Cum am procedat, eu!

18816_880708778661315_6542983708036770792_n

Din punctul meu de vedere ,trecerea la sistemul vaduvie , se calculeaza si depinde de mai multi factori principali .In primul rand ,dupa categoria la care concurez ( viteza ,demifond si fonduri scurte ),apoi dupa data primului concurs oficial , ( pentru fonduri mai lungi si maratoane ,imperechierea se va face mai tarziu ), toate acestea ,depind si de tratamentele din timpul iernii si limita vaccinului P.M.V.

Dupa terminarea tratamentelor preventive din timpul iernii , astept cam trei saptamani dupa terminarea vaccinului contra paramixovirozei ,(timp de asteptare pentru instalarea imunizarii) ( in functie de vaccinul folosit ) sa  nu risc, ca viitoarele oua sa le fie afectat embrionul . Orientandu-ma sau folosindu-ma de data primului concurs oficial ,din acel sezon , doresc sa am o singura serie de pui .

Spre exemplu , daca anul acesta ,prima etapa ,este programata pe data de 23 aprilie ( cam devreme ), in comparatie cu alti ani ,cand sezonul incepea la sfarsitul lunii Aprilie ,sau in prima saptamana din luna Mai  , in functie de aceasta data ,cum am mai spus ,incep tratamentele si pusul la pereche . In 21 februarie ,sunt trei saptamani de cand am vaccinat porumbeii . In aceasta data ,aduc toate fememelele care au stat despartite din toamna fata de masculi ,le introduc in cealalta jumatate a boxei care este despartita ,unde masculii ,sunt statornici pe locurile lor la boxa .

0111409-2013-MIMG_20151022_130735

Timp de 3 zile, ambii parteneri stau inchisi unul langa altul, despartiti intre ei, in asa fel sa se poata vedea, dar fara sa aibe contact direct intre ei. Acest procedeu ma ajuta, ca pasarile sa se acomodeze, sa se cunoasca si sa se accepte. In tot acest timp, zilnic masculii sunt eliberati macar o data pe zi ,sa manance si sa beie apa, dand astfel posibilitatea sa urce singuri in cealalta jumatate de boxa, a lor, care acum este dechisa.

IMG_20151022_130808

Cand masculii au intrat la loc,  inchid jumatatea de boxa, pana a doua zi, cand voi repeta la fel. Femelele, sunt hranite inauntrul boxei inchise si apa este servita tot in acea parte a compartimentului de boxa . In tot acest timp , urmaresc reactia fierarei perechi ,pe care am planificat-o inca din iarna . Daca totul decurge bine ( normal) adica nu sunt lupte intre ei ,prin gratarul departitor ,pe data de 24 – 25 februarie ,ridic gratarul departitor ,marind astfel suprafata boxei , iar perechile ,avand posibilitatea la contact direct unul fata de celalalt si in interiorul boxei. Perechile care s-au acceptat ,sunt eliberate pe rand afara din boxa ,ridicand numai o singura parte a fatetei de la boxa ,acea fateta principala unde a stat masculul , cealalta fiind rezervata de femela introdusa . Fiind eliberat o singura pereche afara ,ei coboara jos pe podea, nefiind deranjati de nimei si incep procesul de imperechiere . Dupa ce a calcat-o , masculul urca singur sus la boxa lui ,urmat de femela . Asa procedez si cu celelalte perechi .

reflexul-de-imperechere-300x300

In cazul in care femela dupa ce a fost calcata si la inceput nu urmeaza masculul la boxa ,o prind si o introduc eu . In doua ,trei zile ,femela incepe sa urmeze masculul la boxa ,unde este introdus de data asta si cuibarul . Hranirea si adapatul cu apa, deacum va fi facuta in hranitoare, pe podeaua compartimentului. Asa procedez , pana femela depune primul ou , ambii parteneri vor sta inchisi si eliberati zilnic , de doua ori pe zi ,dimineata si spre seara . Acest procedeu ma asigura ca masculul calca femela lui ,fara a avea surprize de oua nefecundate sau femela sa fie calcata de un alt mascul , sau sa egsiste lupte intre alte perechi.Cand a depus primul ou , asta fiind prin 6 – 7 martie ,a doau zi ,sunt deschise toate boxele ( numai fateta primcipala ) . Perechile de acum sunt formate .

Acelasi procedeu ,il fac si la porumbeii de la matca , pe care ii imperechez in paralel cu lotul de zbor .

Hranirea urmand sa se faca, dupa un program bine stabilit la comun , de doua ori pe zi . Dupa ce femela a ouat si al doilea ou ( 9 – 10 martie) si au stat pe rand la clocit patru zile ,este vremea sa fie eliberati afar la zbor de voie, timp de sapte zile , dimineata si seara . Porumbeii deacum sunt linistiti si atenti la rapitoare

6098654_origfara a fi preocupati de calcat sau gonit la cuib . Aceasta perioada va fi cam prin 14 – 15 martie , pana in 20 martie , ziua in care incep antrenamentul zilnic deasupra crescatoriei ,progresiv cu steagul , pana zboara singuri de voie ,cam 45 de minute ,departe de crescatorie si la inaltime.

In primele zile de antrenament acestia vor primii in apa de baut la 1 litru de apa 1 lingura (de supa) cu miere si 2 comprimate de aspirina (acid salicilic, medicament cu actiune antiinflamatoare si analgezica) cu scopul de a reduce efectele febrei musculare, prin micsorarea congestiei muschilor si a sensibilitatii dureroase a acestora. Amintesc aici faptul ca febra musculara poate sa apara dupa efort la porumbeii care au fost lipsiti de miscare, deci neantrenati.

pictures 120

In data de 3 aprilie ,voi avea pui la toti cam de 7 zile

NUXZUBXUHLVNEZSLCDZ

, data in care incep antrenamentul la distanta cu tot efectivul. Prima etapa ( 3 aprilie ) va fi de la 8 km. cu tot efectivul lansati o data . A doua zi ( 4 aprilie ) ,sunt lansati de la 15 km. De la aceste distante scurte ,evit stresul de transport si de lada , sau eventual febra muschiulara , porumbeii ajungand repede acasa .

In 6 aprilie sunt lansati de la 25 de km , dar de data asta incep initierea in sistem vaduvie ,adica lansez prima data masculii si la interval de 10 – 15 minute ,lansez femelele . Se stie faptul ,ca dimineata femelele sunt acelea care stau pe pui . Cand ajung masculii acasa ,gasesc compartimentul numai cu pui ,femelele fiind lipsa . Dupa 15 minute apar si femelele ,care imediat fac schimbul sa steie pe pui .

Pe data de 7 aprilie ,repet cei 25 de km , folosint acelasi procedeu . Pe 9 aprilie sunt lansati de la 40 de km  , tot la fel , dar timpul de lansare a masculilor va creste cu 5 minute , adica la 20 de minute fata de lansarea femelelor .

In 11 aprilie , lansare de la 50 km cu repetare in 13 aprilie .

In 15 aprilie ,lansare de la 75 km cu repetare in 17 aprilie , procedand tot la fel , femelele lansate prima data ,apoi la un interval de 20 – 25 de minute , lansez masculii .

In data de 19 aprilie , puii vor avea 20 – 21 de zile si va fi ultimul antrenament de la 100 km ,dar de data asta individual ,procedand la fel ,prima data masculii la un interval intre ei de 10 minute ,urmat apoi de femele la acelasi interval .

Din data de 17 aprilie ,puii sunt coborati toti la gramada intr-un tarc , unde sint hraniti la gramada de toti parintii .

IMG_20160405_012216

Ca sa ma asigur ca masculul nu incepe sa calce din nou femela ,intrucat puii deacum sunt pe jos ,iau cuibarele ,sau le intorc si inchid cealalta jumatate , obligandu-i sa steie amandoi ,numai intr-o singura jumatate de boxa .

Pe data de 19 aprilie , cand se intorc de la ultima etapa de antrenament de 100 km , seara mut femelele in compartimentul de femele ,alaturi de jumatate de pui , hranind in continuare puii introdusi . In celalalt compartiment al masculilor , urmand si ei sa hraneasca in continuare , cealalta jumatate de pui ramasi pe jos . Pana in data de 23 aprilie ( trei zile ) ,sunt eliberati zilnic afara dupa un program bine stabilit .

Cand eliberez masculii ,timp de 45 de minute dimineata si seara ,dau drumul la femele in compartimentul masculilor ,unde pe jos sunt ceilalti pui ,pe care i-au hranit numai masculii. Ele ,este normal ca intra in boxele unde au avut pereche si pui . Multe dintre ele ,coboara jos la pui ramasi ,inspectandui . Cand masculii coboara ,vor intra de data asta in compartimentul femelelor ,unde si acolo sunt cealalta jumatate din pui. Acum eliberez femelele din compartimentul masculilor ,sa se antreneze si ele 45 de minute .

Cand au iesit toate femelele afara ,dau drumul la masculi din nou in compartiment la ei ,unde sunt hraniti si adapati . Dupa ce si-au terminat programul de antrenament ,femelele vor intra in compartimentul lor ,alaturi de acei pui.Acest procedeu ,se numeste rotire , pe care il aplic deacum in colo zilnic pana la terminarea sezonului . Prin acest procedeu ,ma asigur ca femelele au parte zilnic de compartimentul masculilor si sporeste atractivitatea fata de boxa ( ciub ) . Pana la imbarcarea primului concurs oficial din 23 aprilie ,masculii vor sta separat de femele, fara se se vada intre ei .

IMG_20160405_012746

In ziua imbarcarii las femelele alaturi de masculi ,pret de 5 minute , dupa care ii pun separat in lazile de transport . Putem spune ca prima etapa ,perechile sunt stimulate pe pui, dar si prin contact vizual . Daca  in 24 aprilie ,cand vin de la concurs ,puii  inca nu sunt pentru intarcat ,las perechile impreuna in compartimentul masculilor ,cam 10 minute , dupa care mut din nou toate femelele, in compartimentul femelelor ,unde inca sunt puii . Pentru ca a doua etapa este peste trei zile ( asa este programul anul acesta 2016 ) , voi proceda la fel ca la prima etapa ,dupa care sunt sigur ca pot face si intarcarea puilor, care sunt  mutati in compartimentul lor . Din acest moment pentru etapele urmatoare , am trecut la vaduvie ( participand cu ambele sexe ) ,aplicand  toate procedeele vaduviei .

Toate celelalte etape , la antrenamentul din jurul crescatoriei , zilnic aplic rotatia .Pentru a vedea si celelalte procedee pe care le aplic ,revizuiti: www.columbofil.com/porumbei-voiajori-vaduvia-versus-natural (cu tot cu comentarii)

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

8 thoughts on “Cum am procedat, eu!

  1. Felicitari pentru buna explicatie a metodei tale!
    Sunt multe metode de trecere la vaduvie, pacat ca porumbeii nu pot vorbi sa ne spuna care metoda ii deranjeaza cel mai putin! Ideea este, ca iti trebuie timp pentru toate acestea… chiar daca totul se materializeaza rapid! Ca o concluzie, foarte mediatizata, pot spune, ca regula este, ca nu e nicio regula! Sau, toate drumurile duc la Roma! Bine, daca ai si cu ce ajunge pana acolo 😉

    1. Adrian ,fara timp nu se poate face performanta , iar concluzia ca nu exista reguli in acest sport ,te contrazic ….sunt multe reguli de baza de care trebuie sa ti cont ,altfel ,joci la nimereala si asta nu merge etata de etapa pana la terminarea sezonului .Si ca sa ai cu ce concura ,trebuie sa-ti cladesti in timp un nucleu ca sa ajunji la ” Roma ” .

    1. Simplu si normal ,daca se pierde femela ,dupa ce ai cuplat toate perechile si apoi le-ai introdus in lada de transport ,pentru acel sau acei masculi deacum fara pereche ,din acele femele care au pereche si sunt cele mai focoase ,nu le bagi in lada de transport ,ci o introduci la acel mascul ,sau masculi .Ele fiind dornice de pereche,accepta si pe noul mascul ,sau masculi . La fel se procedeaza si cu femelele care nu mai au pereche ,se pastreaza un mascul ,cel mai calm si docil ,nu cel nervos si violent si dupa cuplare ,ii introduci in lada .Vaduvia nu este o filozofie greu de inteles si manipulat .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.