Eliminare de excremente moi

Aspectul excrementelor, consistenta si mirosul lor sunt indicii de sanatate al porumbeilor. Orice mica devierede la normal privind aspectul fecalelor trebuie luat in serios de catre crescator, ca semn de alarma, indicand o posibila imbolnavire in crescatorie.

coccidia gainat

Cauzele posibile ale eliminarii excrementelor moi:

  • modificarea vremii, umiditate, curent, reducerea temperaturii porumbarului;
  • stres psihic datorat schimbarii porumbarului, vaccinarile preventive, transportul, expozitiile, modificarea orelor de furajare, nervozitatea;
  • schimbarea furajului, anumite componete intolerabile din furaj (consumul gritului cu continut crescut de sare) pot cauza pierderi mari de apa, electroliti si minerale in urma tulburarii echilibrului hidroelectrolitic.

Simptomatologie

In mod normal continutul intestinal parcurgand pasajul intestinal devine atat de dens incat la eliminare are consistenta unei paste.

In cazul unui pasaj intestinal rapid, perioada de resorbtie se scurteaza si de aceea densificarea continutului nu se produce in totalitate. Nici in cazul consumului ridicat de apa nu este posibil concentrarea urinii pe cloaca peste nivelul fiziologic. Cantitatea mare de urina dilueaza fecalele in interiorul cloacei in asa masura incat putem crede, ca fecalele moi s-ar putea datora diareei. Fenomenul apare rapid si numai la unii pasari.

Diagnostic

Este indicat efectuarea examenelor de laborator, pentru a exclude posibilitatea ca fecaelele moi sa fie cauzate de boli infectioase sau parazitare.

Diagnostic diferential

Salmoneloza, paramixoviroza, infectie cu E. coli, coccidioza.

Indicatii privind tratamentul

Descoperirea cauzelor modificarii fecalelor

Completarea nivelului de lichide, minerale si microelemente prin administrarea de chevit-fit si liviferm pentru stabilizarea florei intestinale

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Eliminare de excremente moi

  1. “electroliti si minerale in urma tulburarii echilibrului hidroelectrolitic”.

    Acesta posibila cauza este chiar exagerata…Dimpotriva electolitii si mineralele contribuie la un nivel calitativ al intestinului si fecalelor…si apoi nu stiu care dintre columbofilii romani isi permite sa exagereze cu electroliti si minerale de calitate, deoarece costurile sunt mari!…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.