Despre vaccinuri – Sava Gruescu

Indiferent de producator, cel putin actual, vaccinurile contra salmonelozei porumbeilor cuprind doar tulpina S. typhimurium varietate Copenhagen, care e intalnita cel mai frecvent la porumbei (~ 95 % din cazuri). Gentamicina se introduce in vaccinuri (inclusiv in cele de uz uman), ca sa inhibe dezvoltarea unor bacterii patogene. Mai precis se pune gentamicina in mediul de cultura al vaccinului, iar in vaccin sunt doar „urme” de gentamicina.

Vaccinarea preventiva induce formarea de anticorpi antisalmonelici, care vor proteja pasarile intr-un procent ridicat. La pasarile nevaccinate: la tineret, forma septicemica de salmoneloza e mortala intr-un foarte scurt timp, iar la adulti (in special in forma cronica, riscul de a dezvolta artrite, e foarte mare), formele localizate la articulatii sunt greu de tratat (daca nu chiar imposibil), pasarea devine tarata cu invaliditate permanenta.


Care risc e mai mic?

Toate vaccinurile inactivate pentru paramixoviroza (indiferent de producator) sunt testate inainte de lansarea piata (inclusiv fiecare noua serie de vaccin). Vaccinurile apoase se injecteaza intr-adevar mult mai usor. Singura regula valabila e ca porumbeii trebuie sa fie sanatosi inainte de vaccinare.

Daca sunt inca in perioada de incubatie a unor boli (in special cele imunosupresive sau daca au ingerat micotoxine) raspunsul imun va fi nesatisfacator. Se va tine cont ca vaccinurile inactivate protejeaza dupa 2-3 saptamani de la inoculare.Si ca sa fiu mai explicit despre vaccinuri, se prefera fabricarea vaccinurilor inactivate de multi producatori deoarece sint mai sigure ,nu apar reactii adverse( chiar boala in cazul organismelor debilitate si imunosupresate in cazul inocularii vaccinurilor bacteriene vii), se pot pastra-sint active un timp mult mai lung (termen de valabilitate mai mare).

Vaccinul viu odata adaugat diluantul trebuie inoculat in maxim 30-40 minute deoarece apoi isi pierde capacitatea imunogena-bacteria se distruge ( deci eventualele doze neutilizate nu mai pot fi folosite in viitor, spre deosebire de vaccinurile inactivate apoase/uleioase care sint multidoza” reciclabila” ,adica dozele neutilizate dupa inoculare pot fi utilizate la o urmatoare vaccinare) . Vaccinul viu e mult mai sensibil la variatiile de temperatura si se distruge relativ usor in cazul cresterii accidentale a temperaturii comparativ cu cele inactivate care sint mai rezistente la expunerea indelungata la temperaturi ridicate.In cazul vaccinurilor vii nu trebuie administrate antibiotice minim 5 zile inainte si dupa vaccinare deoarece pot ” omorii” vaccinul viu.

Daca se intimpla sa apara o stare de boala in acest interval si trebuie sa administran antibiotice, compromitem vaccinarea.

Avantajul vaccinurilor vii virale sau bacteriene e ca, starea de imunitate se instaleaza mai repede dar e de scurta durata.
Dezavantajul vaccinurilor inactivate apoase/uleiose ( indiferent de producator) e ca imunitatea se instaleaza dupa 2-3 saptamini (la tineret se recomanda in functie de situatia epidemiologica chiar revaccinarea dupa 3-4 saptamini) dar imunitatea odata instalata E DE LUNGA DURATA.

Deci fiecare tip de vaccin are avantajele si dezavantajele sale.Am preferat varianta cu vaccin apos inactivat deoarece se preteaza mult mai bine conditiilor din Romania din toate punctele de vedere: economic, imunologic chiar si „cultural” daca vreti !Multi ma intreaba care vaccin este recomandat de la ROMVAC pentru paramixoviroza ,Paramixovacol sau Columbopolivac ? –

a) Paramixovacol – e vaccin uleios, inactivat, contine tulpina PMV – RO 96, izolate de la un porumbel cu paramixoviroza din Romania.


b) Columbopolivac – e un vaccin apos, inactivat, bivalent, ce contine tulpina La Sota + PMV – RO 96 si o tulpina de Salmonella Typhimurim RO2005, izolata din articulatia unui porumbel din Dambovita cu artrita salmonelica.

Vaccinul COLUMBOPOLIVAC S ,a fost testat in paralel cu principalele vaccinuri din Europa; Chevivac S si Chevivac P200 – Germania, Nobilis Paramixo – Olanda, Colombovac Parathyphus – Belgia.


– La realizarea unui nou vaccin (ca de altfel si la fiecare noua serie fabricata de vaccin) se testeaza inocuitatea (supradoza, administrarea de doze repetate) si controlul eficacitatii vaccinului (valoarea imunizanta).


– Rezultatele comparative au fost similare (vezi tabelul cu “Principalele vaccinuri utilizate la porumbei in Europa”). Primele rezultate despre vaccin au fost comunicate la Congresul National de Medicina Veterinara de la Poiana Brasov, 18-21 septembrie 2007.


De fiecare data sa apelati la un medic specializat in patologia columbofila de la diverse laboratoare veterinare. In Belgia / Olanda sunt medici specializati strict in patologia columbofila, deoarece de-a lungul timpului s-a format o educatie medicala a columbofililor care apeleaza la medici (accesul in special la antibiotice restrictionat de existenta si prezentarea retetelor la farmacie sau cabinet). Astfel medicii pot supravietui din aceste consultatii si tratamente strict acordate columbofililor. In Romania, acest lucru e practic imposibil, deoarece un medic nu poate trai doar din consultatiile acordate columbofililor.

In Belgia, orice sfat / reteta se plateste, la noi nu. Din aceasta cauza, posibil, nu sunt multi medici veterinari specializati in patologia aviara, implicit columbofila.In legatura cu analizele de laborator din centrele veterinare din Romania , in buletinele de analiza se prezinta in scris”problemele” gasite la porumbei. Da-ti-mi voie, sa spun, in cunostinta de cauza, ca nu toate buletinele au trecute, la rubrica Examen Coproparazitologic, prezenta viermilor intestinali

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Despre vaccinuri – Sava Gruescu

    1. porumbelul este suspect de multa vreme de paramixoviroza. Acum reușește să își facă toaletarea penelor și este mai activ.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.