Cum au aparut Jucatorii de Severin

Istoria porumbeilor zburatori de Severin este legata de perioada de dinaintea razboiului Mondial,mai exact intre anii 1930-1940,cand marinarii din Drobeta Turnu Severin au adus din orasul Galati porumbei Jucatori de Galati.
Rezultatul munctii depuse de inimosii crescatori din Severin prin incrucisarea galatenilor cu porumbei autohtoni in urma selectie severe si precise fiind o rasa cu caractere distincte atat din punct de vedere fenotipic cat si din punct de vedere genotipic care in mod oficial in anul 1990 a fost omologata si recunoscuta pe plan national. Omologarea a fost facuta in urma cererii trimise in cursul lunii Iunie 1990 de catre clubul columbofil “Luceafarul” din Drobeta Turnu FEDERATIEI COLUMBOFILE din ROMANIA.

zb-de-severin

La acea data erau in Drobeta Turnu Severin peste 420 de crescatori de porumbei din rasa zburatori de Severin,numarul exemplarelor depasind 10.000 pasari. Astfel s-a putut stabili si un standard al rasei cunoscut binenteles tot la nivel national.Ca o dovada a existentei zburatorului de Severin in cadrul concursurilor organizate de Federatia Columbofila din Romania pe acte oficiale ne putem referi chiar incepand cu anul 1980, perioada de pionerat pentru cluburile cu porumbei de zbor din Romania. La invitatia domnului arhitect Feliciu Bonatiu, vicepresedintele Uniunii columbofile din Romania si presedintele sectiei Agrement,domnul Ioan Sasu a mers la Expozitia Nationala de la Timisoara unde s-au pus bazele unei competitii nationale cu porumbei de zbor, neexistand pana la acea data decat concursuri locate din orasele Timisoara, Arad, Satu Mare, Drobeta-Turnu Severin. Astfel s-a ajuns la dorinta demararii unui Campionat National de Zbor, precum existau in tarile avansate in sportul columbofil.

Aici puteti citi restul articolului

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.