DEZBATERE PUBLICA CU PRIVIRE LA CONDITIILE DE ZBOR

Presedintele FNCPR, va roaga sa analizati situatia lansarilor de porumbei din ultimele doua week-enduri care au dus la sosiri extrem de proaste pentru o mare parte dintre organizatori si sa va exprimati oficial parerea dupa consultari in cadrul asociatiei cu privire la posibilitatea introducerii in RNS a unor prevederi cu privire la conditiile meteo care ar duce la anularea lansarii in ziua respectiva.

11147110_607585539377819_3628653506440620049_n
Din consultari cu organizatori din Romania si de afara, a manualului de lansare scris de Steve van Breemen, si a altor surse au reiesit urmatoarele idei:
– Vant din fata sau lateral fata cu peste 20 km/ora combinat cu temperature de peste 35 grade in peste 50% din traseu – lansare interzisa la fond si maraton
– Vant din fata sau lateral fata cu peste 35 km/ora lansare interzisa la fond si maraton
– Coduri portocalii si rosii pe minim 30% din traseu lansare interzisa la fond si maraton
– Plafon de nori jos fara sa se vada soarele – lansare interzisa la fond si maraton
– Plafon de nori cu vizibilitatea de pana in 30% cu vand din fata (indifferent de viteza ) lansare interzisa la fond si maraton
– Ploaie la locul de lansare sau pe minim 40% din traseu – lansare interzisa la fond si maraton

Va rugam sa va exprimati parerile si propunerile atat pe aspectele de mai sus cat si pe alte aspecte pe care le considerati oportune pana la data de 15 iulie.

Va multumesc pentru implicarea dvs intr-un subiect atat de delicat si care ne creaza anual mari probmele.

Marius Tunduc
Presedinte FNCPR

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “DEZBATERE PUBLICA CU PRIVIRE LA CONDITIILE DE ZBOR

  1. Sunt masuri foarte bune care au fost luate in considerare si pana acum de lansatorii responsabili ai asociatiilor.
    Cauza pierderilor masive a porumbeilor va ramane un mister iar noi cu speranta ca noile generatii vor face fata si acestor conditii meteo.
    Pana la urma asta este selectia naturala. Raman doar cei mai puternici.

  2. Posibilitatea introducerii in RNS a unor prevederi cu privire la conditiile meteo care ar duce la anularea lansarii in ziua respectiva,este un lucru bine ganditsi cred ca este aprobat de toti patricipantii coordonatori di tara. Luarea unei decizii bine documentate innainte de lansare , este o necesitate .Tehnologia de care dispunem astazi, ne permite să obtinem ultimele informatii ,cu privire la vreme ,pe tot parcursul traseului apărute.Avem acum si imagini din satelit ,care ar trebuii examinate , astfel putem sa ne facem o idee perfecta despre evolutia vremii,si de asemenea cu privire la ce tip de vreme ne putem astepta pentru restul zilelor.Cu toate ca nici aceasta metoda nu este foarte sigura ,dar a avea o idee este mai bine decât a nu a avea nici una. Coordonatorul de zbor ar trebi să verifice vremea reală din ţările/regiunile aflate pe linia de zbor. În acelasi timp, coordonatorul concursului trebuie sa aibe contacte telefonice regulate cu însoţitorul delegat aflat la locul lansării si sa se sfătuiesc cu privire la cel mai bun moment când ar trebui să lanseze porumbeii.In afara de ploi, vant puternic, furtuni, canicula …mai sunt si alte fenomene de care trebuie sa se tina seama ,ca de exemplu: dacă există turbulenţe foarte mari în câmpul electromagnetic al pământului , anuntate la radio sau televiziune si în acelasi timp sunt prezente si alte efecte negative.Sau când sunt prezente inversiuni atmosferice.Aceste masuri ,ar trebuii luate nu numai pentru concursurile de fond sau maraton ,ci la toate tipurile de concursuri .

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.