De ce este bine sa asiguram o curatenie constanta in crescatoria porumbeilor voiajori

Multi se intreaba de ce au asa multe boli in crescatoria lor ,fac tratamente si anumite boli ,persista. Multi cred ca daca mizeria persista, porumbeii se imunizeaza – fals !!!

Intr-un mediu viciat , in care particule invizibile cu ochiul liber, plutesc in aer ,cu siguranta starea de sanatate a porumbelului ,nu are cum sa fie in regula . Daca ne uitam in fanta de lumina ,putem vedea acele particule incarcate cu tot felul de bacterii,praf si fungi. Multi cred ca daca au o ventilatie buna ,au scapat de necaz , pai intr-o ventilatie corecta ,tot se face un circuit de aer si praful respectiv ,tot este vanturat . Majoritatea ,au recurs la gratare cat mai inalte fata de podea ,crezand ca au scapat luni de zile sa faca curatenie , fara sa tina cont ca porumbeii prin falfairea aripilor ,excrementele uscate si descompuse ,se ridica in admosfera .

Multi nu stiu ca prin NEMENTINEREA curateniei si prin NEINDEPARTAREA excrementelor uscate ,se pot imbolnavi si ei .  Desi excrementele proaspete nu prezinta o problema majora, cele uscate pot raspandi diferite forme de infectii. Sporii excrementelor uscate, combinati cu praful si inhalati pot provoca diverse probleme de sanatate, mai ales persoanelor cu imunitatea scazuta.

Bolile transmise de la animale la om se numesc zoonoze si potrivit literaturii de specialitate sunt peste 150.Exista peste 60 de boli cauzate de porumbei si excrementele acestora .

IMG_20151120_112824

Iata cateva afectiuni transmise de porumbei:

  1. Histoplasmoza

Este o infectie fungica localizata cel mai frecvent la nivelul plamanilor. Boala este transmisa de ciuperca Histoplasma capsulatum, care se gaseste in excrementele unor pasari precum porumbei.

  1. Infectia criptococica (criptococoza)

Este cauzata de fungul Cryptococcus neoformans, prezent in sol si in excrementele porumbeilor.Boala se transmite la oameni pe cale aeriana, prin inhalare, poate sa afecteze persoane sanatoase, insa, cel mai adesea, afecteaza persoane imunodeprimate.

Adesea boala incepe ca o boala pulmonara si poate afecta mai tarziu, sistemul nervos central.

  1. Salmoneloza si alte boli digestive

Diverse bacterii (Salmonella, Campylobacteria, Klebsiella) se pot transmite de la pasari la om si pot cauza imbolnavirea tractului digestiv stomac-intestin. Bacteriile bolii sunt gasite in excremente de pasare. Praful de la excrementele uscate poate fi aspirat prin ventilatoare si aparatele de aer conditionat.

  1. Infectia cu E. coli

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care poate cauza, prin simpla existenta in organsimul contaminat si in special la om, o mare varietate de afectiuni, de la diaree apoasa la cistita hemoragica si sindromul hemolitic uremic. Excrementele de pasare pot fi o sursa de imbolnavire.

  1. Astm si alergii

La dezintegrarea tesutului cornos al pasarilor, se raspandeste puful care constituie un praf fin. Un om de stiinta olandez a avut curajul sa faca o legatura intre praful de puf si aparitia cancerului pulmonar la oameni.

Unii oameni sunt alergici la puful extrafin al pasarilor sau la penele acestora. Ei reactioneaza prin crize de astm sau prin eruptii cutanate.Pentru un alergic este mult mai bine sa nu aiba pasari in apropiere, oricat de grea ar fi renuntarea.

  1. Infectii virale  

Printre adevaratii mixovirusi se numara periculosul virus gripal (gripa de tip A) care se modifica adesea din punct de vedere imunologic.

  1. Micoze, eczeme:

Din acest punt de vedere, micobacteriozele – grupul de ciuperci care cauzeaza tuberculoza – sunt cele care au un potential crescut in a afecta omul. Exista peste 50 de specii de micobacterii care pot afecta atat animalele, cat si oamenii; dintre acestea, M. Tuberculosis este responsabila de tuberculoza umana iar M. avium si M. genavense sunt cele doua specii care cauzeaza boala in mod frecvent la pasari.

  1. Boli parazitare:

Majoritatea parazitilor externi care afecteaza porumbeii” Giardia si Cryptosporidium sunt doua parazitoze des intalnite,care pot cauza afectiuni ale aparatului digestiv la om, de multe ori greu de tratat. Aceste organisme, in cazul in care infesteaza porumbeii, le pot cauza acestora tulburari gastrointestinale severe, cat si crescatorilor.Alveolita alergica reprezinta un cumul se simptome si semne pulmonare, care afecteaza persoanele alergice la pene, puf sau materii fecale. Semnele pot aparea pe perioada a ani intregi si abia dupa 10-20 de ani se declanseaza afectiunea.

Poate aparea in forme acute, subacute si cronice. Formele acute apare prin expunerea la cantitatii mari de pene sau puf intr-un interval scurt si se manifesta prin tuse, respiratie dificila, febra si frisoane. Daca expunerea inceteaza atunci si semnele dispar si nu e necesar un tratament medicamentos. Formele subacute apar dupa expunere constanta si indelungata la agentii alegici. Apare tuse seaca si dificultati in respiratie, daca expunerea la alergeni  nu inceteaza se trece in forma cronica, ireversibila in care aceste simptome persista.

Cel mai bine e ca indivizii care se stiu sensibili la pene sa evita contactul prelungit cu acestea, precum si o igiena buna a coliviilor si locurilor unde sunt tinute pasarile.

In linii mari acestea sunt principalele boli care pot fi transmise de porumbei, la crescator. Insa cu masuri de preventie bine puse la punct se pot evita imbolnavirile.Obligatoriu dupa fiecare curatenie mecanica (maturare ) sa se foloseasca si aspirarea .

Evita “saruturile” sau atingerea pasarii cu gura,asa cum au unii obiceiul, deoarece acesta este  un mod usor de a lua boli.Se recomanda folosirea manusilor de latex la curatarea crescatoriei, pentru a nu intra in contact cu agentii patogeni ce pot fi prezenti in materiile fecale ale porumbeilor.Mastile care acopera nasul si gura sunt folositoare atunci cand faci curatenie ,pentru ca excrementele  uscate ale pasarii, care pot ajunge rapid in aerul pe care il respiri.

Autor: Sava Gruescu (text preluat Facebook)

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “De ce este bine sa asiguram o curatenie constanta in crescatoria porumbeilor voiajori

  1. Intradevar se merita sa citesti astfel de articole,chiar daca le gasesti in mai multe locuri totusi asta e un loc in care se sorteaza se clasifica si se aduna articole,nu e ca si cand iei de unde apuci si dupaia nu mai intelegi nimic.Ceva de genu e si site-ul voiajor.weebly.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.