“DRUMUL SPRE SUCCES – ÎMPERECHEREA, REPRODUCEREA ŞI SELECŢIA” – STEVEN VAN BREEMEN

DRUMUL SPRE SUCCES! 40 DE ANI DE EXPERIENTA SI STUDIU COLUMBOFIL INTR-O SINGURA CARTE!
ÎMPERECHEREA, REPRODUCEREA ŞI SELECŢIA DESCRISE AMANUNTIT CU SFATURI SI INDRUMARI
CLARE DESPRE CE SI CUM TREBUIE SA FACEM PENTRU A CULTIVA PORUMBEI CAMPIONI

Scriitorul cartii Manualul de lansare a porumbeilor, si unul dintre cei mai mai buni selectioneri si cultivatori in viata, Steve van Breemen, ofera spre studiu si aplicare o carte, un manual pentru toti cei care doresc cu adevarat sa transforme hobby-ul columbofil intr-o arta care sa le permita sa cultive porumbei de calitate, sa reproduca campioni generatie dupa generatie si sa invinga in competitiile cu porumbei voiajori.

coperta11

 Prezentarea cartii

“DRUMUL SPRE SUCCES – ÎMPERECHEREA, REPRODUCEREA ŞI SELECŢIA” este probabil cea mai valoroasa carte columbofila publicata in Romania vreodata.

Ea ne ofera experienta a nu mai putin de 40 de ani de studiu, experimente, si reusite, transcrise in peste 200 pagini de catre cel care a fost elevul marilor selectioneri si geneticieni Alfons Anker si Piet de Weerd.

Sfaturi clare, privind achizitia, imperecherea, reproducerea si selectia campionilor aerului, le gasiti acum intr-o carte unica.

Mai jos aveti o selectie de pasaje interesante, adica o mica parte din CARTEA care te poate transforma din amator in profesionist, din iubitor de porumbei si concursuri in adevarat specialist.

cartii

Acea întâlnire cu prof. Anker mi-a stârnit curiozitatea şi am început să mă gândesc la porumbei din ce în ce mai mult. Mi s-au deschis larg uşile către genetica referitoare la porumbei. În curând mi-am dat seama ce puţine lucruri ştiam despre caracteristicile obişnuite şi cum se comportau ele atunci când erau transmise mai departe. Prof. Anker m-a copleşit cu părerile lui despre genetica porumbeilor şi am avut răbdare să studiez subiectul, devenind rapid captivat de el. Prelucrarea şi traducerea lucrărilor lui mi-au oferit şansa să înţeleg pe deplin acest material. În cele din urmă, am putut aplica această teorie şi porumbeilor mei, atunci când i-am împerecheat. Aceasta este combinaţia de succes din sportul columbofil. Dacă vrei, se poate! Dacă doriţi să vă faceţi remarcat ca şi arbitru sau evaluator ai porumbeilor de curse, veţi avea nevoie de multe cunoştinţe. Cunoştinţele dvs. tehnice vor trebui să fie la un nivel înalt şi va trebui să aveţi o părere de ansamblu exactă cu privire la întregul sport. Va trebui să ştiţi cum funcţionează împreună caracteristicile diferite, pentru că toate acestea îi oferă porumbelului de curse capacitatea de a concura. Capacitatea de a concura nu depinde de un ochi frumos, de o aripă rapidă sau de muşchi supli. Depinde de cât de intensiv lucrează împreună trăsăturile importante şi dacă există caracteristici care stânjenesc această cooperare. Este imposibil ca un porumbel să aibă numai trăsături bune, altfel toţi porumbeii ar zbura la fel de rapid şi toţi ar câştiga numai premii de top, cum ar fi de la Barcelona. Un porumbel greu nu va deveni niciodată un concurent bun de distanţă. Un porumbel deştept fara muşchi buni nu va ajunge niciodată să fie un sprinter de top. Este valabil şi pentru un porumbel încet la cursele de distanţe medii şi pentru un porumbel nervos la cursele lungi. Ceea ce vrem să facem este să evaluăm în ce mod caracteristicile importante funcţionează împreună sau una împotriva celeilalte în scopul îndeplinirii de către porumbel a sarcinii pe care i-o încredinţăm. Suma totală a acestor caracteristici va determina capacitatea porumbelului de a îndeplini sarcina cerută. Trebuie să învăţăm să judecăm corect ceea ce poate face sau nu porumbelul, pentru a-l putea înscrie doar pe distanţele unde poate ieşi învingător şi pentru a nu supraestima capacitatea unui porumbel bun şi astfel, să îl pierdem într-o cursă în care n-ar fi trebuit să îl înscriem. Trebuie să învăţăm să evaluăm aceste trăsături cât mai corect posibil…….”

“Studiaţi metodele de reproducere cu privire la: consangvinizare, încrucişare, reproducere în linie etc. Studiaţi cum să folosiţi corect caracteristicile care influenţează puternic gradul la care un porumbel poate concura bine. Citiţi despre crescători cunoscuţi în trecutul sportului nostru şi încercaţi să întelegeţi ce au făcut sau de ce nu au făcut anumte lucruri. În cele din urmă, dobândirea acestei înţelegeri va transforma sportul columbofil în dependenţă!…..”

cartii4

“Câteodată veţi observa un crescător evaluând şi exprimându-şi părerea despre un porumbel. Ar trebui să respectăm părerea fiecăruia şi din opinia tuturor putem învăţa ceva. Dar, ar trebui să fim conştienţi de faptul că dacă acest crescător nu prea a vizitat crescătorii campioane sau dacă nu prea citeşte ziare sau reviste de porumbei şi eşuează în mod regulat în a concura cu porumbeii lui de curse, atunci probabil nu prea aveţi ce învăţa de la el şi părerile şi explicaţiile lui pot fi categorisite drept „poveşti vânătoreşti”.Şi aceste fantasmagorii ne pot face sportul interesant, dar trebuie să vă daţi seama dacă se poate învăţa ceva sau nu din ele. Ascultaţi-i pe crescătorii care au rezultate de top. Crescătorii care aduc în mod regulat sânge proaspăt vă pot oferi multe informaţii cu privire la experienţele lor cu rase diferite. Cel puţin, veţi putea învăţa ceva dacă îi ascultaţi. În mod sigur şi acest „mare campion” poate face o gafă, poate renunţând prea curând la un reproducător.

Puteţi învăţa să evaluaţi multe dintre trăsăturile porumbelului. Rezistenţa, inteligenţa, viteza, caracterul, le veţi putea vedea si în visele dvs. Prin mult exerciţiu aţi învătat să le recunoaşteţi şi le puteţi judeca cu multă precizie. Este şi mai greu să evaluaţi şi să identificaţi valoarea de reproducere a unui porumbel. Aici se deosebeşte campionul adevărat de crescătorul obişnuit, acela care are mereu impresia greşită că crescătorul campion doar a avut noroc. Îmi menţin părerea că norocul nu apare pe neaşteptate. Puteţi aduce norocul la dvs. prin studiu constant şi prin dobândirea de experienţă! De fapt, ar trebui să fiţi în stare să evaluaţi corect un porumbel, fără a mai fi nevoie să îl puneţi în coş. Dar, înainte de a putea face asta va trebui să aveţi multe cunoştinţe în ceea ce priveşte porumbeii şi să studiaţi acea genetică stufoasă a porumbeilor. Având cunoştinţe profesionale teoretice vă poate aduce rezultate practice şi de succes în împerecherile dvs. Cititi tot ce se poate citi despre informaţiile care sunt disponibile cu privire la rasele momentului care au cele mai bune rezultate. Crescătorul care este dispus să meargă până într-acolo va fi probabil luat de prost, dar ar putea să ajungă un crescător care va şti mai multe despre porumbei decât ceilalţi. Celialti vor ajunge să strige: „Le dă ceva!”. Sunt aceia care îşi vor petrece întregul timp din carierele lor căutând acea trăsătură care, de departe, le va permite să diferenţieze un porumbel bun de unul care trebuie sacrificat. Acea trăsătură nu există, credeţi-mă. În cel mai bun caz, sunt trăsături particulare într-o familie şi trebuie să întelegeţi că trebuie să studiaţi intens acea familie, cu alte cuvinte, trebuie să dobândiţi cunoştinţe. Cu cât câştigaţi mai multe cunoştinţe referitoare la porumbei, cu atât veţi deveni mai tăcut în prezenţa altor crescători, unde adesea părerile lăudătorilor şi ale fanfaronilor sunt exprimate cu uşurinţă şi gratuit. Pe măsură ce învăţaţi mai mult şi mai mult, începeţi să vă daţi seama cât de puţine ştiţi, de fapt…….”

cartii6

Când selectaţi, trebuie să fiţi atenţi ca simţul din degetele şi ochii dvs. să nu vă îndemne să selectaţi mereu la fel. În mod normal, ar fi o ţintă lăudabilă şi desigur, frumos să vedem că toţi porumbeii noştri sunt de acelaşi tip. Dar când totul devine aproape identic, progresul devine dificil. Nu mai depunem efort. Diferenţele au dispărut. Am ajuns la un anumit punct şi asta e greşit. Nu vă concentraţi doar asupra unei singure trăsături. Capacitatea atletică a unui porumbel campion este determinată de combinaţia multor însuşiri importante……..”

“Aşadar, a selecta înseamnă a alege şi toată lumea face asta într-un mod diferit. De aceea reproducerea şi participarea la concurusuri cu porumbeii de curse sunt nişte hobby-uri atât de palpitante. Unde îl vor duce pe cineva alegerile lui? Câteodată nu putem observa pădurea din cauza copacilor. Mulţi crescători se lasă influenţaţi în alegerile lor cu privire la îmbunătăţirea crescătoriei de numele mari din trecut. De obicei, aşa are loc cea mai proastă achizitie a anului. Performanţele excepţionale ale acestor oameni stau îngropate în trecutul gri şi nu există titluri în ziarele de azi care să indice statut şi clasă internaţioanale actuale. Mai sunt exagerate şi prostiile legate de rase……..”

“Când selectăm, avem nevoie de o minte deschisă, simţ şi, mai ales, o impresie generală şi o înţelegere despre ceea ce este necesar la un porumbel de performanţă. Trebuie să ne folosim intelectul şi înţelegerea dacă vrem să construim ceva important şi de durată. Drumul şi uneltele necesare sunt descrise în acest capitol. Citiţi acest capitol cu atenţie şi vă va oferi baza de la care să porniţi pentru a avea succes în sportul columbofil……..”

cartii2

“În capitolul anterior v-am sugerat să vă alegeţi o specialitate. Faceţi-o, vă va uşura cu mult munca. Dacă vă veţi deranja să recunoaşteţi şi să evaluaţi cracteristicile diferite, atunci, luaţi-o cu începutul. Începeţi cu o specialitate precum cursele de sprint sau pe distanţe medii. În această specialitate veţi face mai puţine greşeli sau, cu alte cuvinte, nu are o aşa mare importanţă dacă evaluările şi concluziile dvs. nu sunt întocmai cu realitatea. Dacă începeţi cu o disciplnă precum cursele de o zi, atunci, greşelile simple vă vor aduce frustrare şi vă veţi pierde rapid entuziasmul. Începeţi cu disciplina cea mai uşoară şi dacă totul merge bine, abia atunci luaţi în considerare să faceţi pasul următor. După câţiva ani, reamintirea şi recunoaşterea trăsăturilor vor deveni ca o a doua natură, dar succesul dvs. va fi determinat de cum veţi fi în stare să evaluaţi valoarea fiecăreia dintre ele. Trebuie să ştim cum o anumită trăsătură afectează capacitatea porumbelului de a concura. Trebuie să putem să judecăm ce porumbel îl putem folosi cel mai bine în compartimentul de reproducere şi pe care să îl lăsăm în echipa de curse sau poate nu? Asta este cea mai mare problemă a crescătorilor………”

“Fiţi atenţi când cumpăraţi; folosiţi-vă ochii când mergeţi undeva să cumpăraţi un pui sau doi dintr-o pereche bună de reproductie. Există vânzători de porumbei care sunt adevăraţi „comercianţi”, în adevăratul sens al cuvântului. Vor vorbi până vă vor obosi urechile. Vă vor face să vă simţiţi de parcă aţi fi o rudă îndepărtată; vă vor oferi cafea şi prăjituri şi uneori, un pahar cu bere şi o bucată de brânză. Vă simţiţi exact ca acasă şi, în realitate, puii sunt deja vânduţi, pentru că, după o asemenea primire, aproape vă veţi simţi obligaţi să cumpăraţi un pui sau doi. De fapt, aceşti crescători au ceva de ascuns. Crescătorii ca „De Klak” sau „Janssen”, nu trebuie să spună prea multe pentru a-şi vinde puii. Atitudinea lor va fi „accepţi sau nu”. Vă voi spune mai târziu de ce………”

cartii5

“Pentru noi, crescătorii de porumbei, cele mai importante trăsături pe care un porumbel le poate avea sunt caracterul / mordantul, viteza, calitatea musculară şi inteligenţa. Să nu uităm de valoarea lui de reproducere care asigură că însuşirile lui cruciale sunt transmise cu uşurinţă la generaţia următoare. Trebuie să căutăm non-stop astfel de porumbei. Când am ocazia, îi caut în fiecare zi a anului. Nu e o sarcină uşoară. Acei porumbei unici, cei despre care credem că pot aduce ceva în plus calităţii porumbeilor noştri, trebuie să se potrivească cu metodele noastre de management. Ei trebuie să îşi alăture cu uşurinţă calităţile la cele pe care le au porumbeii noştri şi să îi transforme în ceva mai bun şi asta e greu de realizat. Aceşti porumbei sunt foarte rari şi extrem de valoroşi. De aceea caut fără oprire…….”

cartii7

“După cum am relatat mai devreme, dacă vă gândiţi la ceea ce transformă un porumbel obişnuit într-un campion, trebuie să reveniţi mereu la faptul că acest lucru poate fi realizat doar prin adăugarea măsurilor potrivite de inteligenţă la o doză mare de voinţă. Toate celelalte trăsături aduc doar un mic plus la total. Pe măsură ce numărul acestor caracteristici creşte într-un porumbel, cu atât devine mai are şansa de a avea un campion adevărat pentru a-l înscrie în competiţie. Nu pot să o spun sufiecient de des: trebuie să ne străduim constant să obţinem capacitatea de a recunoaşte şi evalua trăsăturile care sunt în strânsă legătură cu capacitatea atletică. Asta înseamnă: exersaţi, exersaţi şi exersaţi încă o dată! Oriunde şi oricând putem, trebuie să examinam porumbei de calitate superioară şi apoi să îi comparăm mental cu porumbeii din crescătoria noastră şi în cele din urmă, prin experienţă, vom dobândi această capacitate.”

Traducere si editare

“DRUMUL SPRE SUCCES – ÎMPERECHEREA, REPRODUCEREA ŞI SELECŢIA” a ajuns in Romania datorita domnilor  Zamfir Sorin si Marius Tunduc.

alignnone size-full wp-image-93

Cei doi au cumparat impreuna drepturile acestei carti de la autor pentru Romania, asa ca orice publicare a cartii sau a unei parti din ea se poate face doar cu acordul scris al celor doi.

Zamfir Sorin, columbofil pasionat, multiplu campion national, olimpic al Romaniei, actual Vicepresedinte cu Probleme Internationale al FCPR.

Este responsabil de traducerea si adaptarea cartii. O persoana deosebit de implicata in columbofilia romana, in special in promovarea columbofiliei in mediul extern prin relatiile bune de colaborare pe care le are cu personalitati columbofile din Occident.

A folosit cu succes metodele de imperechere, reproducere si selectie descrise in amanunt in carte, inainte de a lua hotararea, la sfaturile lui Marius Tunduc,  de a o oferi spre studiu tuturor columbofililor romani.

Aceasta carte realmente va va deschide ochii asupra tuturor aspectelor esentiale in columbofilie. Va va oferi raspunsul la cele mai delicate intrebari care ne framanta pe noi, columbofilii. Veti invata cum sa deosebiti totalitatea caracteristicilor si modul in care acestea interactioneaza in ansamblul ce alcatuieste porumbelul de valoare. Veti actiona cu o mult mai mare logica in selectia si reproducerea porumbeilor si veti descoperi cat de lesne este sa pasesti spre succes atunci cand folosim instrumentele adecvate, precum si cat de placuta poate fi columbofilia cand este practicata “ca la carte”.

 

Marius Tunduc – columbofil de succes, este in acest moment si Presedintele FCPR.

Este responsabil de partea de editare si promovare a acestei  carti.

Este autorul a trei carti despre columbofili si porumbei, “Pasiune si distanta” volumele, 1, 2, si 3 si editorul cartii “Caii de curse ai vazduhului” a lui Piet de Weerd.

Este unul dintre oamenii din Romania care a muncit enorm in ultimii 10 ani pentru dezvoltarea columbofiliei in Romania.

Numele sau este legat de evolutia FCPR, de Programul National de Clasamente, de Expozitiile Nationale ale ultimilor ani, de promovarea Romaniei pe plan mondial, fiind si promotorul promovarii columbofiliei in scolile din Romania.

Aceasta carte este un al mare pas facut in directia dezvoltarii columbofiliei si ea ofera posibilitatea oricui sa invete ce inseamna cu adevarat profesionalismul in columbofilie.

 

Cum cumpar?

PRET: 100 RON / buc.

Cartea poate fi achizitionata atat la Expozitia Nationala cat si prin POSTA in sistem ramburs.

 

In cadrul Expozitiei Nationale de la Alba Iulia

Cartea “DRUMUL SPRE SUCCES – ÎMPERECHEREA, REPRODUCEREA ŞI SELECŢIA” de Steven van Breemen va fi disponibila in cadrul Expozitiei Nationale de la Alba Iulia din perioada 27 – 30 Noiembrie 2014. Cartea va putea fi achizitionata de la standul “COLUMBOVET” din incinta salii in care se va desfasura expozitia.

Telefon

Telefon: 0742-020.445

Expediere prin POSTA in sistem ramburs. (se va specifica numele, judetul, localitatea, adresa, telefon)

Email

Email: zamfirsov@yahoo.com

Expediere prin POSTA in sistem ramburs. (se va specifica numele, judetul, localitatea, adresa, telefon)

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on ““DRUMUL SPRE SUCCES – ÎMPERECHEREA, REPRODUCEREA ŞI SELECŢIA” – STEVEN VAN BREEMEN

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.