Despre căile respiratorii şi sticlele de Cola

Foarte mulţi crescători imperechează văduvii încă o dată în jurul datei de 1 aprilie pentru a mai cloci încă câteva zile. Trebuie să avem grija să nu-i lăsăm mai mult de 5 zile să clocească pentru că altfel vor năpârli prima pană. Pentru iubitorii concursurilor scurte atunci văduvii sunt pregătiţi de luptă.

Chiar şi atunci când primăvara s-a instalat poate fi încă prea rece pentru a porni antrenamentele cu porumbeii. Crescătorii experimentaţi ne sfătuiesc să nu începem antrenamentele până când temperaturile nu depăsec 15 grade. După părerea mea, în acest sfat se ascunde mult adevar. Temperatura nu are o importanţă aşa mare ci diferenţele de temperatură ce apar în crescătorii, în aer şi în cosurile de transport. În această perioada se poate face uşor diferenţa când intrăm dimineaţa în crescătorie. Este încă răcoare. Porumbeii încă mai stau cu penele zburlite. Cine dispune de plăci de încălzire cuplate la un hidrometru poate observa că acestea încă mai funcţionează dimineaţa. Climatul din crescătorie este simţitor imbunătăţit. Cel ce nu dispune de instalaţie de încălzire a crescatoriei nu trebuie să se simtă descurajat. Dupa curaţenia de dimineaţă poate folosi o lampa cu gaz şi să treacă scurt de câteva ori cu flacăra peste suprafaţele boxelor. Atmosfera din crescatorie va fi mult mai confortabilă, totul va fi dezinfectat şi lipsit de praf. Cel ce nu işi permite trebuie să fie un pic mai deştept.

1.08-4684_bontejaarling

În aprilie văduvii deja se antrenează bine. Se îndepărtează de crescătorie şi zboară o oră fără probleme. După antrenament mai pot zburda un pic prin imprejurimi, intră şi ieşi din crescătorie. Câte doi masculi mai focoşi se luptă pe câte un teritoriu. Asta îmi face mare plăcere să văd. Iau câte unul în mână pentru a controla starea generală în care se află. Nări uscate şi albe, ochi strălucitori, pudră pe penaj, gât lipsit de mucus şi îngust. Porumbeii cu gâtul prea larg nu fac parte dintre preferaţii mei. Picioarele lui sunt calde, penajul destul de suplu dar, totuşi, nu îmi place 100%. Şi ştiţi de ce? Atunci când îl pun în boxa lui şi îi observ silueta, aceasta nu seamănă cu o sticlă de Cola.

La începutul sezonului gâtul nu este tocmai îngust la mulţi porumbei. Concomitent cu creşterea formei acesta se va îngusta. În cazul capetelor umflate trebuie totuşi să ne facem griji. Veţi constata că acele pene care acoperă orificiile urechilor nu stau lipite de cap. Vom constata că şi gâtul este uşor inflamat şi ochii apar limpezi. Atunci când administrăm unui porumbel o picătură de Avisana, aceasta trebuie să dispară imediat. Acesta este un bun control. Avisana picături pentru ochi şi nări asigură sănătatea căilor respiratorii superioare şi indepărtează imediat mucusul şi sursele de infecţie precum particulele de praf. Mai mult, probioticele pe care le conţine formează o peliculă de bacterii benefice ce nu dau nici o şansă microbilor.

training-racing-pigeons

În cazul multor porumbei ce nu se prezintă bine la mână este vorba de probleme ale căilor respiratorii.
Auzim deseori crescătorii că se plâng de faptul că porumbeii îi sosesc grupaţi dar prea târziu. Dacă vom concura cu aceşti porumbei mai departe, fără să acţionăm, performanţele vor descreşte.

Dacă depistaţi probleme ale căilor respiratorii la început de sezon, puteţi face liniştiţi un tratament cu antibiotice. Cel mai bine este să fie făcut la sfatul unui medic.

Bineînţeles că cel mai bun lucru este să prevenim afecţiunile căilor respiratorii şi să le întreţinem buna condiţie prin folosirea de Avimycin-Pulbere pe boabe. Acest produs nou conţine hrean şi călţunaş, două plante ale căror proprietăţi terapeutice asupra căilor respiratorii sunt dovedite de secole. Recomandări foarte bune are şi Atemfrei. Mulţi crescători de top îl folosesc de câţiva ani cu succes. Eu personal îl administrez în ziua sosirii împreună cu Usne Gano, un alt produs cu proprietăţi antibiotice.

Atunci când ne este cunoscut faptul că majoritatea medicamentelor îşi au provenienţa în extractele din plante, pentru că mai tarziu aceste molecule să fie izolate şi produse sintetic în laboratoare, nu trebuie să ne facem gânduri atunci când folosim produsele pe bază de plante. Un mic exemplu: crengile de salcie conţin aspirina!

Extractele din plante conţinute de Atemfrei şi Avimycin au, pe scurt, 5 căi de acţiune asupra căilor respiratorii: o acţiune antibiotică şi dezinfectantă, o acţiune de degajare a căilor respiratorii, o acţiune de întreținere a bunei condiţii, o acţiune de îndepărtare a mucusului şi, nu în ultimul rând, de stimulare a sistemului imunitar.
Începeţi sezonul doar cu porumbei sănătoşi, în caz contrar solicitarea şi stresul vă vor slăbi porumbeii şi performantele vor scădea de la o săptămâna la alta. Porumbeii sănătoşi au o rezistenţă ridicată şi rezistă mult mai uşor la solicitări. Nu au nevoie des de antibiotice. Astfel cercul se închide. Totul depinde de calitatea porumbeilor şi de măsurile de prevenire ce le ia crescătorul (stimularea imunităţii cu Winput, Jungtierpulver şi întreţinerea căilor respiratorii cu Avimycin şi Atemfrei). Porumbeii buni fac performanţă doar pe mâini bune. Asta vă poate scuti de multe tratamente cu antibiotice în timpul sezonului. O cură cu antibiotice în timpul sezonului are ca şi consecinţă faptul că porumbeii nu intră repede în forma. Nu vorbesc de pierderea formei pentru că, porumbeii care au nevoie des de antibiotice, le lipseşte forma cu desavârşire. Cu ajutorului produsului Hexenbier creşterea formei poate fi stimulată. Imediat după tratamentul cu antibiotice este recomandată refacerea rezervelor porumbeilor cu Gerwit-W şi Blitzform. Astfel vor beneficia de vitaminele necesare şi de oligoelementele cum ar fi iodul, cuprul şi fierul. Un produs nou este acum şi Rotosal, ce conţine fosfor, cu un rol esenţial în metabolism.

Exista multe antibiotice ce acţionează asupra căilor respiratorii. Ne gândim la tetraciclină, oxitetraciclină, doxiciclină, reitromicină, spiramicină, lincomicină, enrofloxacină etc…În funcţie de infecţie medicul veterinar va prescrie medicamentul potrivit. Cel ce se joacă cu focul va experimenta pe cont propriu şi va administra medicamente fără să ţină cont de prea multe sfaturi. Atunci intervine riscul ca, după o folosire îndelungată, efectul va fi scăzut din cauza rezistenţei create. Încercaţi aşadar să reduceţi pe cât posibil folosirea de antibiotice şi nu faceţi tratamente după ureche. Trebuie să ne dezvoltăm o strategie pe termen lung. Aici este marele avantaj al produselor naturale ca şiAtemfrei sau Avimycin. Despre rezistenţă nici nu poate fi vorba. Este cel mai raţional să lucrăm la întărirea sistemului imunitar şi rezistenţei porumbeilor. În acest scop firma Röhnfried a dezvoltat o gamă de produse cum ar fi Jungtierpulver, Winput etc… ce conţin plante cu acţiune terapeutică. Fiecare crescător poate alege produsul care i se potriveşte modului său de administrare. Dezvoltarea sistemului imunitar necesită puţin timp. Folosirea de produse ce dezvoltă sistemul imunitar vor fi incluse în planul de întreţinere. La inceput poate fi frustrant deoarece efectul produselor naturale este puţin mai întârziat. Cel care are răbdare nu va regreta. Rezistenţa şi stimularea sistemului imunitar sunt bazele performanţelor de top.

Şi cine nu îşi doreşte să le atingă?

Dr. Patrick Derycke

MAi multe informatii gasiti pe Columbovet

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.