Cum sa eviti umezeala in crescatorie – Un articol de Gallez Jules – Degrave Martin

Sa mentii crescatoria uscata este cel mai important lucru daca vrei sa ai succes in sportul columbofil.

Materialele folosite, locatia si imprejurimile crescatoriei tale sunt lucruri importante de care trebuie tinut cont. In al doilea rand, crescatorul (columbofilul) trebuie sa-si ia surile de precautie pentru a pastra crescatoria uscata si si sa evite umezeala.

Adaposturile lui Cattrysse-Beuselinck din Moere care au fost construite deasupra depozitului de porumb sunt cu fata spre nord-est. Aceasta este directia din care de obicei nu prea ploua. Crescatoria lor este destul de veche, nu prea moderna dar sunt curatate zilnic. Oricum, ei nu sunt prea stricti cand vine vorba de curatenie. Podeaua de lemn si chiar boxele sunt acoperite cu var. Uneori se pot gasi bucati de  var de marimea unui pumn. Adaposturile lor au fost intotdeauna uscate precum un os.

Am observat prima oara folosirea paielor in crescatoria lui Jules Vandaele din Kortemark. Acesta folosea un strat gros in toate compartimentele sale: compartimentul de reproductie, cel de zburatori, la fel si in compartimentul puilor. Oricum, si acesta dadea cu un strat de var pe podeaua de lemn, apoi un strat de saci de iuta si apoi un strat de paie. Intrarea in adapost este din partea de sud-est si adaposturile sunt mereu uscate complet.

Acum sunt o multime de columbofili care folosesc paiele. Chiar si Robert Thange obisnuia sa foloseasca un strat de paie pe podeaua de beton din voliera sa spatioasa unde se aflau femelele. Altii foloseau nisip alb s au rumegus; utilizarea turbei a cazut din discutie din cauza prafului. Un numar insemnat de columbofili se gandesc sa puna odorizante in crescatorie. Unele crescatorii par sa fie foarte confortabile dar nu mai au loc si pentru aerisiri. IN acest caz porumbeii nu vor avea o forma buna. MUlte crescatorii din gradini nu creaza un mediu perfect  pentru porumbei.

Multe crescatorii  din gradini sunt echipate cu un tavan facut din panouri glisante pe care se poti inchide si deschide. Aproape de podeaua de lemn in fiecare adapost este o deschizatura de 15 x 15 cm care permite aerului proaspat sa intre inauntru. Tavanul este echipat cu dispozitive prin care se scoate aerul din adapost. Un columbofil care nu tine cont  sa aibe o ventilatie buna, mai mult tine porumbeii intr-un adapost inchis ermetic nu va avea niciodata porumbei deplin sanatosi, Ca si rezultat nici nu vor zbura (concura) foarte bine. Cand vine vorba de curatenie sunt unii avocati pentru curatiei si altii impotriva.

Jan Groudelaers din Opglabbeek,  un campion Belgian in anii 1958-1960 si 1962 si al doilea in 1959 si 1961 avea un adapost in Genk, unde porumbeii erau ingrijiti de Dl. Staesen, un miner pensionat. Este cunoscut ca si cineva cu multe cunostiinte columbofile si ca unul care are mare grija de porumbei. Chiar si asa multi columbofili sunt de acord despre cunostiintele sale ca si columbofili cu toate ca nu facea curat in crescatorie decat o singura data pe an. Gainatul cadea pur si simplu pe podea si nu era curat. Staesen avea timp destul ca sa curete crescatoria dar nu o facea. Nicioadata nu si-a schimbat gandirea aceasta.

Albert Boterdael din Ganshoren, un  columbofil din Noyau, si acesta isi curata crescatoria odata pe an. Dupa ce face curat, odata pe an, aplica  un strat de carbolineum pe podea ( o concentratie de 1 litru la 10 litri de apa, la care mai adauga 100 grame de formol). Este imposibil sa-si schimbe aceasta gandire. Acesta insista ca metoda lui de a pastra crescatoria uscata era una decenta si ca porumbeii nu erau afectati de aceasta metoda. Oricum rezultatele sale au aratat ca porumbeii sai erau bine.

porumbei pipa crescatori

In zilele noastre vei gsi cu greu vreun columbofil care nu face curat in mod regulat. Un columbofil care are timp o va face chiar zilnic. Pe de alta parte, un columbofil care are un loc de munca si care poate sta intre porumbei doar cateva ore pe saptamana si acesta va incerca sa faca curat ori de cate ori va avea ocazia. Acestia nu vor recomanda sa ai gainatul adunat pe podea, cateodata chiar si de 2o de cm, indiferent cat de uscat un adapost poate fi. Un motiv ar fi ca miroase foarte rau; este greu de crezut ca nu mirioase.

Daca vrei sa ai un adapost uscat te sfatuim sa faci curat in fiecare zi (in boxe, si odihnitori) si sa faci curat in toata crescatoria odata pe saptamana. Dupa ce cureti podeaua si odihnitorile, ar trebui sa dai cu niste var. Idea este sa eviti umezeala in adapost cu orice pret. Mai mult nu ar trebui sa lasi usile deschise daca ploaia poate sa se scurga inauntru sau daca afra este o ceata groasa.

Te sfatuim sa nu folosesti podele de beton pentru ca acestea sunt influentate de fluctuatile de temperatura. Nu ezita sa pui un strat de 5 cm de var. Iar deasupra poti instala o podea de lemn. Nu folosi eternitul pentru podea sau in boxe, pentru acelas motiv ca si in cazul betonului.Acest material nu ajuta la stoparea umiditatii. Unalitul (un fel de hidrofugat) este o solutie mai buna din cauza ca acest material absoarbe umiditatea.

Un columbofili atent nu-si va pierde din vedere adapostul. Ar fi nefolositor sa aduci porumbei buni cu origini bune ca sa castigi premii cada tu nu poti  sapastrezi crescatoria uscata.

gratare pipa

Pentru putini ani multi crescatori au folosit gratele in adaposturile lor, fie din lemn, fier sau plastic (galvanizate). Fiecare abordare isi punctele sale forte si slabe. Noi credem ca curatarea crescatoriei in mod regulat este o optiune mai buna.

Autor:

19/02/2013 – Gallez Jules – Degrave Martin

pipa.be

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Cum sa eviti umezeala in crescatorie – Un articol de Gallez Jules – Degrave Martin

  1. Cartea scrisa de catre Julles Gallez a fost editata cand poate tu (Bondar A.) nici nu erai nascut, iar acest Degrave Martin nu face altceva decat sa traduca din acea carte. Lucrurile au evoluat mult de atunci, dar nu trebuie omis unele amanunte din acest articol sunt bune si utile (si in ziua de astazi).
    Gratare exact cum sunt in poza am si eu, acum 16 ani… parerea mea este ca sunt proaste, dar nu cele mai proaste (sunt si mai proaste, fier,etc), sunt bune pentru persoane comode care prefera varianta simpla, persoane care nu pun baza pe cat mai multe amanunte din simpla comoditate… sau poate din nestiinta sau ne’experienta, acestia se rezuma la cat stiu sau la cat au reusit sa vada si se multumesc cu aceasta bariera. Despre ventilatie… ma abtin, depinde de multe, pozitie, asezare, relief, si multe altele (scriu si eu ce imi convine).

  2. ”Gratare exact cum sunt in poza am si eu, acum 16 ani”… adica AM AVUT. Important ca mai corectez:))

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.