Diferite tipuri de Salmoneloza

Exista mai multe tipuri dierite de Salmonella, cu capacitate variata de a provoca boala de asemenea, care provoaca dieferite boli. Simptomele observate la pasari de pind de asemenea varsta si de nivelul lor de imunitate. La porumbei, maladia poate avea patru forme:

  1. Forma intestinala. Clasica “slabire”, cu pierderea greutatii, leargie, diaree verde, pierederea apetitului si moarte rapida. Aceasta este forma obisnuita intalnita la puii foarte mici, care nu au o imunutite naturala.

Pasarile mai invarsta care au o anumita imunitate naturala sunt capabile sa localizeze infectia intr-o zona anume. Deseori aceasta localizare este membrana  din jurul creierului ( meninge) sau la o articulatie; astfel, se pot intalni doua forme de boala:

  1. Forma meningeala. Meningele este membrana care inconjoara creierul; atunci cand este inflamata, aceasta impiedica functionarea normala a creierului, astfel incat pasarile pot avea deficiente de coordonare, isi tin capul in pozitiineobisnuite sau paralizeaza.
  2. Forma articulara. Caracterizata prin articulatii umflate, rosii, dureroase, ale aripilor si picioarelor.

La pasarile de orice varsta, dar mai ales la cele adulte, bacteria poate pentra peretele intestitnal si poate ajunge prin intermediul fluxului de sange in diferite zone ale corpului, ducand la o boala generalizata:

  • Forma generalizata. Afecteaza mai multe organe, pasarea de obicei are aspectul uneia foarte bolnave, cu pierderea rapida a greutatii, deseori cu o evolutie clinica scurta ce se incheie cu moartea. Uneori bacteria se instaleaza in gonade ducand la infertilitate, atat la masculi cat si la femele. Femelele care continua ciclul reproductiv de obicei produc oua infectate care nu scot pui.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Diferite tipuri de Salmoneloza

  1. Interesant si necesar acest articol legat de salmonela pentru incepatori si pentru cei care nu sunt incepatori dar nu au niciodata rezultate tocmai din cauza ca ignora multe aspecte foarte importante.

  2. Legat de salmoneloza,am cateva intrebari f.importante:Am 4 porumbei cu salmoneloza articulara si fac urmat. tratament: La intreg efectivul dau in fiecare dimineata 05 ml.enrofloxacina 10% la 1 lt.apa dar la cei 4 cu aripile afectate le mai dau{pe langa medicamentul din apa}si cate 2 injectii cu lincospectin 02 ml {dimineata si seara} Deja au trecut 5 zile si vreau sa mai continui inca 5-6 zile E bine ce fac? Merge si enrofloxacina si lincospectinul impreuna? Astept raspuns Multumesc !

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.