Cum isi aleg porumbeii voiajori liderul de stol?

Cum isi aleg porumbeii voiajori liderul de stol?

Sursa: dailymail.co.uk

Autor: Sarah Griffiths
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3333766/Pigeons-pick-leader-based-SPEED-runner-flock-chosen-based-fast-flew-previous-journeys.html

Porumbeii îşi aleg liderul de stol pe baza vitezei: cel aflat la conducerea stolului este ales în funcţie de viteza pe care o dezvoltă în zborurile anterioare.

Un grup de cercetători ai Universităţii din Oxford a studiat dinamica stolurilor de porumbei voiajori.
Au descoperit că liderul de stol poate fi dedus în funcţie de viteza atinsă în zborurile anterioare.
În zborurile solitare, liderii de stol nu s-au dovedit mai buni în alegerea celui mai scurt drum spre casă.
După ce au fost lansaţi în stol şi testaţi ulterior în curse solitare, liderii de grup şi-au însuşit apoi rute de zbor mai bune.

Felul în care stolurile de păsări îşi aleg liderii i-a intrigat mult timp pe oamenii de ştiinţă. În prezent, cercetătorii au întreprins un studiu pe porumbei voiajori pentru a demonstra că alegerea liderului de stol este determinată în mare parte de viteza pe care o dezvoltă anumite exemplare din cadrul grupului. Au descoperit astfel că acele calităţi specifice unui lider de stol pot fi deduse analizând mai degrabă viteza pe care exemplarul respectiv o poate dezvolta şi nu capacitatea sa de navigare ori abilitatea de a zbura în linie dreaptă.

„Această descoperire schimbă optica de înţelegere a felului în care stolurile sunt structurate şi explică de ce în cadrul stolurilor de porumbei există o ierarhie bine stabilită”, a declarat Dora Biro de la Universitatea din Oxford. Studiile anterioare au arătat faptul că şefia stolului nu are legătură cu dominarea socială şi că păsările migratoare, spre exemplu, pur şi simplu fac cu schimbul când vine vorba de şefia stolului.

Noile descoperiri, publicate în jurnalul de presă Current Biology, oferă o explicaţie simplă asupra structurilor de conducere în rândul păsărilor şi ar putea exemplifica modul în care informaţiile de ordin spaţial sunt generate şi folosite de păsări în procesul de navigare gregar. Deşi multe specii de păsări zboară în stol, porumbeii voiajori sunt păsări domestice şi, ca atare, pot fi mult mai uşor studiate decât majoritatea celorlalte rude.

Benjamin Pettit explică de ce au ales porumbeii voiajori pentru acest studiu: „Putem controla alcătuirea stolurilor şi locul de plecare în voiajul lor spre casă. De asemenea, avem o viziune mai clară a modului în care fiecare individ recunoaşte reperele spaţiale, în special maniera în care îşi alege rutele de întoarcere pe acelaşi traseu, de-a lungul zborurilor repetate, cu lansare din acelaşi punct.”

Pentru a studia modul în care stolurile se coordonează, echipa de cercetători a folosit senzori prevăzuţi cu tehnologie GPS pentru a identifica traseele alese de porumbei, inclusiv tehnologie care să redea mişcările cu încetinitorul. Aceste dispozitive le-au permis să filmeze modul în care porumbeii reacţionează în zbor la mişcările vecinului de stol. Cercetătorii s-au axat pe efectuarea unui studiu comparativ ce viza influenţa relativă a porumbeilor asupra direcţiei stolului versus direcţia aleasă de un exemplar în timpul unui zbor solitar. Studiul a relevat faptul că abilitatea unui porumbel de a prelua şefia stolului poate fi dedusă în funcţie de viteza atinsă în zborurile anterioare. În zborurile solitare, liderii nu au fost cu nimic mai presus decât urmăritorii din pluton în alegerea direcţiei optime. Cu alte cuvinte, la început nu au fost experţi în navigare. Când cercetătorii au testat păsările în zboruri individuale, după o serie de antrenamente în stol, au descoperit totuşi că liderii învăţaseră rute mai scurte decât plutonul.

Dr. Biro adaugă: „Unele păsări sunt înzestrate natural cu viteză mai mare decât celelalte şi preiau constant şefia stolului, mare parte din procesul navigaţiei căzând în seama lor, ceea ce înseamnă că la următoarele zboruri vor cunoaşte drumul mai bine. Puteam compara asta cu situaţia ,pasager-şofer,. Şoferul unei maşini e mult mai atent la drum decât pasagerii, care adesea nu-şi pot aminti ruta pe care au fost aduşi, mai ales când rămân pasivi în procesul de navigare.”

Forma în „V” a stolului şi bătăile sincronizate din aripi îi conferă acestuia aerodinamică
În luna ianuarie a anului trecut, cercetătorii au descoperit că păsările migratoare îşi sincronizează perfect bătăile aripilor şi îşi ajustează constant poziţia în aer pentru a obţine maximul de la efectul subtil al turbulenţelor. În felul acesta, fiecare pasăre profită de curenţii de aer ascendenţi, generaţi de aripile celor care zboară în fruntea stolului, evitând astfel trepidaţiile generate de curenţii de aer descendenţi.

Cercetătorii au descoperit secretele aviatice ale păsărilor migratoare după ce au ataşat nişte dispozitive minuscule de urmărire unui stol de 14 ibişi pleşuvi nordici. Aceste dispozitive nu numai că le-au determinat poziţia şi viteza de deplasare prin satelit, dar le-au măsurat şi frecvenţa bătăilor din aripi. Păsările au fost studiate în timp ce se deplasau pe direcţia lor de migraţie, din Austria către Toscana (Italia), casa lor pe timp de iarnă.

Şeful comisiei de cercetători, Dr. Steve Portugal de la Royal Veterinary College, Universitatea din Londra, afirmă: „Mecanismul detaliat pe care îl presupune zborul în formaţie de „V” indică o remarcabilă capacitate şi abilitate a păsărilor de a răspunde la mişcarea aripilor vecinului de stol. Păsările care zboară în formaţie de „V” se pare că au dezvoltat strategii complexe pentru a face faţă undelor dinamice produse de mişcarea aripilor.”

Atunci când zboară în formaţie de „V”, bătăile aripilor sunt sincronizate, asta însemnând că vârfurile aripilor descriu aproape aceeaşi traiectorie, au descoperit cercetătorii. Acest lucru ajută fiecare pasăre să ia altitudine datorită curenţilor ascendenţi generaţi de exemplarele aflate la conducerea stolului.

Schimburile ocazionale de poziţie în cadrul formaţiei denotă faptul că, din când în când, păsările zboară una în spatele celeilalte. Când se petrece acest lucru, păsările îşi schimbă ritmul bătăilor şi trec la un tipar desincronizat pentru a evita aspiraţia curenţilor descendenţi.https://www.youtube.com/watch?v=fm9iHoVJfbo

Oamenii de stiintă au descoperit că păsările migratoare zboară într-o formatiune V, pentru a beneficia fluxul de aer ascendent creat de către cei din fata lor.

Un grup de oameni de stiintă internationale, inclusiv cele de la Colegiul Veterinar Regal din Londra, a descoperit că păsările migratoare zboară într-o formatiune V, pentru a beneficia fluxul de aer ascendent creat de către cei din fata lor.

Aceasta teorie a fost în jurul pentru un timp, dar acesta este primul studiu sustinut de tehnologie.

De asemenea, a fost faptul că a învă?at păsările să adopte o aripă clapă precisă care promovează beneficiile de economisire a energiei.

Descoperirea a venit ca parte a unui efort mai mare axat pe repopula Europa cu Ibis chel de nord, care a dispărut din zona din cauza vânătorii.

Stoluri dintre ele sunt ridicate si instruiti să migreze spre si dinspre anumite zone ale continentului.

Pentru a facilita efortul, grupuri întregi au fost dotate cu mici dispozitive de logare de date.

Acele trackere au furnizat informatiile necesare o dată pentru totdeauna pentru a debloca secretele formării V.

Cercetatorii au descoperit ca pasarile vor cauta loc cea mai avantajoasă din punct de vedere al fluxului de aer.

Nu numai că ei găsesc locatia exactă pe care le permitefluxul de aer furnizat de pasărea din fata lor, ei vor ajusta bataile  aripilor  pentru a profita la maximum de ea.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.