Din nou “q si a” (intrebari si raspunsuri) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

In acest articol voi raspunde din nou unor intrebari puse de columbofili, intrebari care poate sunt folositoare si pentru altii. Binenteles… daca voi putea raspunde.

Ce fel de medicament este cel mai bun in a oferii porumbeilor un  impuls inainte de o etapa importanta.

Nu este posibil sa oferi porumbeilor un impuls cu ajutorul unui medicament. Orice om de stiinta va rade de aceasta idee. Dar totusi este adevarat ca porumbeii uneori, obtin o forma mai buna dupa un tratament cu antibiotice. Medicamentul nu creaza o forma mai buna, dar uneori porumbeii au anumite probleme de care cu ajutorul medicamentului reusesc sa scape de aceste probleme.

Obtinerea unei conditii (forme) mai bune c u ajutorul medicamentelor sau castigarea unei etape cu ajutorul medicamentelor este pur si simplu o iluzie. Nu mai mult decat un vis.

Mai este ceva.  Dupa acest impuls temporar in forma porumbeilor, deseori apare o “cadere abrupta”, forma porumbelului fiind mai slaba ca si inainte.

Cum poate crescatorul sa ajute porumbeii in perioada de naparlire?

In mare parte lasand porumbeii in pace. Amestecurile de naparlire nu te vor ajuta. Cele doua cuvinte impreuna sunt inselatoare. Ceea ce ajuta este sa lasi porumbeii sa se odihneasca si sa faca baie regulat. Daca exista o perioada in care porumbeii sa aibe nevoie de baie acum este momentul. Cand vine vorba de aditivii alimentari, singurul in care eu cred (putin) este Sedocholul.  IN mod natural, porumbeii care naparlesc, ar trebui sa se afle in stare perfecta de sanatate. De ce oare atat de multi campioni belgieni trateaza porumbeii imediat dupa ce se termina sezonul de concursuri, atat de tricomonoza si alte boli? Din cauza ca “dupa sezon” inseamna “inainte de perioada de naparlire”.

De  ce salmoneloza este o problema des intalnita in timpul toamnei?

Nu este vorba doar de salmoneloza (salmonella) ci si ornitoza (clamidia), care este de asemenea des intalnita in aceasta perioada  din an. De asemenea aceste aspecte au de aface cu naparlirea.

Hormonii responsabili cu naparlirea devin activi datorita faptului ca zilele devin mai scurte.

Iar reinnoirea penajului intr-un interval de timp scurt necesita un efort din partea porumbelului.Atat de mult incat porumbeii devin vulnerabili. Este singura perioada din an in care administrez vitamine.

Exista asa numitele sisteme de joc pentru porumbeii tineri?

Sgur. Concursurile cu puii au devenit foarte populare in Olanda si Belgia. Din pacate multi olandezi si-au pierdut interesul datorita restrictiilor stupide. Protectia animalelor care a pierdut contactul cu realitatea este responsabila pentru aceasta. In Belgia, aceasta organizatie are mai putina putere si influenta. In urma cu doi ani belgienii au inceput cu sapte etape de distanta lunga in cadrul concursurilor cu ouii in sapte sambete consecutive. (Astazi sunt doar sase). Sunt etape de la 500 la 630 de km si au devenit foarte populare. In fiecare an creste spectaculor  numarul porumbeilor angajati.

Sunt 3 sisteme care s-au dovedit a fi de succes.

a. Imperecherea porumbeilor tineri  (puilor)cu porumbei maturi  si sa ii abori in sistemul natural. Dezavantajul este ca functioneaza doar 3 -4 week-enduri maxim. Un alt dezavantaj, mai mare, este ca astfel de porumbei nu se antreneaza si trebuie sa ii duci cu masina la antrenamente. Sau cel putin sa ii fortezi sa se antreneze.

b. Imperecherea puilor cu porumbei maturi si sa zbori sistemul vaduviei.

c. Concurarea ambelor sexe. Acesta este cel mai folosit sistem, Partea pozitivia este ca puii se vor antrena in mod automat si nu mai trebuie sa mergi la drum cu  ei. Un dezavantaj ar fi ca nu functioneaza timp de 3 luni. Porumbeii se plictisesc de acest sistem, mai mult sezonul in Belgia dureaza 5 luni.

Astfel doar pui din seria a doua sunt concnurati la etapele nationale din luna august si septembrie.

Este adevarat ca porumbeii concurati la etapele de la Pau si Barcelona sunt de alt tip?

Pau si Barcelona s unt etape de doua zile. La fel si porumbeii.

De ce atat de putini campioni cumpara porumbei de pe internet?

Nu-mi permit sa cheltui multi bani. De la cine ma sfatuiesti sa cumpar porumbei ?

In mod clar nu de la crescatori care fac reclama multa. Este o chestiune de bun simt.

De ce isi fac reclama acesti crescatori?

Raspunsul este ca vor sa faca bani si nu  sunt clienti pentru porumbeii lor.

Nu este nimic in neregula in a face bani, dar … dar de ce nu sunt clienti pentru porumbeii lor?

Orice se intampla dintr-un anumit motiv.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Din nou “q si a” (intrebari si raspunsuri) – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.