nici tricomonoza nu am avut la porumbei astfel incat sa ii afecteze, cand m-am apucat de crescut porumbei, am fost invatat sa pun in apa otet de mere, miere, usturoi si lamaie. Si in ziua de azi procedez la fel si nu am avut probleme, si sper nici sa nu am vreodata. Este mai bine sa previi decat sa tratezi!
ce cantitati le pui la litrul de apa.
Buna. Am si eu o intrebare. Care este doza ideala de otet si usturoi de pus in apa de baut a porumbeilor?
Va multumesc anticipat pentru raspun!
5 ml de otet la un litru de apa, iar usturoiul il poti pune cate 5-6 catei de usturoi la un litru
10 ml la litru de apa de otet de mere , ptr efect terapeutic ..!
eu pun 10 ml/l si nu au nimik
dar nu simplu , ci combinat cu usturoi+ceapa+scortisoara
iar otetul sa fie din cel cu fermentatie natura , din mere+miere , [ mare grija la acest aspect ]
sal ! ar trebui ca an momentul anceperii concursurilor an primavara fiecare participant sa prezinte o fisa cu porumbeicare vor participa si parafa medicului veterinar precum ca porumbeii au facut vaccinul paramixo eu asa procedez cu porumbeii si va scadea evident anbonlavirea Succes tuturor
cu ce medicament andepartam tricomonoza.va multumesc anticipat
Un medicament bun este gambakokzid, sau orice medicament care are metronidazol.
pentru andrei bondar : gresesti cind dai sfaturi la copii sa elimine porumbeii afectati….eu propun tuturor afectati de boli sa ia legatura cu romvac prin doctorul tudoran [ 0723610322 ] pentru un set de analize la pasarile afectate de boala , pentru a putea aplica un tratament eficient in cusca sa .
pentru toti cei ce viziteaza acest topic ; prima fotografie este un nodul pe nara de la variola .
pentru http://www.crescatoria-tulbita-valentin.ro : intradevar unii nu stiu cu ce se maninca columbofilia de performanta ….. asa ca noi suntem cei vinovati ca nu tratam problema cum se cuvine…….
pentru ROTARESCU MIHAI : mai exista o posibilitate de a tine tricomonoza la distanta de porumbeii tai … si anume ,….. trebuie sa ai dublaj la adapatori , adik sa ai tot timpul o adapatoare uscata , una pe zi macar , schimbi apa in adapatori uscate in fiecare zi , atunci tii ticomonoza departe de cusca ta . daca vei proceda satfel vei avea o sansa in plus sa nu captezi in cusca tricomonoza . se stie ca tricomoniadele se dezvolta in mediul umed , astfel ca daca mereu schimbi adapatorile cu unele uscate tricomoniadele nu se vor dezvolta , si nu vor ajunge sa se dezvolte la porumbei .
pentru Carabus Marius : nu este automat sa se vada tricomonoza in gitul porumbeilor , aceasta poate aparea si la nivel de organe , iar atunci e foarte trist , deja se poate numi ” cancerul porumbeilor ” …… este mai bine sa i tratam preventiv decit sai tratam pentru recuperare….
p[entru daniel : deja se procedeazain acest fel , cu stampilaa de la medicul veterinar……………fara efecte , a si spune ,. ….. o metoda ar fi de vizionare a unor columbofili cu probleme inainte de imbarcare……metode ar fi …..daca se vrea ….
Dragos,
Un incepator nu are cum sa cunoasca cum sa faca tratamentele, se poate informa si sa invete. Daca vor sa-l contacteze pe Dl. Tudoran sa o faca, acest lucru ar fi cel mai indicat; dar cati dintre noi o facem, cati mergem la un medic veterinar cand vine vorba de a administra un tratament porumbeilor nostri. Toate aceste vizite costa, mai mult sa faci analize la porumbeii si aici e destul de costisitor. In tarile cu traditie columbofila din Europa (Belgia, Olanda) probabil ca se fac analize destul de des, acest lucru ajutandu-i sa administreze medicamentele adecvate. NOi insa prin administrarea de medicamente dupa ureche nu facem decat sa creeam bacterii si virusi rezistenti.
Daca intr-o crescatorie ti se imbolnavesc doar 2-3 porumbeii din 30 de exemplu, vei trata tot efectivul sau vei face un tratament individual, sau daca exemplarele respective nu au realizat nimic notabil nu mia bine vei elimina acele pasari (metoda eliminarii tine de fiecare in parte).
O zi frumoasa !!!
De tricomonoza se face tratament si daca nu e boala NU? Mereu,mereu se da pastile pentru ca porumbei nu sunt imuni la boala asta…Cum faci tu ? De la Tricomonoza pleaca toate bolile….cam toate asa ca se previne prin tratament inainte si dupa concurs !
Trichomonosis,este un parazit,ce se gaseste in gat si esofag.Parinti puilor sunt sursa prima de contaminare,Medicamentul cel mai potrivit, Tricho-plus,Tratamentul complet dureaza 5 zile,Solutia se pune in apa si trebuie reinoita zilnicNu te lua dupa Andrei sa elimini porumbei.
Domnu’ Tulbita se vede clar ca sunteti un om citit. apreciez mai ales cunoasterea perfecta a limbii romane,o gramatica fara cusur. daca sunteti si columbofil precum scrieti in limba romana ,jos palaria.
domnule Tulbita aveti dreptate in ce spuneti dar mai invata domnule com se scrie in limba romana
Pana acum nu am avut trico da anu acesta dupa terminarea sezonului am o femela care a facut acesat boala.Am tratat-o individual cu enteroguard dupa care am tratat colectiv porumbei cu flagelstop , otet de miere, lamie, vitamine.Cu tote aceste boala avanseza. Din punctu meu de vedere trebuie sacrificata.Da-ti si voi cu parerea
La fel am facut si eu, nici nu am incercat sa o tratez, am sacrificat-o.
va salu ati putea sa imi spuneti si mie va rog ce ar putea sa insemne gainatul verde gelatinos ar putea fi trico?
Cel mai probabil ca da, trichomonoza.
Domnule Tulbita , dupa cum scrieti ,cred ca sunteti in clasele 5-8 ,sunteti foarte documentat in privinta porumbeilor . Ma bucur cand vad tineri atat de bine informati . Daca de acum ,de tanar ,sunteti atat de citit , la 18 ani veti fi doxa de columbofilie. Din cate am inteles de la prietenii mei ,de la valcea -sunteti organizator … De ce nu respectati rns-ul ? De ce permiteti imbarcarea porumbeilor bolnavi in boxele de transport? De ce va plangeti pe net ,si nu luati nici o masura cand puteti sa faceti ceva ? Sunteti unicat .parol . …. macar nu mai scrieti pe net ,ca va faceti de ras ,,
va rog frumos sa imi spuneti si mie cum sa scap de varsat sunt la inceput de drum va multumesc
NU prea poti scapa, decat sa ameliorezi situatia si in timp acele bube dispar. Am inteles ca unii aplica albastru de metil pe bube si in timp se usuca.
daca a apucat sa intre boala in ei degeaba-i tratezi ca boala recidiveaza
am un porumbel care dupa ce mananca inghite ce s.f.
Tricomonoza este o poarta spre alte boli.
Eu previn si tratez foarte bine tricomonaoza cu metrozol din cehia,este anume pt porumbei,cu poza porumbelului pe cutie.
Dupa parerea mea este cel mai bun produs pt tricomonoza,in 2 zile de tratament se vad clar disparitia tricomonadelor din gatul porumbelului.
Cine nu are cum sa i-si procure din cehia,gaseste in romania la dl Bilan.
Eu folosesc tot timpul anului,nu vreau sa ingras porcul de craciun….
Adica in lunile anului in care porumbei nu paticipa la concursuri primesc 2-3 zile pe luna preventiv metrozol.
In timpul sezonului dau din 2 in 2 saptamini 2-3 zile preventiv pt tricomonoza,din cauza ca porumbei fiind cu alti porumbei in boxa1-2-3-4 zile,se adapa si manica din aceleasi adapatori-hranitori.
Se imbolnavesc,si atunci e mai usor sa previ decat sa tratezi.
Porumbei fac tricomonoza si din cauza stresului,dar daca nu ai tratezi vei avea un sezon slab.
Metrozol preventiv 2-3 zile curativ 5-7 zile,daca se da curativ 5-7 zile ultimile 2-3 zile dau impreuna cu vitamine,iar dupa aia fac o cura de 3 zile cu hepato-protector,iar dupa aia 2 zile ceai,{menta-musetel-tei-ceapa-miere de albina}
Spuma din gat poate aparea si din cauza digestiei, culoarea ei poate face diferenta, te mai ajuta pentru o decizie si intuitie mult mai buna la aceasta problema verificand culoarea fecalelor…stop!
Nasol tare cand ai (detii) sau aduci porumbei care sunt afectati de tricomonade(protozoare) la nivel intestinal. In aceste cazuri renunta la porumbelu(i) in cauza… interesant ar fi cum depistezi…………
Foarte multi trateaza agresiv tricomonoza, zile in sir si cantitate mare de medicament… aproape degeaba scapi pentru o perioada,porumbeii oricum o au din nou si din nou, … diferenta o face modalitatea cand aplici tratamentul… sunt care in 3 zile cu 1 singura priza pe zi…fac mai mult decat altul care face 7 zile consecutive tratament… lucru verificabil si la microscop.
Iar sa folosesti de regula dimetridazol … este aproape o garantie ca distrugi masculii, mai sunt care se mira cum ca porumbeii masculi la varsta de 4-5 ani dau rateuri… acestia par atat de dubiosi cand se mira… clar in necunostinta de cauza.
Maraton…
In anul 2012 si 2013… am lucrat cu un prieten bun la o reteta naturista contra Trico si contra infectiei intestinale… s-a ajuns in anul 2013 sa foloseasca medicament anti trico doar la zburatori in sezon… 3 zile… apoi tarziu in sezon 1 zi… dupa sezon iarasi 3 zile… daca adunam ar fi 7 zile din 365 in care foloseste medicament contra tricomonozei (e mult?), un amanunt important care il spun acum este ca chiar daca sunt doar 7 zile in aceste 7 zile se da doar 1 singura priza pe zi medicament (dimineata), cand un altul ar face acest tratament in 3,1/2 zile, adica 7 prize in jumatate de timp (cat face defapt acest amic)… puii primesc medicament contra Trico abia la varstra de 7 luni, 3 zile a cate 1 priza pe zi (pentru aia zboara cu ei 1 fond de pui (mai exact joaca cu puii doar 2 etape la 400 km si 600km,atat!)… iar porumbeii de reproducere numai stiu ce este acela medicament contra trico, acestia arata foarte bine, altfel poate ar intervenii, in timp s-a demonstrat ca nu este cazul…
Despre E coli… 90% dintre crescatori au avut in zona, dar nu numai, aceasta boala a fost pe general in toata tara in anul 2013… a avut ceva probleme respiratorii la pui dupa concursul de fond jucat cu ei, dar a eliminat atunci imediat la care a observat ‘semne’ fara sa tina cont din ce este… puii primesc primul antibiotic dupa varsta de 9-10 luni, si atunci perioada scurta (comparativ cu altii: 10,14,16,21 de zile)… si antibioticul este din grupa maxim 3, o grupa veche. Are rezultate, este multumit, deocamdata ‘cladeste’, sistem, porumbei, imunitate… plusurile se vad in timp (la sintetice se vad aproape instant).
Aceste relatari sunt foarte reale (de mai sus), dar nu recomand sa procedeze nimeni intocmai… sa poti face ceva asemanator inseamna ca te bazezi pe CEVA, ceva ce ai folosit si ai vazut cum lucreaza, dar sa mai stii din nou cate ceva (habar!) atunci cand incepi sa te deprinzi (indepartezi) tot mai tare de antibiotice si medicamente (durata si cantitate). In sezon este altceva… aproape ca esti obligat sa dai, altfel nu faci nimic, dar si aici conteaza iarasi multe, ce,cum,cat,de ce, etc… strainii nu dau nimic, mai ales aia’ care vand porumbeii la licitatii, ma distreaza, au umor vindibil :)) Eu cred ca fara in sezon nu faci nimic sau aproape nimic (la ce program infernal se joaca acum)!
Enorm de mult conteaza atunci cand faci un tratament contra ceva, defapt CUM DEFAPT IL FACI (aplici) acel tratament,etc.
In vocabularul meu nu a aparut aproape niciodata cuvantul ‘coccidioza’, nu stiu mai nimic despre cum ar trebuii tratata… stiu doar despre ea, cum ar creste nivelu ei, cum lucreaza atunci cand creste sau este crescuta, mai stiu iarasi ca aceasta (cocci) este strans legata de crescatorie si conditionare… sa ai in reflex a face tratamente contra coccidiozei, inseamna ca ai pierdut importanta si notiunea cuvantului ‘imunitate’. Prin acest fapt nu faci altceva decat sa aplici tratament exact in teritoriul bacterilor benefice (gradina imunitatii)… iar mai devreme sau mai tarziu, aceste tratamente (contra cocci) lasa urme, ferice mereu de urmele mai putin vizibile sau chiar palpabile. Daca acest ‘grad’ de imunitate ar fi notat in cifre incepand de la cifra 1 la 10… sincer nu stiu cati ar trece de cifra 7 sau 8.
habaci calin ai incercat cumva si metronidazol din farmacii de la uman?
daca da,ce doze ai recomanda?!
Andrei Bondar lasa-mi un nr de tel sau ceva unde te pot contacta,poate ma poti ajuta si pe mine cu cateva raspunsuri sunt incepator in acest sport.Multumesc mult astept un rsp
0757 571 680
Interesant !!!! Insa ori nu am citit eu tot … ori numeni nu spune de fapt cat otet de mere se pune in apa … cantitativ… si de ce nu si o calitate recomandata …. adica … cu riscul de a face reclama unei anumite firme .. ce otet se poate folosi …
Ma bucura numarul mare de comentarii si mai ales cele bine argumentate! Felicitari celor vizati!
Ma intristeaza insa faptul, ca unii dintre “comentatori” se dau mari cunoscatori de limba romana si corecteaza pe cei ce fac anumite greseli de scriere sau exprimare!
Trezireaaa!!!
Aici, nu suntem la scoala!!! Nu trebuie sa fii profesor, doctor, inginer… etc. ca sa intelegi bine columbofilia! Lasati oamenii sa-si spuna parerea asa cum pot, si mai mult, multumiti-le daca gasiti ceva interesant in ceea ce vor sa spuna! (Le zici bine D.le RP)
Andrei Bondar, nu este cam mult 5-6 catei de usturoi la 1 l de apa (mai ales daca ii si tai bucatele)???
Ba da, e cam mult, nu prea beau porumbeii cu atat de multi catei, acum pun maxim 2-3 catei.
Pt cei interesați de această rețetă p care eu o folosesc d ceva timp în apa de băut respectiv 500 ml oțet de mere+2 căpățâni d usturoi+o ceapă +un plic de scorțișoară pot spune că se pun intr-un blender iar rezultatul se administrează d 2 ori p săptămână cu o lingură la litrul d apă,restul compoziției păstrându-se la frigider până la următoarea administrare ! Mult succes și rezultate!
Eu pentru a ține tricomonoza la distanță folosesc Pomappel- BVP ,10 ml/ litru apă de 3-4 ori pe săptămână. Nu e un produs scump 30 lei/ flacon de 1 litru …
Iar pentru tratare tricomonoza indicat Tricho 40 , 2 gr./ litru apă timp de 3-7 zile !