Despre musculatura, febra musculara si recuperare – Un articol de Sava Gruescu

In decursul unui sezon competitional, multi crescatori incepatori sau fara experienta, se plang ca porumbeii lor nu claseaza, au pierderi mari, nu sunt constanti, clasand doar cateva etape, sau fac des febra musculara urmata de crampe, vin complet epuizati, goliti de toate puterile, prezentand simtomele unei mari oboseli.

S-au plans ca imediat dupa ce au ajuns acasa, o parte din porumbeii sositi de la concurs, au intrat in compartimentul volierei si-au consumat insetati apa, dar la cateva minute au facut o puternica febra musculara. Pareza tetanica a aripilor, starea acuta de prostratie datorata toxinelor acumulate in organism, consecinta efortului intens depus la acel concurs. Porumbelul nu reusea sa zboare la cuibar, aripile s-au desprins de trunchi, lasate jos, febra, tremur muscular, inapetenta, se hranea cu multa dificultate.

Va intrebati care au fost cauzele febrei musculare?

Procesul biochimic este extrem de complex. Necesarul de energie conditioneaza intensitatea efortului muscular depus de porumbel pe timpul zborului. In transportul oxigenului prin organismul porumbelului, rolul esential revine unei componente a fibrei musculare numita mioglobina. Cantitatea de mioglobina din muschi este variabila de la pasare la pasare fiind conditionata de nevoia de oxigen a musculaturii.

Antrenamentele sistematice, asa cum a aratat d-nul Abel Marginean (AICI)si apoi un lucru important, hranirea cu boabe bogate in glucide contribuie la formarea unei cantitati mai mari de mioglobina in muschii toracali, muschii aripilor in general in tesuturile musculare ale organismului care asigura travaliul miscarilor. Mioglobina in cantitate mai mica in musculatura inseamna oxigen mai putin, o ardere insuficienta a glucozei si consecinta o insuficienta energie musculara necesara zborului.

d55fa59084cd71d42b7a579cccb5b4b6

sursa: www.pinterest.com

Nu se poate asigura necesarul de energie pentru contractia musculara prelungita solicitata de zborurile lungi si obositoare. Acidul lactic rezultat in urma proceselor biochimice care se petrec in tesutul muscular nu se elimina in proportie corespunzatoare. Porumbelul neantrenat suficient, deci cu continut mai mic de mioglobina va acumula cantitati tot mai mari de acid lactic. Se prodece asa numitul proces de acidoza care perturba activitatea musculara. Un muschi are nevoie, in medie, de 24 – 48 de ore sau mai mult (in functie de dificultatea etapei respective) pentru a se repara, iar fortarea lui prea devreme duce la rupturi de tesut, diminuandu-ti performanta.

Corpul porumbelului are o capacitate uimitoare de a-si purta singur de grija, reparand tesuturile afectate in urma exercitiilor de antrenament prelungit in jurul crescatoriei, sau de concursuri cu conditii grele de clima si distante lungi si recuperandu-se rapid, daca i se ofera suficienta odihna. Tulburarile biochimismului muscular se exteriorizeaza prin semne specifice ca cele descrise mai sus.

Recuperarea porumbeilor de la zboruri de la distante mari necesita un program minutios care sa urmareasca in principal urmatoarele elemente: dezintoxicarea organismului pentru eliminarea metabolitilor acumulati in timpul zborului, recuperarea alimentara si recuperarea fizica. Febra musculara sau inflamatia muschilor este o situatie des intalnita la porumbei in primele zile cand sunt lasati afara primavara, dupa o perioada lunga de captivitate, sau in urma unui concurs greu cu distanta mare, temperatura scazuta, umezeala aerului cauzata de ploi, vant din fata. Pentru că sunt rău antrenaţi sau nu sunt sanătosi, acesti porumbei care nu-i ajută fizicul revin în porumbărie complet epuizaţi, goliţi de toate puterile,prezentand simptomele unei mari oboseli.

Actiunea de recuperare este complicata si necesita din partea crescatorului pricepere, rabdare si timp. Activitatea biochimica la nivelul tesutului muscular asigura dinamica zborului porumbeilor in concursurile columbofile fiind dependente de antrenamente sistematice si desigur o alimentatie bogata in seminte cu continut glucidic.

Cineva spunea odată: „înţeleptul învaţă din greselile altora, desteptul din greselile sale, iar prostul niciodată!” Din păcate pe lumea asta sunt prea puţini înţelepţi şi prea mulţi din ultima categorie, tu încearcă să fii cel puţin un deştept, învaţă din victoriile, dar si din înfrângerile tale.

Autor Sava Radu Gruescu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Despre musculatura, febra musculara si recuperare – Un articol de Sava Gruescu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.