Embregts Theunis: Al doilea in fata nimanui – Un articol de Ad Schaerlaeckens

<

p style=”text-align: left;”>

<

p style=”text-align: left;”>

Patru chinezi impreuna cu agentul lor stateau in veranda mea. In fiecare an se intorc tocmai din China ca sa cumpere porumbei iar de data asta au cumparat 8 porumbei. Dar intai au vrut sa le impartasesc ceea ce cred eu despre acesti porumbei. Am luat fiecare pourmbl in mna si am ramas surprins. Dupa parerea mea erau niste pasari de-o calitatea indoielnica. Nu vroiam sa le stric ziua, dar nici nu vroiam sa-I mint. Erau niste oameni de treaba. Unul dintre ei si-a deschis servieta si mi-a arata peigreele. Niste nume mari, le-am zis eu.

Acestia oameni nu erau niste prosti, au simtit ei ceea ce vroiam sa le spun, si nu le-am spus. Au avut in credere in mine, stiau ca au cumparat pasari de-o calitate indoielnica. Nu au parcurs atatia kilometri doar ca sa cumpere “nume mari”, ci au venit sa cumpere porumbei capabili sa castige concursuri. “Doriti sa fiu sincer cu voi, nu-i asa?” i-am intrebat. Acestia au dat din cap ca da. Foarte bine atunci, le-am scris urmatoarele cuvinte: “Embregts Theunis”. Acesta este numele unui columbofil, le-am zis eu.  Barbatul de statura mijlocie a dat din cap si a zis: “ A avut un an bun la zborurile cu puii, nu-I asa?” Le-am raspuns: “El zboara bine in fiecare an, veniti cu mine”. Mi-am pornit calculatorul (PC-ul) si le-am arata un site  cu rezultatele de la concursurile cu porumbei.

Ei au citit impreuna cu mine rezultatele lui Embregts Theunis:

Peter Theunis  si prietenul sau Marc Palinckx, impreuna cu acesta a distrus prima cursa nationala de la Orleans din 2012 pentru porumbeii tineri (pui). In 2009 Marc Palinckx a castigat primul concurs national cu un porumbel de la Embregts Theunis.

REZULTATELE SENZATIOANLE ALE LUI EMBREGTS THEUNIS

2009:

 •  Blois: 22 de porumbei imbarcati, din care 18 clasati.
 • Argenton: 12 porumbei imbarcati, din care 9 clasati.
 • Bourges: 12 porumbei imbarcati, din care 11 clasati.

“Acestea sunt rezultatele obtinute cu porumbei maturi la distantele lungi”, dar cand vine vorba de porumbeii tineri, acesta a obtinut rezultate mult mai bune, le-am aratat rezultatul de la Nationalul Orleans.

         Nationalul Orleans 19.692 de porumbei: locul 3, 9 si 15.

“Orleans este concursul lui?” a intrebat barbatul de statura mijlocie.

 2010:

A fost o remarca inteligenta a acestuia si i-am aratat rezultatele de la Nationalul Orleans din 2010. Din 13.137 porumbei el a castigat: 1, 4, 8, 16 si asa mai departe. 30 de clasari din 40 de porumbei introdusi in concurs.

2011:

In 2011 a obtinut rezultate extraordinare de la Pommeroel ( 29 de porumbei clasati din 35 de porumbei introdusi in concurs), St. Quentin ( 27 de clasari din 34 de porumbei), Creil (29 de clasari din 33 de porumbei), Nijvel (58 de clasari din 70 de porumbei), un rezultat uimitor la concursul de la St. Quentin: 8.116 de porumbe lansati in concurs si Embregts Theunis a reusit urmatoarele clasari: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Nu mai putin de 47 de clasari din 69 de porumbei introdusi in concurs. 

2012:

 • Bourges: 16 clasari din 20 porumbei.
 • Houdeng: Din 866 porumbei: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12, 15 (45/76).
 • St Quentin: 927 porumbei: 1, 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 16, 19, 20 (51/74).
 • Poitiers porumbei maturi 633 kms.  20 porumbei introdusi in concurs, 15 clasari.

Orleans. Un concurs foarte bun. Vremea a fost nepartinitoare, desi grea cu vant din fata destul de calm. Embregts Theunis a avut 45 de porumbei si clasat 41, avand un rezultat senzational. Nu au fost doar niste clasari. Din 7.795 porumbei a castigat locurile 2, 3, 4, 7, 8, 20, 30 si asa mai departe.

Doua saptamani mai tarziu a avut loc un alt concurs Natioanl NPO de la Orleans. De aceasta data a clasat doar “34” de porumbei din 40 de porumbei imbarcati, sau mai precis din 5.180 de porumbei a obtinut locurile: 3, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 17 si asa mai departe.

PUNCTUL DE COTITURA

De fapt numele de Embregts Theunis  este cunoscut sjub numele de Peter Theunis. Peter este un columbofil fanatic, in varsta de 45 ani, conduce o ferma mare. Embregts este socrul sau, numele sotie sale. In trecut au concurat impreuna, parteneriantul a fost unul de succes, dar a existat o problema, crescatoria era situata la socrul sau. In 2006 si-au dat seama ca nu era un loc ideal pentru crescatoria lor asadar au mutat crescatoria la Peter in orasul Hoeven, nu departe de granita cu Belgia. In noua crescatorie au pastrat doar 12 perechi de pui, restul de 50 de porumbei au fost licitati. Acesti porumbei din 2006 sunt baza noului inceput de cariera a lui Peter Theunis. Licitatia a avut un mare succes, si datorita Dr. H de Weerd care a cumparat nu mai putin de 30 de porumbei.

Binecunoscutul veterinar nu a regretat achizitiile niciodata: puii din porumbeii achizitionati de la Embregts Theunis au castigat primele doua concursuri nationale. A avut succes in special cu puii din linia lui “Rocket”. Ludo Claessens a licitat si el. El a cumparat doua pasari: “Vedetje” si “Crackske”. Imediat, in primul an aceste pasari s-au dovedit a fi o adevarata senzatie. S-au dovedit a fi mai buni decat porumbeii Claessens. In 2007 a reprodus doi pui din “Vedetje” care  au castigat loculrile 1 si 3 la Nationalul Orleans. Din “Crackske” a reprodus castigatorii de concursuri de provincie si locul 1 AS Provincie, sectiunea 4. A platit 6000 de euro pentru doi porumbei si a vandut-o pe “Vedetje” singura cu 38.000 euro. Acest porumbel a fost cea mai buna pasare a lui Embregts Theunis, Claessens a luat bani frumosi pe acest porumbel.  

SASE SUPER PORUMBEI

12 perechi de pui nu au fost licitati, nu mai putin de 6 dintre ei s-au devedit a fi super reproducatori. Puii din acesti sase sunt responsabil de rezultatele senzationale mentionate mai sus. De fapt sunt 2 linii de porumbei:

 • Una pe “Young Witbuik” (nu a fost zburat niciodata). Este urmasul unui porumbel numit Witbuik de la C Gijzen un reproducator de senzatie in urma cu multa vreme.
 • Cealalta linie este linia “Golden Dragon Rocket” (99-149).

Este tatal a nu mai putin de 5 porumbei care au clasat in primii 10 porumbeii in concursurile nationale NPO (cu o medie de 10.000 de porumbei pe concurs). Un nepot a castigat locul 1 S National in crescatoria lui H de Weerd si a partenerului sau. In special “Rocketeer” (06-659) valora greutatea sa in aur, “Rocketeer” este fiul lui “Dragon Rocket”, iar “Dragon Rocket” este fiul lui “Rocket” de la M v Gastel. Cunoscatorii stiu ca acest porumbel a fost un miracol, atat ca si zburator cat si ca reproducator. A castigat intr-un an  urmatoarele:

1.671 p – locul 1

2.017 p – locul 1

2.581 p – locul 1

2.366 p – locul 1

<

p class=”MsoNormal” style=”margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: left;”>

<

p class=”MsoNormal” style=”margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: left;”>

Cu astfel de rezultate a devenit cel mai bun porumbel din toata Olanda la distante scurte in 1999. Crescatorul, Dl. van Gastel, unul dintre cei mai subestimati columbofili din Olanda in ultimii ani. Leytens Brothers stiau cat de buni erau porumbeii lui van Gastel. Au cumparat porumbeii acestuia, care i-au ajutat sa devina faimosi in intreaga lume. Asadar este vorba in mare parte de linia lui “Young Witbuik” si  “Golden Dragon Rocket”, in mare parte incrucisati cu importuri care l-au facut pe Peter Theunis starul pe care il stim acum.


IMPORTURI DE SUCCES

Dupa finalizarea licitatiei, Peter Theunis, a decis sa reinvesteasca niste bani. Vroia cele mai bune pasari oferite spre vanzare pentru a le incrucisa cu porumbeii sai. Columbofili ca si Bosua si De Bruyn  au cumparat o gramada de porumbei cu scopul de-asi imbunatatii crescatoria. Peter Theunis avea alta abordare. Daca aude despre un porumbel super undeva, el se duce pana acolo si cumpara un pui, frate sau sora cu acel porumbel super. Doar unul, indiferent de pretul acestuia. Exista o singura conditie, trebuie sa-i placa porumbelul. Pot sa va spun ca Peter Theunis cunoaste cateceva despre porumbei. Columbofilii care il lasa sa aleaga porumbei cu siguranta nu-l vor mai lasa alta data. Theunis detine un tip de porumbel care seamana ca si o singura familie. Cand i-am luat in mana pe cei mai buni zburatori ai sai am fost surprins sa vad ca aratau la fel.

Theunis a importat(achizitionat) porumbei de la:

 • Van Hove Uytterhoeven.
 • J Jonckers. (locul 1 Nationalul Orleans 2012 este un pui din porumbelul Jonckers).
 • Leo Heremans (Linia Nieuwe Rossi, Eenoogske, Spinneke). “Young Rossi” de la Leo este un adevart super reproducator de la Embregts Theunis.
 • Jelle Roziers. In 2008 a obtinut  un reproducator senzational pe numele “Beauty Queen”.

In pedigreul acesteia se pot observa castigatori de concursuri nationale din Belgia de la Bourges si La Souterraine. Nu mai putin de 6 pui din “Beauty Queen” au clasat in primii 10 la concursuri Nationale NPO, incluzand si un loc 1 la Nationalul Orleans din 58.925 de porumbei.

Acestia sunt cei mai importanti dar si cu alti porumbei a reusit sa obtina rezultate bune.


ZBURATORI MIRACULOSI

Daca, de la majoritatea campionilor, le iei cei mai buni 3 zburatori, pasarile ramase sunt in mare majoritate mediocre. Embregts Theunis este totusi diferit. El poate sa vina si sa ne arate un cos plin cu zburatori superiori, majoritatea sunt inruditi cu cele doua linii de porumbei mentionate mai sus. Incepem din nou: 

1

06-0742659: Rocketeer.

 “Rocketeer” a fost unul din porumbei care nu au participat la licitatia din 2006, este cel mai celebru fiu din “Dragon Rocket” (99-148). Ca si pui a fost locul 1 AS Provincie (Brabant 2000), dupa care a fost introdus in lotul de reproductie (matca), lucru pe care Peter nu l-a regretat niciodata. Ce reproducator senzational a fost acesta. A devenit tatal urmatorilor:

 • “Goldspice Girl” aa castigat locul 3 National Orleans din 19.692 porumbei.
 • “Blue Rocket” a castigat locul 4 National Orleans din 13.186 porumbei.
 • “Golden Cannon Ball” a castigat locul 2 Sens, locul 3 Creil, locul 5 Orleans, plus locul 11 National Sens din 13.186.

<

p class=”MsoNormal” style=”margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: left;”>

<

p class=”MsoNormal” style=”margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: left;”>

2

06-0742641: Super girl

“Super Girl” este un alt porumbe din 2006 care nu a fost vandut. Ea castigat locul 2 AS Provincie, in spatele perechi “Rocketer”. “Super Girl” a fost concurata doar ca si pui. Este fiica din “Witbuik” si mama pentru “Golden Cannonball” (4). Mai mult este bunica locului 1 National Orleans din 13.186 porumbei si cea mai rapida din 58.925 porumbei.Este deasemeni bunica lui “Rocket King” care a castigat locul 9 National Orleans din 19.692 porumbei. 

3

06-1183110: “Superior”

Un alt fiu din Dragon rocket, semifrate cu “Rocketeer” (1).

Superior esre tatal urmaotrilor porumbei:

 • locul 1 St Quentin 1.308 porumbei.
 • locul 10 National NPO Orleans 11.563 porumbei.
 • locul 8 National NPO Sezanne 12.647 porumbei.
 • locul 8 National NPO Sens, 14.457 porumbei.
 • locul 7 National NPO Orleans 7.795 porumbei.

 O sora cu “Superior” 06-0742665 (“Rocket Queen”) a fost locul 8 AS Provincie in 2006.

 4.

08-3917583: “Golden Canonball”

Din nou un fiu din “Rocketeer” (1) si Super Girl (2), si ce mai fiu. A castigat locurile 2, 3, 5, si 11 National Sens din 16.382 porumbei.

Este tatal la urmatorii porumbei:

 • “Canon Ball Boy” a castigat locul 1 National Orleans din 13.186 de porumbei si cel mai rapid din 58.925 porumbei.
 •  “Rocket King” a castigat locul 9 National Orleans din 19.692 porumbei.
 • Locul 16 National Sens din 17.292 porumbei.
 •  Locul 3 National Orleans din 5.179 porumbei
 • Locul 12 National Orleans din 5,179 porumbei.

       “Golden Cannon” a castigat locul 3 National Orleans in 2012 (5.180 porumbei).

Si alti…!!!

5.

09-3917763:  “GoldSpice Girl”.

“Goldspice Girl” este o fiica din Rocketeer (1) si “Beauty Queen” reproducatoarea de senzatie care a fost cumparata de la P si J Roziers.

Tatal lui “Beauty Queen” a fost reprodus din doi castigatori de concursuri nationale din Belgia ( Bourges 16.950 de porumbei si La Souterraine 16.942 porumebi).

“Goldspice Girl” a castigat urmatoarele curse:

 • locul 3 National NPO Orleans 19.692 porumbei.
 • locul 29 National NPO Sezanne 11.295 porumbei.
 • locul 58 National NPO Sens 17.292 porumbei.
 • locul 68 National NPO Bourges 9.882 porumbei. 

6.

09-3917730: “Rocket King”.

“Rocket King” este fiu d in “Golden Canonball” (4), un nepot din “Rocketeer” (1). “Rocket King” a castigat:

 • locul 9 National Orleans 19.692 porumbei.
 • locul 16 National Sens 17.292 porumbei.

 “Rocket King” este semifrate cu porumbei care au castigat locurile 1, 3, 3, 4 National Orleans !!!

7.

10-3016846: “Blue Rocket”

“Blue Rocket” este semifrate cu “Rocket King” (6), aceeasi mama. Tatal este acelas “Rocketeer” (1).  “Blue Rocket” a castigat:

 • St Quentin 1.252 p – 1st.
 • National Orleans 13.186 porumbei – locul 4.
 • National Orleans 8.135 porumbei – locul 46
 • Provincial Sezanne S 2: 3.929 porumbei – locul 9.

ACEST “BLUE ROCKET” ESTE TATAL PORUMBELULUI CARE A CASTIGAT LOCUL 1 NATIONAL ORLEANS 2012 (5.179 PORUMBEI) PENTRU UN SMITS.

Este si tatal locului 4 national Sezanne din 12.647 porumbei. 

8.

10-1788611: “Miss Goldnugget”.

“Miss Goldnugget” este din cealalta linie de succes: “Young Witbuik”. Este si fiica si nepoata din “Witbuik”. Asadar consangvina. 

“Miss Goldnugget” a fost locul 5 AS Provincie si locul 1 AS Regional distanta scurta. A castigat locul 6 National Orleans din 8.316 porumbei si este mama pentru:

 • “Valentino” care a castigat loculn 1 St. Quentin 8.116 porumbei, National Sezanne din 12.647 – locul 7 si locul 20 Nijvel 9.507 porumbei.
 • “Space Girl” a castigat locul 3 National Sezanne 12.647 porumbei.
 • “Rossi Star” a ocupat locul 5 AS Privincie.
 • “Super Rossi” a castigat: locul Creil 7.697 porumbei, locul 2 Creil 24.452 porumbei, locul 3 Nijvel 8.115 porumbei.

9.

11-3024467: “Space Girl”

 Este fiica din Miss Goldnugget” (8) si castigat:

 • locul 3 National Sezanne 12.647 porumbei.
 • locul 7 Nijvel din 9.507 porumbei.

“Space Girl” este mama lui “Space Boy” care a castigat in 2012: locul 2 National Orleans 7.795 porumbei si locul 15 National Orleans 5.179 porumbei. Deci in ambele concursuri Nationale Orleans a clasat in primii 15!!!

10.

11-3024491 “Super Rossi”

 “Super Rossi” este un fiu din “Young Rossi” care este unul din reproducatorii de top pe care Peter Theunis i-a achizitionat. I-a achizitionat de la Leo Heremans, mama lui “Super Rossi” este “Miss Goldnugget” (8).

“Super Rossi” a castigat:

 • locul 1 Creil 7.697 porumbei.
 • locul 2 Creil 26.452 porumbei.
 • locul 3 Nijvel 9.507 porumbei.
 • locul 3 St Quentin 8.115 porumbei.

 11.

12-3220102 “Space Boy”

“Space boy” este un fiu din “Cannonball King” si “Space Girl” (9). “Cannonball King” este fiu din “Golden Cannonball” si “Beauty Queen”. Eu o consider o adevarata super pasare. A clasat de doua ori in primii 15 Nationalul Orleans (!) dar si locul 4 Houdeng din 6.459 porumbei. Cursa de la Orleans a fost grea, Houdeng este o cursa de distanta scurta.  

12.

Mai mult:

Din pacate trebuie sa ma opresc, pentru a nu deveni prea plictisitor, dar fie ca ma crezi sau nu, acestea nu sunt plictisoare. Peter Theunis are mai multi porumbei invigatori impotriva a mii de porumbei si porumbei asi. Majoritatea obtinuti din cele doua linii la care am facut referinta.

<

p class=”MsoNormal” style=”margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: left;”>

<

p class=”MsoNormal” style=”margin-bottom: 0.0001pt; line-height: normal; text-align: left;”>

SISTEMUL

In special cu pui, Peter Theunis este senzational, dar el a fost campion si la distante lungi cu porumbei maturi.

Tinerii sunt concurati separat pe sexe. Un sistem pe care si eu il practic. Spre deosebire de alti nu-si antreneaza prea des tinerii. In timp ce altii isi duc tinerii aproape zilnic la antrenament, el deabia ca o face. Primul antreanamet este de la 10 kilometri, apoi 15 km, dupa 25 km, 40 km si … cam atat. Ar trebui sa fie destul pentru pregatirea de concursuri. Doar inainte de MARELE CONCURS de la Orleans el antreneaza zilnic porumbeii. Ce ma frapat pe mine cand am fost la el a fost interiorul adaposturilor (compartimentelor). Peter isi da toata silinta pentru a transforma compartimentele cat mai agreabile posibil pentru porumbei. Peste tot sunt boxe si odihnitori(stinghii). Imi aduce aminte de Verkerk care face la fel. Unii il suspecteaza ca  are un secret, dar P Theunis are totusi un secret, porumbeii sai!!!

Cum altfel poti explica asa ceva:

 • Claessens castiga locurile 1 si 3 National Orleans cu puii din porumbeii Theunis?
 • Palinckx castiga locul 1 National Orleans 2009 cu porumbel Theunis?
 • Smits castiga Nationalul Orleans 2012 cu un porumbel reprodus de Theunis?
 • H de Weerd a castigat doua Nationale cu descendenti din pasatile Embregts?

Acesti columbofli au alte crescatorii, alte metode de antrenament si asa mai departe. Dar ceea ce au in comun sunt porumbeii Embregts Theunis!!! In 2013 am introdus porumbei de un SINGUR columbofil in crescatoria: de la Peter Theunis!!!

Notite

 • “Nationalele” sunt asa numitele curse NPO.
 • Cand spun “Provincie” ma refer la “Brabant 2000” ( aproximativ 2.500 de columbofili)
 • In special de la porumbei Orleans el este senzational, cel mai bun din Olanda, as putea spune. Orleans are 450 km pentru el.
 • Competitia este foarte puternica unde zboara el. Cum altfel este atat de bun la Nationalele NPO?

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere: Andrei Bondar

© Ad Schaerlaeckens

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Embregts Theunis: Al doilea in fata nimanui – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.