Despre toxicitatea substantelor folosite in medicamentele impotriva viermilor intestinali

Substanta de baza este Fenbendazole, care are o marjă de siguranță foarte îngustă, deci trebuie să calculați foarte atent doza. O supradoză este toxică.

Am văzut decese cauzate de fenbendazol.

Moxidectin, în mod egal pot fi toxice dacă nu sunt date în mod corespunzător. Moxidectina se spune că este mai eficientă decât ivermectina; o versiune mai modernă a ivermectinei.

Multi folosesc Ivermectin, deoarece este ieftin.

Spre exemplu, teniile nu sunt ucișe de către oricare dintre aceste deparazitare pe care le-am menționat până acum (inclusiv fenbendazol).

Una dintre efectele secundare ale ivermectinei este paralizia temporară, deci trebuie să fiți atenți la dozare în funcție de compoziția pe care o aveți.

Am citit de asemenea, diferite articole despre viermii rotunzi care devin imuni. Pentru asta trebuie o combinatie care include praziquantel, de exemplu “moxidectin plus” (“plus” se referă la adăugarea de praziquantel).

Nu am folosit Ascapilla, așa că nu cunosc dozajul, dar sunt sigur că va depinde de factori precum sănătatea generală a păsării, vârsta și greutatea. În cazul în care viermii sunt în mod nediferențiat (o doză pentru toți), în apă sau în alt mod, evident nici unul dintre acești factori nu este luat în considerare și un vierme special poate cauza probleme grave pentru unele păsări.

Viermii intestinali (Capillaria, Ascaridia galli…) provoacă blocaje interne, sângerări din tractul digestiv și eliberarea de toxine (de exemplu, când viermii sunt în plămâni). Alti crescatori folosesc levamisol combinat cu praziquantel, care a fost foarte eficient pentru viermi lati și cazuri mai grave de viermi rotunzi.

Medicamentele mai recente, cum ar fi albendazolul, levamisolul si Ivermectina a demonstrat, de asemenea, că este de 90 și 95% eficientă împotriva viermilor imaturi și adulți.

Un material de Sava Gruescu

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.