DE CE? – Un articol de Ad Schaerlaeckens

DE CE ?

Pentru mai multe decenii, doar japonezii cumparau porumbeii nostri. Acestia preferau porumbeii olandezi in detrimentul celor belgieni, in special porumbeii care se dovedeau a fi buni la etapele de doua zile.

Acest lucru nu este deloc ciudat datorita faptului ca porumbeii olandezi sunt net superiori in etapele de doua zile, iar in Japonia acestea sunt etapele cele mai intalnite.

Erau preferati porumbeii care reuseau sa castige etapele de la St. Vincent sau Barcelona.

Sportul columbofil a decazut in Japonia, iar azi nu prea mai cumpara atat de multi porumbei.

Locul lor a fost luat de catre taiwanezi. Aici ma refer la perioada de acum 25 ani.

Spre deosebire de japonezi, columbofilii din Taiwan concureaza doar puii.

O alta desebire e ca japonezii concureaza intr-un campionat sau pentru un trofeu anume. Taiwanezii nu sunt interesati de acest mod de competitie. Ei sunt interesati de un singur lucru: BANI.

Cantitati enorme de bani sunt puse la bataie acolo.

Astazi cursele pe ape (mari) sunt populare. Multi porumbei ajunga se piarda dar se pare ca nu prea le pasa de acest aspect. Acestia nu concureaza cu porumbeii maturi in niciu fel iar daca un porumbel intarzie la o etapa, nu exista alta alternativa decat sa-l elimine.

DIFERIT

Astazi sportul columbofil, atat din Olanda cat si din Belgia este influentat de pierderile din randul puilor. De exemplu, 22 iulie 2014. IN provincia Oosr Brabant s-a organizat un antrenament pentru pui. Distanta medie era de 110 km, a fost senin si cu vant din fata destul de calm. Nu mai putin de 50% dintre pui nu au mai ajuns acasa.

Partea urata aici este ca crescatorii nu pareau deloc surprinsi. De vreme ce ani la rand crescatorii luau de bun faptul ca se pierdeau jumatate din pui, chiar si in conditii de vreme buna.

DE CE

De ce se pierd atat de multi porumbei se pier in zilele acestea si nu se intamplau „in zilele din anii trecuti”, nimeni nu poate intelege.

Dar, consecintele sunt ca oamenii se sperie, tot mai multe etape sunt anulate.

Cand temperaturile sunt de 30 de grade celsius sau mai mari de exemplu, niciu porumbel tanar nu poate concura. Diminetile devreme, si cand apare asa numita „inversiune”, lansarea se mana cu cateva ore decat era programata. Ce diferenta e in Taiwan!!!

Acolo crescatorilor li se spune la imbarcare cu exactitate cand vor fi lansati porumbeii, indiferent de conditiile meteo. Porumbeii sunt lansati in orice vreme.

Asa cum am mai mentionat inainte, este de inteles de ce unele etape  sfarsesc  ca si catastrofe. IN astfel de etape foarte putini porumbei ajung acasa si se castiga o multime de bani. Cand ajung sute de porumbei acasa la timp la etapa finala banii sunt impartiti in foarte multe parti. Taiwanezii, ca si ceilalti, prefera de asemnea porumbeii olandezi si belgieni (rosu), dar si acestia si-au pierdut pozitia de lideri in achizitii. Chinezii au preluat controlul.

Afdelingen_435x600

Unsprezece, asa numitii castigatori ai aceleasi curse, deloc exceptional.

EXTRAORDINAR

Se pare ca nu au limite de cheltuieli. Oamenii de aici sunt uimiti. Luati de exemplu „Bolt” al lui Leo Heremans de dragul discutiei. S-au platiti 400.000 de euro, inclusiv taxele, echivalentul a 500.000 de dolari platiti pentru un singur porumbel.

A fost oare un porumbel miracol? Hmm.

Nu a castigat odata un loc 1 pe club. Chinezii VOR ce e mai bun, dar cu totii stim ca in realitate ei nu cumpara ce e mai bun. Chinezii, ca si toti strainii au „creierele spalate”.

Acestia cumpara porjumbeii cu nume si porumbei cu pedigree.

Pentru 1i un loc unu este intr-adevar un loc unu. NU si pentru mine si ceilalti. Noi vrem sa stim unde a fost castigat, in ce conditii de competitie, si impotriva cui.

  • Ei nu realizeaza ca intr-o anumita zona competitia este mai puternica decat in alta parte.

  • Ei vor porumbei dintr-o linie „pura” si realizeaza ca cele mai bune pasari sunt rezultatul hibridarii (incrucisarii).

  • Ei nu realizeaza ca unii crescatori concureaza cu 100 de porumbei sau chiar mai multi in timp ce altii concureza doar cu o mana de porumbei. Daca un crescator are 7 porumbeii in primii 100 de porumbei la o etapa de concurs national, sunt impresionati. Iar daca un crescatori are doua pasari in primii 100 la o etapa de concurs national, nu sunt impresionati.

In cazul crescatorului care concureaza cu 75 de porumbei sau mai multi, adevarul este ca rezultatul nu este atat de impresionant. In cazul celui de-al doilea crescatori, care are doar 2 porumbei  in primii 100, iar acesta a concurat doar 2 porumei la etapa respectiva, acest rezultat este de-a dreptul senzational. Dar nu am auzit niciun chinez pana acum sa intrebe pe vreun crescator cati porumbei a imbarcat la o etapa in care a obtinut rezultate bune. Sau mai bine spus… dupa o etapa in care  se pare ca aobtinut un rezultat bun.

SCHIMBARE

Dar 2014 nu mai e la fel ca-n ceilalti ani. Chinezii nu mai cumpara atat de multi porumbei  si nici nu mai platesc atat de multi bani cat obisnuiau sa plateasca.  Din moment ce m-am intrebat daca nu cumva au devenit mai destepti, am intrebat pe niste chinezi de ce conationalii lor nu mai sunt cei mai mari cumparatori, sa cum obisnuiau sa fie.

De ce cumpara porumbei mai putin si mai ieftini.

EXPLICATIA

Mai jos gasiti ceea ce mi-au spus mie.

  •  Exista multa incertitudine cu privire la transport. In trecut nimic nu era mai simplu decat sa trimiti porumbei catre China. Daca vroiai sa trimiti ceva doar contacta-i compania de curierat si in 3 zile, clientul chinez isi primea porumbeii.

Pretul unui colet (porumbel) era de 30 de euro sau chiar mai putin. Mai multi sau chiar mai putin porumbei in colet decat era mentionat in factura? NU era nicion problema. Nimeni de la vama chinezilor nu deschidea vreun colet. Dar datorita ilegalitatilor de ambele parti, atat partea europeana cat si cea chineza, autoritatile au devenit mult mai stricte acum.

Porumbeii trebuie sa stea in carantina atat in Europa cat si in China, o gramada de documente trebuie completate si doar o mica greseala poate bloca tot coletul.

  • Sunt reguli si teste de sanatate foarte stricte. Iar rezultatul este ca cumparatorii au devenit precauti, daca nu chiar speriati.

Autoritatile chineze nu cred acele valori ridicole de mici din facturi. Ei vor sa stie exact care este valoarea fiecarui porumbel, cuparatorul (porumbelului) va trebuie sa plateasca taxe in valaore de 23,5%. In cazul unui porumbel in valaore de 80.000 de euro, taxele sunt foarte mari.

  • Mai mult, columbofilii chinezi au aflat pe pielea lor ca europenii vand prea mult „gunoi”. In parte si din vina lor. Chinezii au o parere prea buna despre hartia denumita pedigree. In 2014 doar un prost isi doreste sa achizitioneze un :Janssen pur” sau un „ Huyskens van riel pur”, sau descendenti din castigatorul din 1978 de la St. Vincent.

Haideti sa va spun ce mi-a spus un chinez plin de bani:

„Nu m-am oprit din achizitionat porumbei, dar din acest moment nu voi mai achizitiona neptoi sau nepate din porumbei buni, ci voi achizitiona acei porumbei buni direct.

EXAGERAT

Mai este inca ceva. Exact ca si japonezii in trecut, la fel si chienzii vor castigatori de etape nationale. Dar azi sunt mult prea multe etape nationale, multe din ele cu numar mic de porumbei. Trei etape nationale in aceleasi week-end (in Belgia), cu numar mic de porumbei in fiecare cursa, acest lucru este rezultatulun management slab.

Mai mult, aziBelgia este impartita in sectiuni.

Asadar numai pentru o etapa nationala sunt cativa asa numiti castigatori de etapa nationala.

In trecut, esticii se luptau pentru porumbeii castigatori de etape nationale, astazi belgianul castigator de etapa nationala se mira de ce  nu-l contacteaza nimeni ca sa cumpere acel porumbel.

Este de inteles: Cu cat sunt mai multi castigatori de nationale cu atat pretul este mai scazut.

IN CONCLUZIE

In ultimul deceniu, multi crescatori, atat din Olanda cat si din Belgia au reusit sa obtina bani frumosinprin vanzarea de porumbei. Mi-e frica ca acele zile nu vor mai reveni.

Dar oare nu este in mare parte vina lor?

IN vremurile trecute, porumbeii care nu erau de calitate erau eliminati.

Astazi sunt pusi in voliere mari unde asteapta sa fie cumparati de straini.

De multe ori ma intreb daca ar mai exista atat de multi crescatori care concureze 75 de porumbei sau chiar mai multi, daca nu ar fi existat clientii din China?

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.