Culorile Porumbeilor

Image Hosted by ImageShack.us
Porumbel comun (Bucuresti // D. Mergeani)

Wild-type

S-a stabilit ca standardul pentru compararea tuturor diferentelor prezente intre porumbei din diferite rase sa fie porumbelul salbatic gri-cenusiu (albastru) cu dungi negre pe aripi si in coada la care pigmentul prezent in mod dominant este eumelanina (de culoare neagra). Wild-type este rezultatul actiunii intregului bagaj genetic al unui porumbel care nu prezinta mutatii si constutuie un model de referinta in genetica porumbeilor. Acest model de referinta reprezentat de porumbelul salbatic este caracterizat prin: talie medie, culoarea gri-cenusiu cu doua dungi negre pe aripi si una la nivelul cozii (determinata de derivati de melanina), cioc inchis la culoare, ochi rosii sau galben-rosii, gene alb-galbui, picioare rosiatice (determinate de derivati de caroten), 4 degete la picioare, glanda uropigiana prezenta, 12 pene in coada, aripile purtate deasupra cozii, penaj neted si bine format, absenta incaltaturii, a motului de la ceafa, a cravatei, a rozetei din frunte sau a celei din piept, etc. La iesirea din ou prezinta pe corp un puf galben-auriu, lung si des iar pe cioc un inel de culoare neagra.
In afara zonelor colorate in diferite nuante de albastru si a dungilor negre de pe aripi si de la nivelul cozii, prin definitie, wild-type prezinta trei zone aproape albe: dungile din partea laterala a penelor laterale ale cozii, partea dinspre interior (torace) a penelor de la nivelul capacelor aripilor si spatele inferior (exista si o varianta cu spatele inferior aproape albastru).
Multe rase poseda caracterele similare cu porumbelul de stanca si cand le comparam pentru majoritatea trasaturilor lor nu observam diferente fata de wild-type.

Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Voiajor (Poarta Alba // D. Mergeani)

Dintre avantajele folosiri wild-type ca model de referinta mentionez:
– acest fenotip este mai stabil decat alte fenotipuri;
– utilizandu-l in descrierea unui anumit fenotip avem o exprimare mult mai clara precizand diferentele fata de el si cauza lor;
– fara un asemenea model putem confunda genele alele cu cele nealele sau fenomene ca dominanta si epistazia.

Trebuie precizat ca nu exista o gena pentru culoarea tipului salbatic de porumbel (albastru cu dungi negre pe aripi si in coada), Wild-type fiind urmarea actiunii conjugate a mai multor gene reprezentate de alelele corespunzatoare wild-type pentru genele care afecteaza fenotipul unui porumbel. Conventional s-a stabilit ca genele ce determina Wild-type sa fie notate cu simbolul “+”, folosit uzual singur sau ca superscript la simbolul fiecarui locus, iar genele mutante sa fie notata cu litera mare (cele dominante) sau mica (cele recesive) in functie de raportul de dominanta cu alelele corespunzatoare Wild-type.
Aici sunt prezentate unele din modificarile posibile ale Wild-type. Genele alele (genele mutante si alelele lor corespunzatoare Wild-type) si modificarile fenotipice asemanatoare sunt prezentate pe aceeasi linie orizontala in ordinea descrescatoare a dominantei.

copyof18052008252je82

Dina Mergeani

dinamergeani@yahoo.com

http://www.geocities.com/dinamergeani/culorile_porumbeilor.html

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Culorile Porumbeilor

  1. Interesant articol, am si eu 1 porumbel ­čśÇ doar …….. recent am lansat un site, ti-am pus in semnatura rubrica cu porumbei in caz ca doresti sa vinzi. Numai bine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.