Este aceasta o grimasa? Intreaba un porumbel!

 

Traducerea articolului original “Is that a grimase? Ask a pigeon” de Malcolm W. Browne aparut in The New York Times in data de 2 Mai 1989.- Science.
Sursa:  http://www.nytimes.com/1989/05/02/science/is-that-a-grimace-ask-a-pigeon.html

( Definiția simplu, pentru “ grimasa ” : O expresie facială în care gura și fața umana, sunt modificate , într-un mod care arată starea de  fericire,tristete, furie,teama, surpriza si dezgustul.)

Porumbeii au fost invatati sa recunoasca expresiile faciale umane, notiuni specifice oamenilor, posesori ai unui sistem nervos sofisticat pentru a realiza asta.

In experimentele de la Universitatea Iowa, un numar de opt porumbei le-au fost aratate fotografii ale unor persoane diferite aratand emotii diferite, ca fericire,tristete, furie,teama, surpriza si dezgustul.
Pasarile au invatat sa faca distinctie intre aceste expresii.

exercise-300x223

(a) fericit, (b) trist, (c) furios, (d) surprins, (e) temător si (f) dezgustat

Realizarea lor nu sugereaza faptul ca porumbeii au idee despre ce inseamna aceste expresii. Dar, dupa ce un porumbel a invatat sa deosebeasca expresiile pe fetele familiare, se poate apoi identifica in mod corect aceste expresii pe chipuri necunoscute.

Experimentele au fost efectuate de catre Edward A. Wasserman, profesor de psihologie, si colegii sai.
Porumbeii utilizati la experiment au fost antrenati si testati intr-o asa numita cutie Skinner, denumirea provenind de la inventatorul acesteia, psihologul B.F. Skinner.
Porumbeii au fost invatati sa raspunda la intrebari prin ciugulirea a patru diferite chei. Raspunsul corect a fost automat recompensat cu cateva boabe de cereale, strategie recunoscuta ca fiind una pozitiva. Pe una dintre fetele cutiei era un ecran pe care se proiectau fotografiile.

“Rezultatele noastre sustin tezele lui Darwin, conform carora animalele pot invata sa faca deosebire intre expresiile emotiilor umane”, spune dr. Wasserman.
“Abilitatea de a recunoaste expresiile nu este neaparat innascuta nici in cazul copiilor, ea fiind invata in acelasi mod in care o invata si porumbeii.”

Unii psihologi au ajuns la concluzia ca datorita importantei pe care o au expresiile faciale in interactiunea umana, sistemul nervos uman a evoluat pentru a fi capabil sa recunoasca rapid subtilitatile de exprimare.
Dr. Wasserman crede ca acest experiment cu porumbei pune la indoiala aceasta idee, atata timp cat in mod evident, chiar si porumbeii pot invata sa identifice aceste diferente in expresii.

In experimentele anterioare, grupul Dr-ului Wasserman a demonstrat ca porumbeii pot organiza imagini de lucruri in aceleasi categorii logice utilizate de cate noi, oamenii.

“Toate aceste lucrari tind sa confirme opinia lui Darwin in legatura cu continuitatea dezvoltarii mentale de la animale la fiintele umane”, spune el.

Tradus de Gruescu Sava

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.