Din nou: Hrana pentru suflet – Ad Schaerlaeckens

In martie 2011 am avut o preblema serioasa: reumatism muscular. Pana acum, multumita prednisonului, ma simt mult mai bine. Odata cu adminitrarea prednisonului au aparut alte probleme; efectele secundare ale medicamentului. Prednisonul este si folositor si daunator, acesta elimina atat bacteriile rele cat si pe cele bune, de care oamenii au nevoie sa raman in viata.

BAYTRIL

Anul 2011 a fost si anul in care pasarile mele au avut o problema: salmoneloza. Am avut parte, totusi, de un final fericit; pasarile au zburat fantastic anul acesta (2012). Am reusit sa tin salomoneloza sub control cu ajutorul BAYTRIL urmat de vaccinul Colombovac PT. Am gasit ca Baytril-ul si prednison-ul au multe in comun. Baytril-ul este un medicament excelent, dar si distruge multe in colrpul porumbelului. Anul acesta a trebuit sa iau mai putin prednison, iar la ultima vizita facuta medicului am discutat mai mult despre porumbei decat despre boala mea. Am intrebat-o de cat timp este nevoie pentru ca flora din corpul porumbelului sa se refaca dupa un tratament cu un antibiotic cu spectru larg ca si Baytril.

SASE SAPTAMANI

Sase saptamani este o perioada mare de timp: e nevoie de cel putin sase saptamani pentru ca porumbelul sa-si revina la normal. Asa ca ai grija cu medicamentul respectiv, mi-a spus doctorul. Apoi am intrebat-o despre rezistenta la medicamente. Ea era omul de stiinta, ea ar trebui sa stie. Coincidenta, un prieten cu sotul ei, era si el un columbofil, si discutau des despre boli si tratamente. Ceea ce columbofili nu-si dau seama, spunea ea, este ca porumbeii nu-si creaza rezistenta ci bacteria o face. Daca faci un tratament complet, bacteriile rele vor fi eliminate, iar bacteriile moarte nu mai pot sa-si construiasca o rezistenta la medicamente. Asadar este important sa faci tratamente mai lungi astfel incat sa distrugi toate bacteriile. Dupa un astfel de tratament este necesar 6 saptamani de recuperare a organismului, prin urmare nu este intelept sa zbori pasarile sau sa le imperechezi. In ceea ce priveste vaccinul pentru salomoneloza, este vorba de aceeasi poveste. Daca vrei sa iti bati joc de lotul de reproductie, atunci imperecheaza-I imediat dupa vaccinul pentru salomoneloza.

AVERTISMENT

“Asadar am facut bine ca le-am dat pasarilor Baytril cel putin 10 zile?” Am intrebat-o. “Absolut” a zis ea.

“Salmoneloza este ceva foarte grav si este nevoie de o abordare mult mai serioasa. Aplicand jumatati de masura vei avea parte de alte probleme. Este gresit sa tratezi porumbeii de cateva ori pe an cate 2-3 zile, asa cum unii columbofili o fac.

In modul acesta nu toate bacteriile vor murii, iar cele care raman vor dezvolta o rezistenta la medicament. Iar cand medicamente ca si Baytril sau prednison nu mai sunt eficiente, nu mai exista nimic altceva care sa te ajute.”

Dupa discutia avuta, m-am gandit la Adeno/Coli, denumita si boala pasarilor tinere.

Dupa un astfel de tratament, multi columbofili isi agajeaza pasarile prea devreme la concursuri. Pasarile arata bine, par ca sunt recuperate, dar nu este asa. Iar ca rezultat, multe pasari se pierd, deoarece corpul porumbelului nu este recuperat.

CAT DE STUPID

Un columbofil local cu pasari valoroase a fost nevoit sa se lase de porumbei datorita starii de sanatate precare. In opinia mea, acesta este unul dintre cei mai buni columbofili din Olanda si Belgia. De ce nu a ajuns si el faimos?

Ca sa devii faimosi este nevoie de 2 conditii: Trebuie sa zbori multe pasari si sa participi la cursele de distanta lunga.

Columbofilul de mai sus, zbura doar cateva pasari si doar la distante medii. Nici macar nu are pedigree pentru porumbeii sai, dar acesta reuseste sa invinga nume faimoase la nivel mondial saptamana dupa saptamana. Acesta m-a rugat sa-I gasesc un client pentru pasarile sale. Desi pretul era destul de mic, reactiile primite au fost cele asteptate. “Din ce linie sunt pasarile” unul dupa altul au inceput sa ma intrebe. Se poate sa iti pierzi tot parul intr-o singura zi? Vor reusi acesti straini sa devina mai destepti? Chiar cred acestia ca toate pasarile bune provin dintr-un grup limitat de pasari cu nume cunoscut?

PEDIGREE

Pe pagina sa de internet, L. Geerts spune ca pedigreele sunt facute sa pacaleasca oamenii orbi. Nu este chiar un nonsens ceea ce scrie el. Numai Dumnezeu cunoaste cati frati si surori ale unor super pasari am luat la mana si care valorau nimic. Acelea erau niste pasari cu pedigree care te lasa fara suflare. Binenteles ca prefer o pasare cu origini bune in locul unei pasari obisnuite, dar nu poti fi sigur niciodata. Un campion spunea odata: “Daca ai un cumparator pentru o super pasare de-a ta, vinde si parintii acelei pasari. Sansele ca acei porumbei sa mai reproduca ceva asemanator sunt foarte mici.” Este cam exagerata aceasta afirmatie, dar exista putin adevar. Campionii de aici, pur si simplu nu pot intelege de ce strainii platesc averi pentru niste psari pe care, nici macar nu le-au luat in mana.

INTERNETUL

Acelas L. Geerts, scria deasemeni ca achizitiile facute prin intermediul internetul sunt o risipa de bani. Intr-adevar, eu nu cunosc nici macar un campion care sa isi imbunatateasca familia de porumbei prin intermediul achizitiilor facute pe internet. Primul lucru pe care il fac cand achizitioneaza ceva este sa ia pasare la mana. Astfel ei devin campioni. Cateodata ii mai vezi participand la licitatii pe internet, dar doar pentru psarile prietenilor. Nu este niciun secret ca jocurile sunt facute in asa fel sa se cresca preturile, in special pentru chinezi. Un campion fara un nume isi poate vinde in final pasarile unui campion de afara. Acesta este un om care nu este interesat de nume, dorin doar sa castige. Acesta fiind intr-adevar un castigator, devreme ce este mai putin naiv decat majoritatea.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.