Efectele febrei musculare, crampele, oboseala (epuizare) si remediile lor

Pentru ca materialul este prea lung si nu se poate procesa ,il impart in 2 parti, avand legatura ca subiect intre ele . Si sa incepem cu febra musculara .

In decursul unui sezon competitional ,multi crescarori incepatori sau fara experienta ,se plang ca porumbeii lor ,nu claseaza , au pierderi mari , nu sunt constanti ,clasand duar cateva etape ,sau fac des febra musculara urmata de crampe ,vin complet epuizati ,goliti de toate puterile ,prezentand simtomele unei mari oboseli .Avand in vedere ca majoritatea crescatorilor isi tin iarna porumbeii inchisi pentru a diminua pierderile datorate atacurilor pasarilor de prada si de a evita infectiile respiratorii din cauza temperaturilor foarte scazute, antrenamentul devine obligatoriu.Daca aceste pasari nu sunt antrenate suficient, muschii sunt atrofiati si nu vor putea face fata la zboruri.Imediat dupa ce femelele au ouat cele 2 oua si au stat ambii parteneri pe ele ,3..4 zile cu schimbul , este vremea eliberarii porumbeilor afara . Niciodata nu eliberez primavara porumbeii afara atunci cant bat la cuib sau cand inca femela are oul in abdomen ,deoarece in perioada gonitului ,nu sunt atenti si rapitoarele isi fac de cap, iar in cealalta situatie ,femela zboara greu si deasemenea, este tinta sigura . Asa ca dupa ce s-au linistit si femelele s-au refacut ,este vremea sa-i eliberez afara ! Este foarte important ca primele antrenamente sa se faca doar in jurul casei,de buna voie , iar dupa cca. 2 saptamani , timp in care durata antrenamentului creste progresiv,  se poate  incepe primele antrenamente individuale.Niciodata nu antrena de la distanta , porumbeii care nu se antreneaza singuri in jurul crescatoriei.Majoritatea columbofililor isi antreneaza porumbeii pas cu pas. De exemplu: 5 km, apoi 10, apoi 15, apoi 25 si asa mai departe. ( asta pentru a evita formarea febrei musculare). Se stie ca primele 2…3 etape de antrenament de la distanta, stresul din cauza lazilor de transport, cat si transportul, este foarte mare si porumbeii pana se obisnuiesc ,depun un efort mult mai mare de a reveni acasa . Nimic gresit cu aceasta aborbare atata  timp cat porumbeii zboara direct acasa. Dar daca le ia prea mult timp sa ajunga acasa este gresit sa cresti distanta. Data viitoare ar trebui eliberati de la aceeasi distanta pana cand vor zbura direct spre casa. Doar atunci ar trebui sa crescsti distanta.Acest procedeu, este valabil si pentru maturi la inceput de sezon primavara, cat si pentru pui. Asi dori in continuare sa arat ce este febra musculara si urmarile ei, dar si refacerea (recuperarea).

( I )  – Febra musculara este rezultatul incordarii excesive a muschilor, a suprasolicitarii acestora, ca urmare a unei activitati fizice la care muschii unui porumbel nu se pot adapta.Febra musculara e o reactie normala a muschilor.E simtita ca o durere in zona afectata, insotita de o “slabiciune” a muschiului respectiv si o senzatie de permanenta “incordare”. Discomfortul ar trebui sa se micsoreze cam la 3 zile dupa exercitii, si sa dispara dupa o saptamana.Febra musculara sau inflamatia muschilor este o situatie des intalnita la porumbei in primele zile cand sunt lasati afara primavara ,dupa o perioada lunga de captivitate ,sau in urma unui concurs greu cu distanta mare ,temperatura scazuta , umezeala earului cauzata de ploi,vant din fata .Febra musculara este definita ca disconfortul sau durerea muschilor scheletici in urma unei activitati fizice intense, de obicei, in cazul porumbeilor  care nu fac in mod constant efort fizic. Desi febra musculara este des intalnita, exista destule controverse legate de originea, etiologia si tratamentul acesteia.Orice activitate fizica desfasurata o anumita perioada de timp, care presupune efortul intens al muschilor, mai accentuata decat in mod normal, poate provoca febra musculara. Gradul de inflamatie musculara depinde de intensitatea contractiei muschilor in timpul antrenamentelor fizice la inceput de sezon ,sau in timpul unui concurs pe distanta mare.

Intensitatea se pare ca este mai importanta decat durata antrenamentului fizic ,sau etapa respectiva .Unii specialisti considera ca se declanseaza o crestere a nivelurilor de acizi lactici, altii sustin ca defalcarea fibrelor musculare este de vina. Acidul lactic este eliberat dupa câteva ore de la terminarea acelui efort si dureaza câteva zile .Ce se produce mai exact este un aflux de celule albe în sânge – ”prostaglandins”, care au efect antiinflamator si care sunt eliberate în celula musculara, alti nutrienti si fluide care se îndreapta catre muschii supra solicitati ,spre a repara asa zisele ”micro-rupturi”.Aceste micro-rupturi ,apar în ceea ce numim ”miofibre”, adica mici unitati de proteine, contractii ale celulei musculare, care sunt vizible la microscop si fac parte din procesul natural de crestere în organism numit anabolism.Principalul furnizor de energie pentru zborul inaripatilor nostri se realizeaza in procesul de ardere anaeroba a glucozei, proces desfasurat  in intimitatea tesutului muscular. Vorbim de asa numita respiratie tisulara.

Practic ce se intampla? Oxigenul atmosferic, inspirat la nivelul pulmonilor, este preluat de catre mioglobina, o componenta a tesutului muscular.  Mioglobina din muschi furnizeaza oxigenul necesar pentru desfasurarea respiratiei tisulare, proces in care se produce arderea glucozei cu degajare de energie musculara, energie solicitata de efortul zborului.Necesarul de energie conditioneaza intensitatea efortului muscular depus de porumbel in timpul zborului. Vedem deci, ca in transportul oxigenului prin organism, rolul esential revine mioglobinei, o componenta a fibrei musculare. Cantitatea de mioglobina din muschi este variabila de la pasare la pasare, conditionata dupa cum am vazut mai sus de nevoia de oxigen a musculaturii.Un porumbel pregatit prin antrenamente, zboruri sistematice, va avea o cantitate mai mare de mioglobina in muschii pectorali, muschii aripilor, in general in tesuturile muscalare care asigura travaliul miscarilor. Mioglobina va prelua  mai mult oxigen din hemoglobina sangelui circulant asigurandu-i rezerva energetica desfasurarii unui zbor indelungat. Mioglobina in cantitate mai mica in musculatura, inseamna oxigen mai putin, o ardere insuficientaa glucozei si consecinta va fi o insuficienta energie musculara necesara zborului.Deci, nu se poate asigura necesarul de energie pentru contractia muscular prelungita, solicitata de zborurile lungi, obositoare.

Acidul lactic,  rezultat in treapta anaeroba a glicolizei, nu se arde si nu se elimina in proportie corespunzatoare. De asemeanea, nici resinteza glucozei din excesul de acid lactic care nu mai poate fi ars, nu mai este posibila. Aceasta transformare necesita consum mare de energie. La porumbelul neantrenat suficient, in musculatura, datorita unui continut redus de mioglobina se va acumula cantitati  tot mai mari de acid lactic. Se petrece asa numitul proces de acidoza care perturba activitatea muscular. Tulburarile biochimismului muscular se exteriorizeaza prin semne clinice specifice: febra musculara acuta, tetanie, convulsii, tremurul aripilor, etc.  Izvorul mioglobinei il constituie antrenamentele sustinute si bineinteles, aportul substantelor glucide asigurat printr-o ratie complete, echilibrata. Cunoastem ca izvorul energiei necesare dezvoltarii miscarilor pe timpul zborului isi are originea in substantele glucide. Ratiile alimentare cu care se hranesc porumbeii trebuie sa contina seminte bogate in glucide.  Semintele de cereale, pe langa glucide contin protide, substante cu rol plastic in formarea tesuturilor uzate, lipide cu valoare energetic ridicata, multe vitamine, B1, B2, C, A, etc..

Febra musculara dureaza de obicei doua, trei sau chiar pâna la cinci zile, pâna la refacerea completa a celulelor musculare afectate, în functie de cât de intens a fost efortul timp în care are loc procesul de reconstructie si crestere al miofibrelor.Majoritatea crescatorilor cunosc ca o baie calduta si un masaj usor in regiunea muschilor pectorali ,cat si ai aripi, atunci cand porumbelul revine din etapa de distanta lunga  ,ajuta la diminuarea disconfortului. Masajul stimuleaza neutrofilele ( celule albe din sange care lupta impotriva inflamatiei ), reducand durerea musculara .Pieptul porumbelului este de cuoare albastruie ,foarte tare la pipait, inflamat ,trecand de foarte multe ori peste osul sternului  ,radiind o crestere de temperatura ,fata de normal .Pentru a grabi procesul de vindecare al muschilor ,consumul crescut de carbohidrati si proteine , pentru a furniza muschilor combustibilul necesar,admimistrarea  in apa de baut a unei cantitati de  zahar,sau miere sau glucoza , vor  sustine procesul de vindecare. Vitamina C ajuta la refacerea tesutului de legatura afectat.Si totusi de ce apare febra musculara .Sunt mai multe teorii care cauzeaza febra musculara ,unii sustin ca din cauza acumularii acidului lactic in muschi. Acidul lactic este eliberat după câteva ore de la  terminarea concursului respectiv  şi poate dura chiar câteva zile până va  “scăpa” de el, adică de febra musculară.

Alte teorii spun ca din cauza micro – fisurilor care apar in tesutul muscular ,in timpul antrenamentelor intens ,sau a unui zbor de lunga durata .Ce se produce mai exact? – este un aflux de celule albe în sânge – ”prostaglandins”, care au efect antiinflamator şi care sunt eliberate în celula musculară, alţi nutrienţi şi fluide care se îndreaptă către muşchii antrenaţi spre a repara aşa zisele ”micro-rupturi” după un zbor intens.Aceste micro-rupturi despre care vorbim apar în ceea ce numim ”miofibre”, adica mici unităţi de proteine, contracţii ale celulei musculare, care sunt vizible la microscop şi fac parte din procesul natural de creştere în organism numit anabolism.Febra musculară durează de obicei două, trei sau chiar până la cinci zile, până la refacerea completă a celulelor musculare afectate, în funcţie de cât de lung si greu  a fost zborul, timp în care are loc procesul de reconstrucţie şi creştere al miofibrelor.Ca urmare a febrei musculare si a desidratarii acestuia , rezultatul poate fi o durere intensa  cu inflamarea acestuia si imposibilitatea folosirii muschilor afectati, pentru zbor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.