Despre concursurile cu porumbeii voiajori

Bani

A zbura la fond este foarte scump, chiar daca nu lansati decat 2 sau 4 porumbei in fiecare saptamana. Pentru aceasta trebuie sa aveti intre 8 si 12 porumbei batrani.

Dupa multi ani de concursuri de fond, pot sa va spun ca sa astepti aceasta cifra este foarte dificil, fiindca sa selectionezi in baza rezultatelor de fond, costa mult.

La inceput trebuie sa jucati cu o echipa de yearling la 2 sau 3 concursuri la peste 400 km. Sa rezumam: multe concursuri , cheltuieli ridicate si rezultate costisitoare. Inainte de primul concurs in iunie ati investit deja o suma frumoasa de bani. Din simpatie pentri jucatori de demi-fond eu particip la aceste concursuri cu toti porumbei pregatiti pentru fond. Daca porumbei mei imi raburseaza pe drept 25% din pret stiu ca sunt in ordine.

In prezent am 60 de porumbei, care cuprind si reproducatori. Cei mai multi dintre jucatori de fond au cu zeci de porumbei mai mult decat mine si dispun, deci, de 100, 200 si mereu chiar mai multi porumbei. Eu sunt,deci un mic jucator de fond. Cu toate acestea la sfarsitul lui iunie bugetul meu pentru porumbei este epuizat si trebuie sa-l mai completez. Joc de o maniera satisfacatoare (in 2009 am clasat 55%), dar imi este greu financiar, pentru ca a juca fond costa multi bani. Daca faceti o estimatie de cost si o sa-mi dati dreptate.

Caracterul

Un jucator de fond trebuie sa sitie sa astepte sosirea ore intregi. Uneori o jumatate de zi sau chiar o zi intreaga.

Sunteti pregatiti pentru asa ceva?

Sa joci la fond inseamna pentru 80% din participanti sa-ti iei adio de la locurile fruntase.

O sosire fruntasa la nivel de club sau judet nu inseamna ca o sa te regasesti pe prima pagina din clasamentul general. Locul 100 in clasament nu suna multumitor. Cu toate astea, daca v-ati luptat cu un contigent mare de porumbei si o grupare de judete, este un rezultat frumos.

Apreciez fiecare clasare pe orice loc ar fi , si nu ma intereseaza ce gandesc colegii mei columbofili.
Pentru ca cel care se claseaza pe ultimul loc, lasa in urma 80% din concurenti. Nu este de neglijat.

Nu ar trebui sa-i desconsideram pe cei clasati pe ultimile locuri, atunci cand vorbim despre ei. Sa selectionezi porumbei de fond in functie de rezultat este si mai dificil, deoarece fiecare porumbel participa anual la numai 3 sau 4 concursuri. Multi columbofili angajeaza porumbeii lor o data sau de doua ori pe sezon. Daca ar participa la mai multe ar pierde multi porumbei. Daca va ocupati de porumbeu de fond, va vor trebui doi, trei ani pentru a-i verifica. Va fi mult mai costisitor si trebuie mai multa rabdare.

Puteti sa aveti rabdare?

Fond, Demifond, Viteza

Cu toate ca joc la fond am enorm de mult respect pentru demifond si mai mult pentru viteza. Din punctul meu de vedere, cei mai buni columbofili se regasesc intre vitezisti. Povestesc mult cu ei si ascult cu atenti cum cei mai buni jucatori pregatesc etapele.

Ei isi motiveaza mai bine porumbei ca mine. Asist de regula la sosiri la ei, este un adevarat spectacol. Viteza si demi-fondul sunt adevaratul sport columbofil. Nu inteleg bine de ce porumbeii de fond sunt mai promovati si se vand mai scumpi. In atletism sprinterii sunt mult mai bine pusi in evidenta.

In fiecare saptamana pe judet sau pe grupare, primi 5 porumbei cei mai rapizi si numarul total de porumbei angajati ar trebui sa fie publiacati pe internet si teletext. Este o sarcina esentiala care ar trebui rezolvata de comitetul de propaganda al Federatiei Belgiene. Prin aceasta masura , am pune in valoare performantele remarcabile de la viteza, care este baza columbofiliei.

Pregatirea sezonului de zbor.

Sa zbori cu porumbeii este formidabil. Toata iarna ma gandesc doar la asta. In localitatea mea, un industrias bogat din extremul orient a construit o crescatorie superba, care la costat mii de euro.
Acolo si-a instalat desigur, porumbei foarte scumpi. Pe de alta parte, eu am o crescatorie acoperita, neizolata, cu 60 de porumbei obisnuiti, dintre care 2 m-au costat 90 euro. Trebuie sa fiu gelos? Deloc! Logic, nu am nici o sansa, dar…. columbofilia nu este logica. Daca reusesc sa il intrec de cateva ori si sa ridic procentajul de pret, voi fi fericit.

Nu trebuie sa va fie frica nici o data de concurenta. Eu personal, imi voi vinde pielea scump. Cred ca este cel mai adevarat sport, chiar si atunci cand sunt invins..

Extas din: „Lumea Columbofila si Sportul Columbofil” Nr. 2

Mai multe informatii gasitii pe palumbus.net

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.