Columbofil

Cum poti deschide “Cutia Pandorei” in cazul porumbeilor voiajori

Poate ca unii dintre voi nu ati auzit de “Cutia Pandorei”. Puteti citi AICI.

Cu alte cuvinte este o cutie in care “Zeii antici” au pus multe rele dar si ceva bun. Nu ezitati sa cititi sau sa cautati voi pe “google” despre “Cutia Pandorei”.

Ei acum sa revenim la inaripatele noastre.

Cum poti deschide “Cutia Pandorei” in cazul porumbeilor voiajori?

Ei bine, cel mai simplu este sa o faci prin medicamentatie. Nu ma intelegeti gresit, dar un tratament facut gresit, o doza mai mare sau o doza mai mica, facut chiar daca porumbeii sunt sanatosi, sau doar 1-2 sau cativa sunt bolnavi. Acest lucru poate duce la consecinte devastatoare pe termen mediu (3-4 ani) si catastrofale pe termen lung (6-7 ani).

Sa deschizi “cutia cu medicamente” este un lucru pentru care trebuie sa fii foarte bine pregatit.

De exemplu in cazul puilor, sa le dai antibiotic poate fi un lucru care sa te traga in jos in urmatorii ani, adica sa fii nevoit sa apelezi tot timpul la antibiotic. Daca tot trebuie sa o faci nu apela la artileria grea “enrofloxacina” de exemplu, care este un antibiotic puternic si dupa care nu prea mai sunt multe alternative de contracarare a bacteriilor. Incearca ceva mai usor, cum ar fi doxiciclina in combinatie cu tilozina. Dar inca o data o spun doar daca esti nevoit sa o faci.

Sunt convins ca sunt multe crescatorii aici la noi in care nu prea mai sunt medicamente care sa-si faca efectul, si asta datorita folosirii in exces a antibioticelor puternice.

Va dau exemplul meu, sunt un crescator care a fost invatat ca fara medicamente nu prea poti face fata. Si asa este, e greu sa fii in fata fara ca sa folosesti medicamentele, in primul rand pentru ca inevitabil porumbeii in masina de concurs iau diverse bacterii, virusi, etc., in doilea rand majoritatea aducem porumbei in fiecare in crescatorie, sau daca nu poate vreun “gutan” ratacit, purtator de boli sa te viziteze (mie imi intra saptamanal cate unu cel putin). Dar daca, noi aici in Romania, am putea face analize complete prin care sa testam porumbeii nostri, sa vedem ce bacterii au in organism si ce fel de antibiotic ar fi cel mai bun pentru a le eradica, cu alte cuvinte o antibiograma, atunci am putea sa folosim corect tratamentele si nu am crea acele super bacterii, imune la cele mai puternice tratamente.

Incercati pe cat posibil, daca nu aveti posibilitatea unor analize, sa studiati mult simptomele bolillor, si daca faceti tratamente sa tineti cont de doza prescrisa si perioada anului; daca este prea cald porumbeii vor bea mai multa apa si implicit doza de medicament ar trebui sa fie mai mica decat cea prescrisa, dar daca este rece porumbeii beau apa putin a si daca folositi doza prescrisa atunci porumbeii nu vor beeficia de doza corecta si astfel nu e bine. Deschidem “cutia pandorei”, in sensul ca vom crea bacterii rezistente la anumite medicamente datorita faptului ca bacteriile sunt fie supuse la doze prea mici si se obisnuiesc mai repede cu antibioticele fie primesc doze mai mare care distrug bacteriile dar in timp (de regula o perioada de timp mai lunga, 1-2 ani), bacteriile ajung sa sufere modificari in asa fel ca isi vor rea rezistenta la antibioticul respectiv.

Exit mobile version