Deschizator de drumuri ?

14713690_1187987507944367_9136606016878928608_n-1

Columbofilia e mai mult decat o pasiune, un hobby pentru trecerea timpului, e un sport, o loterie, dar mai presus de toate, columbofilia inseamna competitie!

Victor  Badalau din Resita ,jud. Caras-Severin, revenit in columbofilie de 2 ani si jumătate, dupa o pauza de 8 ani intentionand sa-si faca porumbei de maraton si deaceea porumbei  lui trebuie să zboare dur încă de la vârstă de pui, apoi ca yarlingi să facă toate fondurile si macar un maraton şi după aceea să reproducă din cei care au rămas, acesta este crezul lui ! Triajul dur la porumbei il poate ajuta mult în obţinerea unor păsări de valoare într-un interval cât mai scurt de timp, cu toate că sunt destul de pu­ţini crescători care adoptă această metodă dură de se­lecţie, ne spune Victor !Puii buni ar trebui sa ajungă si bătrâni buni, de aceea Victor acord o sansa in plus puilor proveniti din cuplurile lui cele mai valoroase, având astfel ocazia de a confirma ca yearlingi. “Selecţia porumbeilor nu trebuie să cu­­noască sentimentalisme. Ea nu ţine seama de origi­ne, nici de splendoarea coloritului animalelor sau al pe­nelor păsărilor. Ea loveşte de moarte exemplarele sla­be!”

Să nu avem remuşcări în eli­­minarea exemplarelor slabe, a celor care nu fac do­vada unor zburători de clasă ,acesta este modul de gandire a lui Victor !  Într-adevăr vor rămâne puţini , dar aceştia vor avea o calitate superioară şi să fiţi siguri că din porumbei zburaţi ve- ţi reproduce porumbei care vor zbura.Pana aici ,nu este nici o noutate , intrucat in zona de nord- est si aici ma refer la cel putin patru judete ( NT,BT,IS,si SV) ,care de ani buni ,concureaza la cat. fond pui , reusind si performante nationale, spectaculoase . Noutatea este pentru C-S ,sau pentru toata zona de vest ,unde de 80 de ani de la infintarea Federatiei ,nici un crescator nu a avut norma la cat. fond pui . In toti acesti ani ,nici un judet din aceasta zona ,nu au avut in program 3 sau mai multe etape de fond ,de aceea porumbelui lui Victor ,este spectaculos ,intrucat a realizat aceasta norma, concurand cu 5 judete .Prima etapa concurand numai cu Carasul , in data de24.09.2016 -Breclav 1- 532.430 km , din 578 porumbei,loc 115 , a doua etapa concurand cu Timisul  si Aradul,in data de  01.10.2016 -Jihlava-650.797 km ,din 673 porumbei ,loc 31, iar cea de-a treia etapa ,concurand cu Satu Mare , Maramures , in data de 14.10.2016-Sankt Polten-570.631km,din 555 porumbei, loc 90.cu un TOTAL: 1753.858  km.si astfel  puiul 2192310 -2016, a reusit sa faca norma la cat. general pui si la cat. fond pui .( singurul din aceasta zona )

Adevarul este ca păsările tinere care execută zboruri grele sunt valoroase.Un porumbel poate să facă un sezon de excepţie şi să obţină locuri fruntaşe într-un sezon chiar dacă nu are valoare mare, doar pentru că se poate află într-o mare formă sau beneficiind de anumite avantaje, cum ar fi vânt din spate sau numai etape cu soare, sau beneficiind de instalarea într -un stol fruntaş şi prinzând un culoar bun.

Dacă porumbelul face palmares atunci el va prinde şi etape mai grele că de exemplu cu vânt din faţă sau ploi pe tot traseul sau deviaţii magnetice iar dacă porumbelul a beneficiat de anumite substanţe cu un an înainte atunci el va fi afectat şi nu va mai face faţă în anul următor.

Există o mare diferenţa între porumbeii de fond şi cei de maraton.
Campionatele naţionale la categoria fond sunt câştigate de porumbei de demifond care se confundă mai bine cu cei de fond. 14572289_1176423435767441_6313692909156149017_n
Porumbeii de maraton sunt unici, sunt diferiţi de toţi pentru că trebuie să îndeplinească mai multe calităţi iar un campion trebuie să fie un porumbel complet fără defect.În primul rând un maratonist adevărat trebuie să arate impecabil la mâna , mărimea nu contează pentru că am văzut campioni de toate mărimile dar o condiţie de baza este să fie echilibrat, adică dacă este mai mare trebuie să fie uşor, dacă este mai mic trebuie să aibă o musculatura peste medie.

Părerea mea că porumbelul de maraton ideal este de mărime medie cu o musculatură foarte dezvoltată, elastică, să nu cântărească nimic, aripile să nu fie prea lungi şi nici prea late , aripa foarte bine aerisită cu ultimile 3 pene aerisite, cu tijele penelor subţiri ca să fie uşoare .

Aripa este foarte importantă deorece este arma de atac ca şi greutatea porumbelului dealtfel.
cu cât te ocupi mai mult de porumbei tăi cu atât vei obţine rezultate mai mari , cu cât vei neglija mai mult această activitate cu atât picajul va fi mai rapid… câteodată iremediabil dacă intervin anumite boli care deşi tratate ulterior ele vor lăsa urme adânci în revenirea la un anumit standard care să-ţi permită să ataci podiumurile judeţene sau naţionale. O selectie buna trebuia sa iti permita sa pastrezi doar cei mai buni zburatori . Timpurile s-au schimbat , timpul “se scurge ” mult mai rapid si cine nu se aliniaza la noile schimbari ,se pierde,ramane in urma , pentru ca timpul nu iarta pe nimeni – din toate punctele de vedere.

Acesti porumbei de fond,trebuie sa adune experienta cu fiecare cursa zburata,si trebuie neaparat sa zboare in orice fel de conditii meteorologice.

Puii au un caracter puternic si dinamic,de aceea de cele mai multe ori un pui este mult mai motivat decat un adult cu experienta. Din acest motiv de cele mai multe ori puii buni se pierd in etapele foarte grele , in special cele caracterizate de ploaie. Acest aspect este foarte important , deoarece o etapa proasta poate afecta pentru totdeauna psihicul unui pui . Multi columbofili nu i-au in calcul acest aspect.

Capacitatea de orientare a porumbeilor este un simt innascut ,dar care poate fii considerabil dezvoltat prin numeroase antrenamente.Atunci cand dorim sa selectionam un porumbel matur : starea de sanatate , modul in care au naparlit , originea , aspectul exterior , caracterul si nu in ultimul rand modul in care porumbelul respectiv a zburat.Este de datoria fiecarui columbofil sa isi cunoasca la perfectie , sa noteze non stop , si la final de sezon sa lectureze atent absolut tot ce a notat !!!! Observatiile personale sunt mai bune importante decat orice teorie !!!14725728_1186510211425430_6103706240456851856_n
Din pacate aprecierea exterioara , “la mana” , nu ne poate spune absolut totul despre un porumbel . Organele interne ale porumbelului cuprind : inima,plamanii,ficatul,glande si intestine , toate acestea avand un rol extrem de important in realizarea unor performante de top. Este foarte greu sa apreciem sanatatea oragnelor interne de la exterior .

Un porumbel trebuie sa isi dezvolte conditia fizica , spiritul de invingator (psihicul ) si simtul de orientare in acelasi timp pentru a devenii un adevarat campion !!!

Evaluarea “la mana” este o metoda foarte buna , dar din pacate in zilele noastre sunt din ce in ce mai putini porumbei care rezista mai multi ani pe campul de lupta . Si aceasta deoarece columbofilii nu privesc in ansamblu calitatile mai sus mentionate.Daca ne dorim sa ajungem campioni trebuie sa stim sa fim columbicultori buni si jucatori adevarati.

Daca vrem sa ne imbunatatim calitatile porumbeilor,trebuie neaparat sa privim in ansamblu , ca un tot unitar inteligenta si conditia fizica !!!

Sunt sezoane când treaba nu merge cum am vrea noi din diverse cauze şi sosirile favoriţilor sunt târzii în comparaţie cu păsările colegilor noştri de pasiune iar atunci nu trebuie să ne supărăm pe porumbei că şi cum aceştia nu ar avea valoare, ci mai degrabă să vedem o altă cauza legată de sănătate sau de formă sportive, medicaţie, management defectuos etc.

Dacă vedem că cursierii revin târziu de la concursuri şi se refac relativ greu mai bine ne oprim decât să continuăm pentru că riscăm să pierdem păsările.

O pauză de câteva săptămâni poate să facă miracole, iar dacă la următoarea angajare nu se vede o schimbare radicală atunci sezonul este compromis şi nu avem decât să aşteptăm anul următor.Unii crescători se descurajează repede de păsările lor dacă într-un an clasările lor sunt mai slabe şi imediat aduc pui din alţi porumbei care s-au evidenţiat în anul respectiv în zona lor . Asta este una din marile greşeli ce poate să facă un columbofil, adică să-şi piardă încrederea în porumbeii proprii.De asta există columbofili care după 30 sau 40 de ani de carieră sunt cumpărători de porumbei şi asta se datorează tocmai la ce spuneam anterior.

Testarea porumbeilor este însă ceva cu totul şi cu totul diferit. Testarea nu se poate face la întâmplare, fără un plan bine stabilit, ea trebuie efectuată sistematic. Testarea are o importanţă vitală pentru viitorul oricărei crescătorii. Se spune adesea că cea mai bună selecţie o face coşul de concurs şi cu siguranţă aşa e. Testarea trebuie luată în serios dacă vrem să triem şi să rămînem cu ce e mai bun în crescătorie. Exceptând vechiul lot de la matcă, trebuie să testăm descendenţii pentru că nimeni nu ştie cu certitudine cât de buni sunt urmaşii lor şi care va fi rata de succes.
De un lucru putem fi siguri în viaţă şi anume că unele perechi nu vor produce absolut nimic de valoare, în timp ce altele vor da pui buni. Cu siguranţă perechile care dezamăgesc sunt mai multe decât cele care dau randament, deci se impune testarea porumbeilor dacă vrem să aflăm unde ne situăm şi încotro ne îndreptăm.

Dacă întârziem în acest demers, e posibil să avem la un moment dat atât de mulţi porumbei netestaţi încât supraaglomerarea devine o problemă care va duce la declin.

Dacă alegem să-i testăm devreme, atunci când porumbeii sunt încă pui şi înainte să se fi împerecheat vreodată, rezultatele pot fi la fel de înşelătoare. Porumbei de fond cu adevărat buni tind să nu-şi arate adevăratul potenţial la începutul vieţii. În mod clar, soluţia e una de compromis: selecţia timpurie pentru a ţine sub control suprapopularea, combinată cu testarea păsărilor pentru a descoperi adevăratul potenţial. Dar felul şi momentul când ar trebui să facem acest lucru este deschis dezbeterilor. De asemenea, este o artă şi felul în care interpretăm rezultatele testărilor, însă acest lucru se poate învăţa numai cu trecerea anilor şi acumularea de experienţă.

O mare problemă e faptul că majoritatea crescătorilor nu vor să înţeleagă importanţa testelor. Ele nu verifică doar porumbeii, ci şi crescătorul. Ne pune în postura de a lua o decizie. Avem puterea de a lua o decizie şi de a scăpa de nişte porumbei în urma testelor? Sau ne temem de consecinţele lor? E posibil să aflăm că porumbeii pe care am dat o căruţă de bani nu sunt decât nişte ciurucuri. Un astfel de rezultat e greu de digerat chiar şi pentru cei mai buni, în special în cultura columbofilă modernă, unde comerţul s-a extins foarte mult.

Pentru toti cei care nu sunt convinsi de importanta selectiei, ceea ce urmează este doar părerea mea, fiindcă nimeni nu poate garanta succesul prin selectie 100%, nimeni nu are puterea sa vadă in capul porumbeilor capacitatea lor de orientare, vointa, dorinta de a ajunge acasa …

Printre porumbei găsim foarte multi cu calităti asemănătoare, de aceea trebuie sa selectionăm porumbeii după ce i-am observat in timpul concursurilor. Cand selectionezi porumbeii trebuie sa ai in vedere cum au zburat, iar daca nu ai încredere in capacitatea ta de a-i selectiona, atunci lăsa “cosul” s-o facă !

Pentru crescătorii amatori trebuie făcut cu­noscut faptul că marii campioni practică o selecţie du­ră.
Trebuie sa acorzi o mare atentie aripilor unui porumbel atunci cand a zburat multe ore intr-un concurs greu. Vei observa ca ultimele pene sunt putin curbate. Dar daca aceste pene sunt rigide, inflexibile si nu se pot indoi? Atunci ele prezinta un handicap, zborul va fi mult mai dificil din cauza acestor pene rigide iar porumbelul respectiv va obosi mult mai repede decat porumbeii care prezinta pene suple si flexibile in aripa.

Despre infatisarea exterioara a porumbeilor ce sa spunem? In primul rand trebuie sa aiba un penaj matasos si nu trebuie sa aiba o talie prea mare. Feriti-va de porumbeii mari. Cursierii moderni au o talie mai mica decat cei care zburau acum cateva decenii. Ei trebuie sa aiba un echilibru foarte bun, sa arate bine la mana asa cum zic oamenii si trebuie sa se incline putin in fata atunci cand sunt tinuti in mana. De o mare importanta este si osatura puternica a unui porumbel. Puteti sa va dati seama de asta apasand sternul porumbelului. Daca pasarea scoate un sunet ca si cand ar sforai, acesta este un semnal prost. Aceste calitati pe care le-am mentionat sunt absolut necesare din start. Aici insa avem si o problema: Simplul fapt ca ei au aceste calitati nu ii face sa fie porumbei buni. De asemenea porumbeii prosti pot avea un penaj matasos, un echilibru bun, un schelet puternic. Oricum daca NU au aceste calitati, atunci fii sigur ca sunt porumbei prosti. Deci nu este matematica, nu poti sa intorci lucrurile. 14947786_1216437398432711_6414567317773321566_n
Sa faci greseli nu este ceva de care sa iti fie rusine. Ai insa o problema doar daca repeti aceleasi greseli pentru ca in acest caz nu te poti corecta. Ceea ce ii distinge pe cei care pierd de invingatori este ca cei din urma stiu ce greseli au facut in trecut si invata din ele. Daca nu iti cunosti propriile neajunsuri si nu iti este frica de greselile pe care le faci, atunci nu vei reusi sa faci nici macar un pas inainte.

Crearea porumbelului dotat cu insusiri morfologice care sa-i permita o plutire indelungata, de la rasaritul soarelui si pana la apusul sau, a constituit o obsesie si marea pasiune consacrata timp de zeci de ani acestei superbe fiinte.Pentru a avea succes, descoperă propriul tău sistem de selecţie bazat pe păsările tale, cunoştinţele tale şi condiţiile tale de zbor.

Nimeni nu poate tria, cu completă acurateţe, fiecare porumbel pe care îl ia în mână.
Dacă în crescătorie aveţi un tip de zburători buni – şi realizaţi selecţia pe baza rezultatelor de la zbor – atunci dintre ei va apare un zburător foarte bun. Dacă în schimb selectăm păsările după criteriile noastre preconcepute – şi acest tip de selecţie nu este direct proporţional cu abilităţile de zbor – atunci acest lucru nu este foarte bun.

Nu selectaţi porumbeii numai la mână.
– Defectele minore la o pasăre sunt acceptate.
– Bazaţi-vă pe rezultatele de la zbor. ” Daca fiecare pasăre bătrână pe care o aveti până acum a fost, ca pui, cel puţin la un nivel acceptabil”.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

5 comentarii la „Deschizator de drumuri ?

  1. Multumesc Răducu pentru acest articol. , esti un fin observator ca de obicei si sper ca la anul acest porumbel sa nu dezamageasca si sa îti dea motive sa mai scrii încă o data despre el . Vreau sa precizez ca aceste trei fonduri au fost dificile din mai multe puncte de vedere si anume intre fondul cu Caras Severin si fondul cu Timisul si Aradul au fost doar 5 zile in conditiile in care distanta nu a fost de neglijat 650 km iar zborul a fost unul greu cu sosiri putine si pierderi masive iar zborul de St. Polten cu SATU Mare si Maramures a fost influentat de mai multi factori si anume , lansarea s-a făcut mai devreme întrucât s-a urmărit viteza si directia vântului , diferenta de unghi între Resita si SATU Mare este fantastica , numărul putin de porumbei din Caras Severin ( aproximativ 25 fata de 550 din celelalte judete ) si nu in ultimul rând oboseala porumbeilor ( puilor ) care in 17 zile au zburat aproape 2000 km . Sunt bucuros ptr. performanta acestui porumbel dar totodata sunt trist pentru ceilalti 5 porumbei care desi au sosit câteva ore dupa acesta, nu au mai clasat, datorită numărului mic de porumbei participanti si au rămas doar cu doua fonduri clasate . Mentionez faptul ca acest porumbel a efectuat norma si la general pui si cum sângele albastru nu dezamageste mama este fiica din campionul tarii la maraton si palmares maraton de la tandemul Ilie + Stan iar tata este frate cu campionul judetean la maraton Caras Severin de la crescatorul Caragea Ion . In final îti multumesc încă odată pentru acest frumos articol dar am vrut sa fac aceste mici precizări .

  2. Felicitari pentru rezultatul obtinut!!!! 2etape “adevarate” Jihlava si St.Polten si punctaje pe masura,au facut un adevarat campion pentru zona de vest.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.