Cum sa reproduci porumbei de calitate? – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Cu editorul acestui articol am discutat despre continutul unei reviste columbofile. Eu scriu in multe reviste si va asigur ca nu este deloc usor pe cat ar parea in alte tari. In tara mea nu este o problema atat de mare deoarece cunosc ceea ce le place columbofililor de aici sa citeasca. Dar sa scrii in alte parti ale lumii, unde sportul columbofil este atat de diferit, este o cu totul alta poveste. “David’, i-am spus, “trebuie sa ma ajuti”.

Spune-mi despre oamenii din estul indepartat, ce vor acestia sa citeasca. Daca as sti mi-ar usura foarte mult munca de ascrie. “Ai putea sa scrii despre cum sa reproduci porumbei de calitate?” a fost reactia lui. Gura mea a ramas deschisa. Pentru moment m-am gandit, ce intrebare stupida, dar a fost doar pentru un scurt moment. Pe cand eram inca student, profesorul meu obisnuia sa spuna: “Nu exista intrebari stupide, exista doar raspunsuri stupide” “Cum sa reproduci porumbei de calitate?” Cu cat ma gandeam mai mult la aceasta intrebare, cu atat avea mai mult sens.Acest lucru dovedea cat e importanta este calitate. Multi columbofili (nu campionii) cauta succesul in locuri unde nu ar trebui sa caute. Acestia cred prea mult in medicamente, secrete sau in “sticluta cu licoare magica”.

Eu cred ca acest lucru este la fel peste tot in lume, inclusiv in tara mea. In timp ce multi dintre colegii mei columbofili au cautat medicamente mai bune, vitamine mai bune sau veterinari mai buni de-alungul anilor, eu am fost preocupat de porumbei mai buni. Binenteles cai nevoie si de noroc din cand in cand. Oricat de important ar fi norocul, trebuie sa mai fie si altceva. De ce totusi, ne-am putea intreba, sunt tot aceasi oameni care reproduc  porumbei de calitate din nou si din nou, iar altii nu reusesc sa reproduca nici macar un porumbel decent in intrega lor viata?

NOROCUL

Voi incerca sa va arat de este important norocul cu ajutorul a ceva ce sa intamplat recent. Co Verbree, unul din cei mai buni columbofili in Europa, era la mine acasa sa cumpere doi nepoti din “SISI”. “Aceasta a fost o reproducatoare de legenda nu-I asa? a spus acesta, “poate cea mai buna din toata istoria”. M-am gandit ca este putin cam exagerat si cam lingusitor. “Da, intr-adevar a fost o reproducatoare buna” am fost de acor, “dar ai nevoie si de mult noroc” “Multi descendenti din ea au fost niste invingatori, dar nu toti. Cy pasaile e care le cumperi ai o sansa buna sa ai succes dar nu mai mult de atat. Nu pot garanta ca aceste pasari sunt bune de ceva si da as sti sigur ca printre ele s-ar afla un campion nu le-ai mai primi. Este cat se poate de simplu. “Cui ii mai spui tu” a reactionat Dl. Verbree si a mai adaugat: “Stii ca am avut cele mai bune pasari din Olanda la Olimpiada din Africa de Sud.” Binenteles ca stiu. Dl. Verbree: “In acelas in an in care am reprodus acel porumbel AS, am reprodus inca 5 pui din aceeasi parinti. Toti au fost de calitate, as indrazni sa spun chiar de o calitate super. Asa ca, iti poti imagina, am imperecheat si in anul urmator parintii. Am reprodus alti 10 pui dintre care nici unl nu s-a remarcat. Dimpotriva au fost niste rebuturi. Iti poti imagina asa ceva? Eu as putea, Deoarece astfel de lucruri se intampla tot mai des. Dar Dl. Verbree mai avea si alte lucruri interesante de spus. Un american a cumparat porumbelul de Olimpiada pentru un pret nebunesc.Dar sa-ti spun adevarul? In ciuda rezultatului sau exceptional, de senzatie, nu a resusit sa reproduca porumbei de calitate. Sincer vorbind acela a fost si motivul pentru care l-am vandut. Unul din fratii sai, un porumbel care s-a dovedit a nu fi un bun zburator este unul din cei mai bui reproducatori ai mei. Asa ca eu cred ca am facut un lucru bun: vinde zburatorul care a fost un reproducator slab si sa tin pe fratele sau care era un reproducator bun.

CUPLUL DE AUR

Cunosc niste columbofili japonezi care cunosc doar doua cuvinte in engleza. Nu poti sa-I acuzi pentru acest lucru, s-ar putea sa aibe alte calitati decat sa vorbeasc engleza. Aceste doua cuvinte sunt ” Golden Couple – Cuplul de aur.” Cupluri care reproduc doar super porumbei? Aceste cupluri exista doar in mintea unor visatori cu ochii deschisi ne-realistici. De ce crezi ca atat de multi campioni din Europa din zilele noastre reproduc atat de multi pui decat o faceau in trecut? Din cauza ca si-au dat seama cat de mult noroc ai nevoie ca sa reproduci un porumbel campion. Dar dupa cum am mai spus, nu este vorba doar de noroc.  Pentru a demonstra acest lucru va voi spune povestea unui campion belgian. In mod normal imi place sa mentionez nume pentru a u avea propozitii prea vagi si pentru a da mai multa credibilitate articolelor mele. In acest caz, prefer sa nu dau nume pentru a nu strica reputatia acestuia. Mai mult Dumnezeu nu nea creat sa ne ranim unul pe altul.

EXEMPLUL

Orice columbofil serios, in mod ocazional doreste sa isi imbunateasca familia de porumbei cu alti porumbei pe care sa ii incruciseze cu ai sai. Pentru a optimiza sansele de reusita ale incrucisarii, este foarte important sa stii care sunt neajunsurile si greselilele propriilor tale pasari. Asa ca aici intervine campionul begian, un campion la distance scurte si unul mare care era preocupat de intrebari ca si urmatoarele: – De ce rezultatele mele nu sunt bune la concursurile de distance lungi? – Sunt cauzate de prbleme fizice, si daca da care sunt acestea? – Exista oare o solutie, de exemplu o incrucisare reusita? Desi chiar eu nu pot  sa vad daca un porumbel este bun (nimeni nu poate), ceea ce vreau sa spun este ca pot sa vad daca un porumbel nu este bun sau daca are probleme, neajunsuri. I-am vazut porumbei sai. Niste porumbei fantasitici si cu musculatura dar spre surprinderea mea, toti aveau acelas defect. Ultimile pene nu erau destul de suple, nu erau flexibile. Nu prea intelesese, asa ca i-am aratat care si-au rupt utlimile pene. A dat din umero ca si cand ar spune: :Si ce daca.”Acesta este un simplu accident care se poate intampla oricarui porumbel. “S-ar putea” i-am spus, dar nu asa de usor unor porumbei buni.”

Ar trebui sa putem indoi ultimele pene intre degetul mare si degetul aratator fara ca acestea sa se rupa. Acest lucru este esential, chiar necesat pentru porumbeii care zboara distante lungi. Ar trebuie sa te uiti la aripa unui porumbel care a azburat multe ore intr-o cursa grea. Vei putea observa un usor arc la ultimile pene. Dar ce s-ar intampla daca acestea ar fi prea rigide si nu s-ar indoi? Acesti porumbei ar avea un handicap, zborul ar deveni dificil din cauza ca acele pene rigide, ia r porumbelul va obosi mai repede decat porumbeii cu pene flexibile si suple. CAmpionul belgian a inteles mesajul, iar ceea ce a facut a fost sa achizitioneze porumbei cu pene suple si flexibile, a incrucisat acestia porumbei cu porumbei sai si peste doar doi ani a obtinut porumbei care sa reziste la concursurile la distante lungi. Nu poate fi repetat destul pentru a arata cat de important este sa realizezi care sunt neajunsurile propriilor tai porumbei, doar atunci vei putea face ceva in acest sens, sa-ti imbunatatesti calitatea porumbeilor tai.

O greseala pe care multi o fac, este sa achizitioneze porumbei care au aceleasi defecte ca  porumbei pe care ii detin deja. Acest lucru duce in mod clar la distrugerea propriei colonii de porumbei.

MAJORITATEA ASILOR AU REZULTAT DIN INCRUCISARI

Multor columbofili din Est (Asia) si America le plac porumbeii care apartin unei familii de porumbei, porumbei consagvini. Ideea aceasta nu este asa de rea, mai ales ca acei porumbei sunt folositi pentru reproductie nu pentru concursuri. Aproape toti porumbei super (campioni) din Belgia si Olandasunt obtinuti din incrucisari. IN anii optzeci am avut “Good Yearling“ si porumbei inruditi cu el. Am vrut sa tin aceasta linie cat mai pura, Eu deasemeni reproduc porumbei destul de buni si acum dar si atunci, dar spre surprinderea mea, unii din cei care au cumparat porumbei din sangele lui “Good Yearling” au reprodus porumbei mai buni decat am reusit eu sa o fac. Iar acestia au porumbeii mei. In scurt timp am realizat si de ce. Ei au incrucisat consagvini de la mine cu porumbeii lor. Ceea ce am facut si eu din acel moment: nu am mai tinut cont de faptul ca trebuie sa am o familie de porumbei, asa ca mi-a incrucisat porumbeii consagvini. Unul din acesti porumbei a fost “Sister Good Yearling” . Spre deosebire de fratele sau, aceasta a fost un zburator slab. Mai mult si un reproducator slab, cel putin asa am crezut atunci. Pana cand i-am dat un partener cu un sange total diferit, iar primul pui din aceasta pereche a castigat locul 1 la Nationalul Orleans in anul 1985. Din pacate, aceasta femela a fost prea batrana cand am realizat valoarea ei de reproducatoare.Astfel de lucruri se intampla des multora. Cand realizeaza ca au o pasare buna, unul dintre parinti fie este omorat, vandut sau prea batran.

GRESIT

De multe ori cand oameni vor sa cumpere porumbei se tot repeta aceasi poveste. Ei vor, de exemplu sase porumbei de dragul discutiei sa zicem, trei femele si trei masculi. IN acest fel ei pot forma 3 cupluri.Am invatat ca acest lucru nu este cel mai corect lucru pe care sa-l facem. Daca imi cumpar porumbei, ii voi imperechea cu ce am eu mai bun, astfel voi pune cu porumbei care si-au dovedit calitatea de buni reproducatori. Este o metoda mult mai rapida si directa de a avea succes, decat sa imperechezi porumbeii achizitionati intre ei. Daca imperechezi un porumbel achizitionat cu unul tot adus, atunci tu imperechezi o intrebare cu  o alta intrebare.Daca imperechezi un porumbel achizitionat cu unul de-al tau, care a doveti calitatea de reproducator, doar porumbelul achizitionat este cu semnul intrebarii.

APARENTELE

Dar despre modul in care arata porumbeii? Acestia trebuie sa aibe penaj moale in primul rand. Iar acestia nu trebuie sa fie prea mari. Ai grija la porumbeii prea mari. Porumbeii moderni sunt mai mici decat acum cateva decenii. Trebuie sa existe un echilibru, “sa stea bine in mana” dupa cum spun columbofilii si acestia trebuie sa alunece putin in fata in timp cei ii tii in mana. O mare importanta o are si osatura (scheletul porumbelului). Acest lucru se poate observa prin apasarea oaselor din piept (partea de jos a corpului). Daca porumbelul face un zgomot ca un sforait, acesta este un semn rau. Calitatile mentionate mai sus sunt absolut necesare. Dar avem totusi o problema: faptul cau aceste calitati, nu ne da si garantia ca sunt porumbei buni, de calitate. Chiar si porumbeii slabi calitativ pot avea penaj matasos (moale), un bun echilibru,o osatura puternica.  Oricum, daca nu au aceste calitati cu siguranta sunt niste porumbei slabi calitativ. Aici nu vorbim de matematica, nu poti intoarce lucrurile de pe-o parte pe alta. Un filozof spunea odata: Toate vacile sunt aniumale, dar nu toate animale sunt vaci.

Wondere super zburatorul lui Janssen, fratele sau de cuib nu a fost indeajuns de bun.

ALTE EXEMPLE

Majoritatea campionilor au doua, trei sau chiar patru linii bune de porumbei. Porumbeii lor ASI sunt rezultatul incrucisarilor de cele mai multe ori. Fiind deja campioni, acestia nu prea importa (achizitioneaza) multe pasari, dar torusi o fac dar nu mai mult de una sau doua pasari pe an. De cele mai multe nici nu platesc pentru acesti porumbei, acestia fac schimburi. Aminti-va de Houben si Verbruggen. Acestia au facut un singur schimb, o singura pasare, le-au incrucisat cu porumbeii lor iar ca rezultat a fost o explozie de super pasari in amandoua crescatoriile. Acelas lucru s-a intamplat si cu Engels si van Hove Uytterhoeven. Amandoi aveau deja porumbei de calitate, iar dupa schimb au obtinut porumbei si mai buni, porumbei rezultati din incrucisarea propriilor porumebi cu cei importati.

BUN DEASEMENI

Ceea ce fac majoritatea campionilor din Belgia si Olanda, este sa schimbe perechile la matca in fiecare an. Unii (chiar si Fratii Janssen), chiar si in timpul anului. Din motive, cel putin misterioase, calitatea puilor din cuplurile bune scade cand porumbeii au fost imperecheati pentru o perioada de timp mai mare. Chiar si eu imperechez un mascul bun cu 2-3 femele in fiecare an. Este motivul pentru care porumbei trebuie sa se imperecheze doar atunci cand sunt incele mai bune conditii. Columbofilii se intreba des de ce intr-un anumit an reproduc mai multi pui buni, si in alti anii nu reusesc sa reproduca nici macar unul mai decent. Explicatia sta probabil in conditia ambilor parinti. Un studiu a aratat ca multi porumbei de calitate au fost reprodusi din porumbei tineri, yearlingi. Acest lucru nu inseamna ca porumbeii mai batrani nu reproduc pui de calitate. Problema cu porumbei batrani sta in calitatea slaba laptelui de gusa. Anul acesta am facut o greseala cu un mascul din 1992 pe care l-am lasat sa-si creasca puii sai. Unii nici macar nu au ajuns sa fie intarcati, eu fiind singurul vinovat.Ceea ce ar fi trebuit sa fac era sa mut oula sub  niste porumbei tineri, astfel incat acestia sa isi hraneasca puii si dupa ce ouala au eclozat. Sa faci greseli nu este un lucru de care sa te rusinezi. Singura problema consta in fatul ca nu realizezi ce greseli faci, iar in acest caz nu te poti corecta. Diferenta dintre invingatori si pierzatori este ca acestia isi cunosc greselile si vor invata din ele. Daca nu-ti cunosti lipsurile si daca nu esti constient de gresile tale nu vei reusi sa faci un pas inainte.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Cum sa reproduci porumbei de calitate? – Un articol de Ad Schaerlaeckens

  1. Super articol !!!
    Sunt in cautare de informatie in domeniu ,si am colectat multe informatii pretioase de aici . . . va urmaresc . . .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.