Despre timp (partea 2) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Pentru cei care nu ati citit prima parte o gasiti daca accesati link-ul urmator: www.columbofil.com/despre-timp-un-articol-de-ad-schaerlaeckens.

O buna parte dintre porumbei care nu se pun pe trapa repede sunt facuti asa chiar de catre crescatorul care nu simte porumbeii. Un astfel de om nu prinde porumbeii calm ci se apuca sa prinda in graba. Un crescator cu o mana buna este total diferit. Este mereu el insusi si in orice conditii poate sa apuce un porumbel cu o singura mana.

Daca incerci sa prinzi un porumbel in fereastra, sau intre picioare sau si mai rau in timp ce zboara, nu poti astepta ca acel porumbel sa faca senzatie in aceea etapa.

Mai mult: Cum ai putea sa te astepti ca acesti porumbei sa isi iubeasca teritoriul?

Si totusi este absolut necesar in cresterea formei.

Multi columbofili nu sunt ei insisi in momentul cand vin porumbeii de la concurs. Nervosi, crescatorii se plimba cand intr-o directie cand in alta. Isi implora porumbei cu o voce intrerupta sa coboare in crescatorie. Acesti crescatori nu se comporta normal, chiar si cand fluiera, sunetul nu este aceleas.

Iar in final daca porumbeii aterizeaza, poate se mai arunca cu mancare, sau chiar mai rau cu pietricele sau nisip daca nu se grabesc sa intre in crescatorie.

Bietii porumbei si bietii crescatori. Nu-mi doresc sa cresc porumbei in acest fel.

Dupa o etapa de concurs, porumbeii ar trebui asteptati calm tot timpul. Chiar si daca este in joc primul loc.

HRANIREA

Un porumbel de calitate (tanar) are nevoie de disciplina.

Disciplina se obtine prin intermediul hranirii.

Si totusi acest lucru nu inseamna ca trebuie sa imbarci porumbei flamazi. Am auzit deseori  crescatori care se plangeau ca porumbeii lor nu se pun pe trapa chiar si daca nu au fost hraniti in ziua imbarcarii. Puii trebuie sa aibe incredere in “sef”(stapan). Astfel de porumbei se vor pune pe trapa mai repede decat acei porumbei care se tem de crescator si chiar mai mult de mainile sale.

Masculii mei vaduvi au devenit mult mai maleabili odata cu hranirea lor in mod individual (separat). Facand asa, masculii au inceput sa fie increzatori in mine si in mainile mele. Aceste maini nu sunt doar niste unelte cu care sunt apucati si care ii sperie, din contra, masculii mei sunt constienti ca mainile mele le ofera lucrul cel mai esential in viata: hrana!!!

Daca iti hranesti separat porumbeii, acestia vor stii in curand cum sta treaba.  Atunci cand intri in crescatorie si iti intizi mainele spre boxa, porumbeii vor zbura catre boxa pe deasupra mainilor tale, asteptand sa primeasca mancare. Facand asa devii o prezenta dorita in crescatorie.

NU ar trebui sa fii ingrijorat daca uneiri masculii vor intra in alta boxa. S-ar putea sa aibe un efect pozitiv, putand duce la motivarea acestora si forma.

MAI DEVREME

Multe etape de viteza sunt castigate nu de porumbeii care zboara cel mai repede ci de porumbeii care se pun pe trapa mai repede.

Cand porumbeii sunt imbarcati seara sunt eliberati dimineata urmatoare devreme este normal ca porumbeii sa faca cateva ture in jurul crescatoriei pana sa se puna pe trapa.

In legatura cu acest aspect, nu voi uita vizita facuta odata lui Christiaens, poreclit Vrajitorul (Wizard).

L-am vizitat intr-o vineri, in timpul zilei. Nu m-am dus seara din cauza ca urma sa imbarce porumbeii. Cel putin asa am crezut eu.

Oricum, spre surprinderea mea, el prinsese deja porumbeii lazi. “Ai prins deja porumbeii, Gust?”

Intotdeauna prind porumbeii si ii las in lazi cateva ore inainte de imbarcare” spuse el.

“Daca  ii pui in lazile de transport tarziu in seara imbarcarii, porumbeii nu vor fi nerabdatori sa intre in crescatorie. Acest lucru se va schimba, atunci cand porumbeii stau mai mult in lazile de transport. Vor fi mia motivati sa ajung cat mai repede posibil acasa.”

Mai mult, aceasta metoda este ideala pentru a verifica conditia porumbeilor. Cand stau in lazile de trasport pentru cateva ore si ii duci afara, deseori poti fi suprins sa vezi cun mai slebesc putin. Si reversul medaliei este valabil.

CRESCATORIA

Adaposturile mari nu sunt utile pentru a avea porumbei blanzi si  disciplinati.

Am fost fost surprins cand am fost la Gaston v d Wouwer pentru prima data. Adapostul puilor este mare dar totusi are porumbei blanzi. Acest lucru arata cat de bun este Gaston cand vine vorba de manuirea porumbeilor. De cele mai multe ori porumbeii din adaposturile mari nu sunt blanzi.

Intr-un adapost mare este mai dificil sa apuci un porumbel.

Din acest motiv porumbeii devin mai speriosi. Un alt dezavantaj al adaposturilor mari este ca porumbeii stau pe podea, lucru care mie nu imi convine.

Este o metoda simpla pentru a combate acest lucru: fa-ti adapostul mai mic cu ajutorul unor balustrade. Porumbeii vor deveni mai blanzi, nu vor sta pe podea, iar din cauza ca porumbeii stau mai aprope unul de altul, vor deveni mult mai atasati de teritoriul lor, de boxa lor sau de odihnitoarea lor.

Sa ai un coridor este destul de convenabil in acest sens.

Poti lasa ferestrele deschise in timp ce porumbeii raman inchizi in compartimentul lor, de asemenea este util cant ai vizitarori.

Interieurvercammen9434

In interiorul crescatoriei unui mare campion al Belgiei: JVercammen. Acesta a decis sa nu mai arate femelele inainte de imbarcare. Unul din cele mai bune lucruri pe care le-a facut, sustine acest.

AJUTOARELE

Ce mai ajuta sa determeni porumbeii sa se puna pe trapa mai repede este asa numitele “cazatoare (pipete)”: acele turturele domestice care nu zboara dar care vor sa intre in adapost.

Toti campionii la etape scurte au astfel de “momeli”.

Dar cand vine vorba de a arata partenerul in ziua imbarcarii?

Vor reusi acesti porumbeii sa se puna pe trapa mai repede?

Campionii au alte pareri despre aceste aspecte.

Sunt mai campioni care nu vor imbarca porumbeii fara ca sa arate partenerul inainte, altii nu cred  in acest aspect.

Personal, mie greu sa cred ca un porumbel, in drumul sau spre casa se “gandeste” la cum “sa ajunga mai repede pentru ca partenerul sau il asteapta”  .

Azi, eu concurez porumbeii dupa metoda vaduviei totale, in trecut am concurat dupa metoda vaduviei clasice. Pentru maulti ani la rand am arata partenerul inainte de imbarcare.

Pana cand am aflat ca er ao pierdere de timp.

S-a intamplat nu doar odata ca porumbeii sa intre in alt compartiment cand au ajuns acasa de la o etapa. Acela era adapostul in care au crescut ca si pui. S-au au zburat intr-o boxa gresita, boxa unui mascul rival.

Se pare ca acesti porumbei si-au uitat partenerul.

ALTII

Regretatul William Geeerts era un specialist in materie de vaduvie.

“Nu voi imbarca nicioadata un porumbel care nu si-a vazut partenerul inainte” puteai citi in multe articole despre el.

Mai tarziu, oricum, si-a schimbat parerea. Din cauza ca descoperise ca nu e nicio diferenta. Doar mai multa bataie de cap!!!

Cand l-am intrebat pe Jos Vercammen care a fost cel mai bun lucru pe care l-a facut ca sa ajunga un mare campion, acesta a spus: “Nu am mai aratat partenerul iniante de imbarcare.Cant de multa munca trebuia facuta, si cat de stresant”. As fi facut-o in continuare, as fi facut orice ca sa castig, dar era o pierdere de timp.”

 “CONDITIA PORUMBELULUI”

Este binecunoscut faptul ca animalele pe care vrem sa le invatam sa faca ceva, prima data trebuie sa realizeze ceea ce au invatat si doar apoi vor primi recompensa.

Ganditi-va  la animalele de la circ, ca si elefantii, delfinii, cainii, caii si asa mai departe. Nnu-I dai unui cal cubul de zahar inainte de saritura, ci dupa.

Un caine primeste ceva dulce dupa ce aduce batul, nu inainte.

Cand vine vorba de porumbeii care stau in lazile de transport, eliberarea si drumul sprecasa ( in aceasta ordine) este numita “conditionare”

Aratarea partenerului INAINTE de imbarcare nu se potriveste aici. Conduce doar la niste porumbei nelinistiti.

Daca crezi”in aratarea partenerului inainte de imbarcare” si pe deasupra iti merge bine si ai succes, continua ceea ce faci.

Si daca o faci numai pentru a fi linistit.

Eu unul un cred in acest aspect. Sau mai bine spus, nu mai cred!!!

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Despre timp (partea 2) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.