CORECTITUDINE – CUVANTUL DE ORDINE IN FEDERATIA NATIONALA

Am considerat necesar articolul de mai jos, prin prisma comentariilor aparute la final se sezon (cum de altfel apar la fiecare final de sezon) despre corectitudiea FNCPR, in speta a comisiilor sau a comitetului director.

corectitudineTrebuie sa fiu corect si sa spun ca o mare parte din vina aparitiei unor astfel de discutii o are si CNS-ul, care nu si-a conditionat omologatorii sa omologheze la timp anumite concursuri lasand totul pana la final, final la care sa inceput ,,toaletarea,, clasamentelor de toate erorile lasate acolo intentionat de catre tehnicii care decat sa-si supere proprii membrii, au preferat sa incerce vigilenta omologatorilor.

Si tot CNS-ul ar trebuii ca la sedintele anuale cu tehnicii sa transmita extrem de clar (chiar si in scris) ce si cum trebuie sa fie in fiecare dosar, si ce si cum trebuie scos, iar tehnicii pusi sa semneze ca au fost informati.

E drept ca nu am facut asta nici cand eram eu la CNS, dar asta nu inseamna ca actuala comisie nu ar putea sa ia taurul de coarne si mai tare.

Si am inceput cu critica CNS, pentru a vedea cu totii ca avem si noi, staff-ul federatiei o parte din vina.

Insa cu toata viteza scazuta de munca a noastra, datorita celor peste 700 de concursuri efectuate, omologate, verificate …. La FNCPR se lucreaza CORECT!!!

Poate mai sunt mici scapari dar de baza se lucreaza CORECT!!!

De ce spun asta? Foarte simplu.

Acum 3 ani cand eram presedinte CNS, colegul meu de comitet Filip Vladi, avea o imbarcare pe cursa 2 datorita celor care i-au dus porumbeii la imbarcare. Cu acea etapa era Campion National Maraton Tineret. Comitetul director a anulat etapa!

Nelu Festila a anuntat in 2014 porumbei la primul National de pe calculator si a pus ziua 1 in loc de ziua 2. (sau invers nu mai retin exact) Ulterior a corectat dar trecuse ora. Avea clasati 31 de porumbei la 1050 km!!! Nu stiu cati dintre voi ati clasat 31 de porumbei vreodata la distanta asta. CNS a anulat etapa, iar Comitetul a validat anularea.

Il cunosc pe Nelu Festila din anul 2002. Eu sunt cel care l-am convins sa candideze la Comitetul director si sa se implice la nivelul Asociatiei Neamt. Am si eu o parte de vina pentru ca azi, dupa doua sezoane exceptionale este considerat cel mai bun organizator de concursuri din Romania, facand echipa cu Iulian Pavel. Si sunt si eu vinovat ca Ac Neamt are masini de transport, are conditii si face performnata impreuna cu partenerii, sau ca au organizat un National exceptional si in 2015.

Credeti ca mi-a fost usor sa votez anularea prietenului meu in Comitetul Director? Sau credeti ca celorlalti colegi le-a fost usor?  Sau atunci cand sa respectat RNS in cazul lui Filip Vladi ne-a fost cuiva usor? De loc. Am fi putut simplu sa spunem PAS. Doar erau de ai nostri, nu-i asa?

Anul acesta porumbita sosita prima la Nelu Festila anul trecut la primul National, se pare ca ar fi fost Campioana Nationala la Maraton National Palmares 2 ani cu 69 de puncte!!! Si totusi RNS a fost suveran!!!

Nimeni nu poate lua performanta porumbeilor, insa NIMENI NU ESTE MAI PRSUS DE LEGE IN FNCPPR!!! Acele pasari au o valoare incontestabila insa nu vor fi pe podium pentru ca la CNS si Comitet nu s-au facut magarii!!!

Prietenul meu Vancea Flavius a pierdut locul 3 As Crescator National Palmares 3 ani datorita anuntarii seriei mici de pe stiker in 2014. Unii zic ca ar fi ,,mana mea drepata,, la Bihor. Si totusi?

Sunt doar cateva exemple prin care vreau sa intelegeti ca actuala concucere a FNCPR nu tolereaza incalcarile RNS. Ca se mai intampla, ca mai sunt scapari, este posibil.

Va asigur insa ca niciuna intentionata!!!

Am vazut discutii pe facebook ale unor columbofili care se simt ,,furati,, dup ace au ne-respectat RNS, amanintand in stanga si dreapta ca pleaca la alte federatii. Federatii la care nu veti auzi de anulari niciodata!!! De ce? Pentru ca unii au pus pe primul loc performanta si RNS (FNCPR) iar altii au pus cotizatia si banii de transport (Altii)

Te-ai intrebat oare de ce doar la FNCPR auzi de hoti prinsi si exclusi, de anulari de porumbei sau crescatori? Ai cautat hotii prinsi in ultimii 10 ani unde s-au strans?

Acelor care se afla in situatia de mai sus pot sa le spun un lucru: ne-respectarea regulilor poate sa i-ti creeze un avantaj azi, cand ai gresit si esti iertat. I-ti va creea insa 10 dezavantaje maine, cand vor gresi altii, vor fi iertati si tu va trebuii sa TACI!!!

Federatia Nationala cu mine presedinte va continua sa respecte RNS, sa prinda hotii (3 anul acesta),  si sa munceasca pentru ca in Campionatul National Columbofil al Romaniei sa ajunga cei corecti si valorosi, iar atunci cand le canta imnul sa ii doara mainile de la curatatul gainatului, de la caratul lazilor la antrenamente, de la mancarea preparata cu atata finete, si in nici un caz sa nu-i doara sufletul stiind in ascuns ca locul lor nu este acolo, si ca fapt imnul, cupa si esarfa nationala nu sunt ale lor!!!

Marius Tunduc

Presedinte Federatia Nationala Columbofila din Romania

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “CORECTITUDINE – CUVANTUL DE ORDINE IN FEDERATIA NATIONALA

 1. in anul 2012 am fost inscris la asociatia rapid BUCURESTI ,am zburat pui dupa 24 de ani de pauza ,nu am avut rezultate foarte bune dar era primul an de zbor deabia asteptam sezonul de zbor din primavara ,am platit cotizatia am platit pentru zbor cam 250 ron ,am platit fondul asociatiei cite 10 lei pentru tehnic ,10 lei pentru lumina si cu o saptamina inainte de concursuri s-a desfintat asociatia ,au plecat citiva la gyosport ,unde sint banii nostri?
  unde este corectitudinea in columbofilie?
  asociatia s-a infintat din nou cu nume noi dar tot cei din spate conduc
  lupul schimba parul dar naravul ba.
  in prezent zbor perumbei la asociatia rapid dar frsc

 2. Daca e atata transparenta unde se duc banii din mesaje?de ce ne cer banii de cotizatii inainte cu 3 luni de anul 2016?cum se face ca cei care au porumbei in expozitie trebuie sa plateasca pt ei ,cusca,transport,plus ca daca au porumbei in expozitie trebuie sa plateasca si intrarea ?aici nu e transparenta?

  TU NE CREZI ATAT DE TAMPITI? NICI TU NUCREZI CE SPUI.

  CUM INCURAJEZI TU COLUMBOFILIA ROMANA? TE DUCI IN STRAINATATE SA ITI CUMPERI PASARI?CAMPIONII NOSTRI SUNT MAI PROSTI DECAT CE AU UNII DE VANZARE DIN STRAINATATE? NU CRED.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.