Despre mincinosi si… supradozaj

Cateodata este incredibil ceea ce incearca  unii columbofili sa faca cand le vizitam crescatoriile cu ocazia realizarii unui interviu sau doar ca si o vizita columbofila obisnuita. De cate ori am auzit columbofilii sustinand ca porumbeii lor concureaza doar cu  mancare?

Este incredibil cat de des suntem dusi in eroare de unii crescatori de faptul ca nu folosesc suplimente nutritive pentru porumbeilor si ca ei doar hranesc cu porumb de calitate si cereale. Stim si ca sunt cativa crescatori care isi hranesc porumbeii doar cu porumb si cereale, dar aceste exemple sunt doar exceptia de la regula. In majoritatea cazurilor este greu de crezut ceee ce spun crescatorii despre metodele lor de hranire. Nu avem nicio idee  de ce atat de multi columbofili nu spun adevarul ci mai degraba ne fac sa credem ca ei doar hranesc porumbei cu cereale, porumb si apa.

pastile

Suntem oare prea sinceri cand recunostem ca ca dam vitamine pe mancare sau ca administram tratamente pentru tricomonoza, coccidioza sau pentru viermi intestinali? Este oare din cauza ca ne temem ca oponentii nostri vor face si ei la fel.

Chiar nu avem nicio idee, dar stim din experienta noastra ca sunt cativa columbofili carora le plac sa minta din cand in cand. Unii sunt niste mincinosi compulsivi care incearca sa te faca sa crezi exact opusul a ceea ce ei fac de fapt. Daca ne-am imagina opusul spuselor lor, probabil ca am fi foarte aproape de adevar. Este ridicol, dar in acelas timp si copilaros. Oricum, sportul columbofil nu este singurul sport in care se obisnuieste sa se minta. De exemplu, auzim deseori ca ciclistii nu folosesc substante dopante, in contrast cu oponentii lor, care sunt intotdeuana vinovati de folosirea unor substante de imbunatatirea performantelor. Acelas ciclist vrea sa ne faca sa credem ca el doar mananca paine si bea apa. Vrem sa fim bine intelesi, noi nu suntem pentru a administrarea in exces a medicamentelor pentru porumbeii nostri. Atat timp cat nu este necesara folosirea lor, noi nu recomandam folosirea medicamentelor. Totusi daca apar probleme de sanatate, este o idee buna sa folosesti medicamentele pentru rezolvarea acestora.

De exemplu, noi vaccinam in fiecare an porumbeii pentru varioala si difterie de mai bine de 20 de ani si nu am observat niciun efect secundar. Din acest motiv nu ne pare rau de columbofilii ale caror pui au varioala cat incep concursurile de porumbei. Daca exista o boala usor de eradicat, aceasta este varioala, acelas lucru se aplica si paramixovirozei.

In luminca celor spuse mai sus,  condamnam cu fermitate columbofilii care supradozeaza medicamentele si tratamentele pentru porumbeii lor. Acest aspect a devenit motiv de discutii, iar specialistii mereu ne-au avertizat despre pericolele supradozarii cu medicamente. Sunt mult prea multe riscuri care vin odata cu supradozarea. Sunt niste riscuri ireparabile care vor afecta familia ta de porumbei. Din fericire, porumbeii au dovedit in mod repetat ca sunt puternici si ca pot supravietii la mai multe tratamente cu o concentratie mare de medicament. Daca ai vedea cum isi trateaza unii columbofili porumbeii, ai incepe sa te intrebi de ce oare nu aplica bunul simt. Sunt unii crescatori care cred ca daca doza normala este 5 picaturi la un litru de apa, 10 picaturi la un litru de apa va fi si mai potrivit. Astfel de rationament si neintelegere este foarte obisnuita, nu doar in sportul columbofil.

Acest aspect este intalnit si printre atleti. Sunt unii sportivi care i-au o doza dubla, dar un sportiv adevarat isi va da seama ca nu este o idee buna si se va opri. Totusi, un porumbel nu poate sa ne spuna cat de rau s-a simtit in urma tratamentului, astfel crescatorul va continua sa administreze tratamentul. Aceasta este o modalitate de ati distruge porumbei fara ca sa fii constient de ceea ce faci.

Cand specialistii spun ca este gresit sa luam doze mai mai mari decat este normal, acelas lucru se aplica si daca luam doze mai mici de medicament; cine suntem noi sa punem la indoiala aceste lucruri? Veterinarii, farmacistii si doctorii au studiat ani de zile si au facut si studii de cercetare pentru determinarea celei mai bune doze de medicament. Asa ca recunoastem ca ei cunosc care este cea mai buna modalitate de a folosi medicamentele si care este doza potrivita.

Nici cand vine  vorba de vitamine nu procedam corect. Atat pentru suplimente cat si pentru medicamente este vital sa folosim doza prescrisa. Un porumbel nu va absorbi mai multe vitamine decat poate, dar o supradoza poate perturba organismul porumbelului. Acest aspect este de multe trecut cu vederea de columbofili.

Autor: 

24/06/2012 – Verheecke Marc – Degrave Martin

pipa.be

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

11 thoughts on “Despre mincinosi si… supradozaj

  1. Si Verkerk cand a fost intrebat in interviu de dl Marius Tunduc daca foloseste antibiotice la porumbei, a raspuns ca ; Nu foloseste !
    Cred ca se referea ca mai mult decat el nu foloseste nimeni !!!

  2. Cine spune ca nu foloseste medicamente la porumbei si vitamine minte.
    Eu folosesc tot timpul anului,in special in luna ianuarie-februarie cind fac tratamente preventive pt mai multe boli si vaccinul pt paramixoviroza,la inceput de sezon preventiv si la sfarsit de sezon cind incepe marea naparlire.
    In timpul concursurilor folosesc in special pt tricomonoza din 3 in 3 saptamini si pt cai espiratori tot din 3 in 3 saptamini 2-3 zile preventiv.dar daca am probleme serioase opresc lotul de zbor 7 zile si tratez curativ.
    Din pacate articolul are un sambure de adevar.
    O intamplare,am fost sa fac un interviu cu vesa corneliu,la un mare crescator campion national din vladimirescu,incepe interviul sint diverse intrebari,la care una era ce medicamente si si energizante folosesti la porumbei….? nimic…….ma uit la campion vesa se uita la mine si vad ca privirea ai fuge spre un colt din incapare unde era un sac plin pina in gura cu,CUTI DE MUMM,CRED 30 DE CUTI SI LINGA INCA O PLASA CU,CUTI DE TRICOMONOZA,ANTIBIOTICE.ECT
    Nu stiu de ce uni crescatori mint cind este vorba de tratamente,energizante la porumbei ?.

  3. Si inca ceva, nu cumva sa afle si ceilalti secretele. Cel mai corect ar fi sa spui nu pot sa spun sau pur si simplu sa taci. De exemplu si au am aflat multe lucruri despre cum sa zbori porumbeii dar niciodata nu voi putea sa spun ceea ce stiu, pentru ca am promis acest lucru. Desi ma manaca deetele sa scriu si eu cu siguranta ca ar mai creste putin traficul pe site dar din pcate pentru mine e un capitol inchis. Pana la urma crescatori ca si Calin Habaci, care vad ca mai da si din casa, sunt mai credibil cand vine vorba de ada cateva sfaturi despre tratamente si produse folosite. Dar si el are de pierdut din cauza multora ca fabuleaza cand vine vorba de pregatirea porumbeilor.
    MAi jos aveti un interviu in patru realizat de mine:
    https://www.columbofil.com/interviu-columbofil-cu-marius-tunduc-miclos-ioan-oros-bogdans-si-flavius-vancea/

  4. a folosi suplimete nutritive(de exemplu drojdie de bere),vitamine si minerale(A,B C,E Ca,Mg etc),eu sincer nu vad nici o problema atata timp cat nu sunt dopaje, porumbeilor mei eu le mai dau si ceaiuri!salutari sincere tuturor columbofililor

  5. Mai trebuie lucrat la traducere, ma balbai citind…si vad multe nereguli astfel ca imi piere pofat de citit

  6. Ai mare dreptate,Alex1955,la fel am patit si eu cind am citit com tau”
    Mai trebuie lucrat la traducere, ma balbai citind…si vad multe nereguli astfel ca imi piere “pofat” de citit…!!!!
    Alti sint campioni la scris,alti la porumbei,nimeni nu e perfect.
    Nu conteaza asa mult scrierea corecta cit conteaza esenta subiectului din care ai de invatat.
    Daca nu te balbai…….

  7. Sper sa citeasca si persoanele care folosesc Paloma la porumbei unde dl Habaci a explicat ce contin toate celea.

  8. ”Din pacate in Romania exista aceasta tendinta de a duce in eroare prin adevaruri spuse pe jumatate, care pana la urma tot minciuni sunt.”

    Daca un columbofil este decis sa nu spuna nimic atunci sa nu accepte sa dea interviu in scris sau alta modalitate telefonic,video sau mai stiu eu cum. Este mai bine (cred eu) sa evita decat sa minta, este mult mai grav cand se minte (foarte!).
    Daca vorbeste si nu poti invata nimic inseamna ca a fost un big bla,bla,bla tipic (moda veche),… dar in dese cazuri nimeni nu poate acuza pe orisicine daca nu stii exact cat poate fi de pasionat si in acelasi timp interesat sa cunoasca,sa stie etc, cat mai multe despre porumbei,… de obicei acestia recunosc si spun acest lucru, practica din pura placere, iubesc sa vada cand vin porumbeii. Intradevar acestia sunt putini.
    Mai sunt ‘aia multii’ care se baga in discutii la care nu cunoasc decat introducerea (mai putin despre cuprins)… si termina sifonati.
    Mai sunt si ‘bestialii’… indivizii aceia care SE FOLOSESC de cunostintele altuia, cunostinte pentru care nu au transpirat ei insusi, acestia sunt defapt periculosii… pina sa auda ceva vorbeau atat de mult despre porumbei incat se auzea si musca.
    Cu nimic mai prejos… sunt aceia care stau seriosi, pozitia capului sus, pozitie echivalenta oamenilor de ordine (sa impresioneze),… emana in jurul lor intrebarea ‘daca ai stii tu ce stiu eu’… majoritatea acestora defapt nu stiu nimic, in veci nu vorbesc nimic despre valoroasa practica cu porumbeii, dar si cand o fac in cele mai dese cazuri acestia spun un big fass. Mai sunt si care in momentul cand stai de vorba cu ei, undeva la un ceai, zici: Gata nu mai zic nimic! asta ‘mitraliaza’ din toate pozitiile in toate se pricepe, gata oricand sa te contrazica… imediat daca il vizitezi, odata ce ai vazut toata crescatoria iti pierzi rabdarea si abia astepti sa pleci, deja ai vazut ce trebuia sa vezi… aur de 9 K (… si NU de 22 K cum era pina atunci).
    Fericit sa fi in cazul in care, mai sunt care spun adevaruri pe jumatate (sau pina la jumatate), iar daca, nu poti cuprinde exact totul sa consider intradevar ca ar fi asa, atunci cauti logica in ce spune sau afirma respectivul din cat spune, iar daca poti invata CEVA atunci este ‘parfum’ (de bine), asta inseamna ca a prea vorbit, lucru foarte rar intalnit la noi in tara, aceste persoane sunt rare, deocamdata asa este dar nu pentru totdeauna.
    Eu spun cu mana pe inima, daca citesc 4 ore sau ma uit la un video interviu 1 ora, daca din tot acest timp acordat sa citesc sau sa urmaresc un video,… totusi daca am reusit sa invat ceva nou (un lucru cat de mic), ai cuvantul meu ca ma bucur iar cateodata, ca un copil.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.