Despre orientarea, vointa, psihicul porumbeilor voiajori – Un articol de Sava Gruescu

Se merita sa fii columbofil, doar la gandul ca vei putea avea vreodata un porumbel sosit in prima zi, de la 950…1000 km, caci atunci te vei simti cu adevarat COLUMBOFIL! Sunt mii si mii de porumbei voiajori, lansati de la distante poate mult mai mici, care intra in alte cotete cand dau de greu, desi au in spate nume celebre si multe mii de euro scurse din buzunarele crescatorilor. De asta un porumbel care vine de la aproape 1000 Km, sau mai mult si mai ales in prima zi, mi se pare senzational, pentru ca duce la superlativ insusirea principala pe care o caut si cred ca trebuie sa o cultivam in matca… VOINTA, acea pasare cu ambitie nebuna, care mai bine mananca pe campuri si bea din balti decat sa intre intr-un cotet strain.

Si in 1000 km cred ca intalneste “cateva” cotete si stoluri in care poate intra. Acesti porumbei intaresc dupa parerea mea definitia voiajorului… pentru ca mai ales in ziua de azi cand catastrofele se tin lant, vointa aia dementa de a nu se lasa mi se pare esentiala, cu mult peste celelalte insusiri pe care ” expertii “, sustin ca le “simt la mana”.

Un porumbel care inca mai are navigatia activata dupa 14 ore de zbor sau si mai mult, se poate spune ca este porumbel de distanta lunga pentru ca inca mai este lucid si poate dupa ce se lasa la apa poate continua drumu…Si totusi de neclintit in ambitia lui nebuna de a ajunge ACASA… ignorand atatea stoluri si crescatorii imbietoare. Nu mai zic de rapitoare si alte obstacole. La ora 07:15 au fost lansati cei 5054 de porumbei si “CIREASA DE PE TORT” a lui Andrei, a fost constatat in jurul orei 21:00, in prima zi si sa nu uitam ca alaturi de el, au mai fost constatati inca 3 porumbei .

Dupa umila mea parere, porumbelul de distante lungi, este un porumbel complet, cu un simt de orientare mult, mult superior porumbeilor de viteza si de demifond. Sa fie oare ORIENTAREA cea care a dat nastere categoriilor de distanta? Capacitatea de orientare a porumbeilor este un simt innascut, dar care poate fii considerabil dezvoltat prin numeroase antrenamente.

Este de datoria fiecarui columbofil sa isi cunoasca la perfectie, sa noteze non stop, si la final de sezon sa lectureze atent absolut tot ce a notat !!!! Observatiile personale sunt mai bune, mai importante decat orice teorie !!!
Orice columbofil poate invata lucruri extraordinare daca isi urmareste cu atentie proprii porumbei lucru pe care Andrei, a invatat aceasta necesitate .

Mai trebuie sa urmarim un lucru extrem de important : psihicul unui porumbel este de o importanta covarsitoare in obtinerea unor rezultate de top. De aceea , chiar daca un porumbel arata perfect “la mana” si este si 100% sanatos , tot nu avem certitudinea cum ca acesta o sa ajunga un atlet de top.

Un porumbel trebuie sa isi dezvolte conditia fizica , spiritul de invingator (psihicul ) si simtul de orientare in acelasi timp pentru a devenii un adevarat campion !!!

Porumbelui Yearling, mascul 901035-15 , a lui Andrei  a avut toate aceste calitati si la etapa Berlin – National din data de 30.07.2016, dintr-un numar de peste 5000 de porumbei lansati, a fost “CIREASA de pe TORT ”

Telul final este sa imbinam perfect cele doua caracteristici in porumbeii nostrii : conditia fizica de top si inteligenta!!!

Un columbofil nu va devenii un campion ,daca neglijeaza inteligenta porumbeilor sai – taria acestora psihica – simtul acestora de orientare !!! Daca vrem sa ne imbunatatim calitatile porumbeilor, trebuie neaparat sa privim in ansamblu, ca un tot unitar inteligenta si conditia fizica!!! Apoi trebuie sa urmarim daca porumbeii provin dintr-o familie de invingatori , de porumbei inteligenti si cu ambitie de a castiga in orice tip de vreme , pe orice tip de vant .
Daca reusim sa ne selectionam porumbei tinand cont de aceste aspecte, de la an la an vom detine porumbei din ce in ce mai buni , iar in cativa ani , vom detine cu siguranta o colonie de top.

Autor: Sava Gruescu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Despre orientarea, vointa, psihicul porumbeilor voiajori – Un articol de Sava Gruescu

  1. Oare ce zice domnul Sava Gruescu despre porumbeii care au sosit a doua zi de concurs , de la Berlin 2016 , de la 1300 km , si chiar si peste? Oare acestia ar fi putut ajunge tot in prima zi , teoretic , sau chiar si practic ? Zonele sunt bine venite , dar parerea mea este ca si comparatie intre zona 1 si zona 4 , ca intre demifond si maraton extrem [ peste 1000 km ] . Ciar mi asi dori o parere a domnului Sava Gruescu la acest aspect .

    1. 🙂
      Acesta a fost initial preluat dintr-un comentariu facut de Dl. Gruescu la un articole despre Vointa, nu am verificat daca informatia se mai gaseste si pe alte site-uri. Am sa remediez problema.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.