Examinarea respiratiei

Ani de zile am realizat examinarea respiratiei inainte de imabarcare si intotdeauna am notat rezulaltatele. De regula am facut aceasta examinare in felul urmator: am agatat un ceas care are si secundar la nivelul ochilor in crescatorie si m-am uitat simultan la ceas si la porumbel. Asteptam pan ace porumbelul din mana se linisteste, se relaxeaza si are un ritm al respiratiei normal. Atunci incepem sa numaram respiratiile porumbelului care pot fi cel mai bine observate in partea din spate ale sternului. In general numaram 15 secunde, impartite in 3 parti mai mici a cate 5 secunde si cautam sa vedem daca cele 3 aprti (a cate 5 secunde) sunt regulate sau nu. In timpul testului respiratia din prima parte este mai rapida decat in ultima parte, porumbelul din mana nu era suficient de linistit. In acest caz am numarat respiratiile din partea cu cele mai putine si am tras o concluzie.

http://www.stevenvanbreemen.nl/images/1.23-8060_magicwhiteflight.jpg“Magic White Flight” a punctate in 1994 de doua ori in top 10 National Etape de o zi. Tatal sau este fiu direct din “De Bonte Jaarling” (reprodus din “De Goede Jaarling’) si “Het Asgrauw” din perechea de aur “De Goede Jaarling” si “Het Schoon Blauw”. Acesta este semifrate cu “Riis” 1 National Orleans dina nul 1996 cu 9 minute avanss cu o concurenta de 50.000 de porumbei, este si frate cu femela care a produs locul 1 National Orleans 1997 al lui Jan Witteveen din Hilversum. Consangvinizand pe calitatile de reproductie este o garantie a transmiterii lor!

Am ajuns la concluzia ca respiratia porumbeilor cu un organizm uzat, sau a porumbeilor slabiti … Acestia respira mai des, scurt si in succesiuni rapide. In anumite cazuri 70 pana la 130 de respiratii pe minut se pot intampla. POrumbeii sanatosi si neuzati respire intre 30 si 50 de ori pe minut dupa parerea mea. Totusi nu pot sa spun ca porumbeii cu respiratii mai putine pe minut erau mai buni zburatori decat decat acei cu o numaratoare mai mare a respiratiilor pe minut. Dar am ajuns la concluzia ca specimen cu respiratii extraordinare de mari au dat pui cu respiratii normale. Examinarea respiratorie are doar o valoare orientativa si are sens atunci cand se examineaza si traheea, dintre porumbeii nostri care recent au fost supusi la etape grele nu se merita sa ii concuram mai departe. Cu alte cuvinte se adauga o dimensiune noua in procesul de observare al porumbeilor. Atunci cand masuram impreuna cei mai importanti factori ai capacitatii de performanta; vitalitatea, calitatea muschilor, ochii, expresia facial, cu ajutorul acestora si cu o practica suficienta puten allege cei mai buni. De asemenea si cand esti intr-o crescatorie alta de cat a ta. Asa cum ascris deja, sunt unii care pun la indoiala aceasta tehnica din motive pur egoistice.

Deoarece obtinerea unor pui de calitatea la lotul de reproductie se obtine printr-un know-how (cunostiinte) competent, iar eu am fost destul de preocupat sa detaliez aceste proprietati importante pentru o perioada de timp indelungata.

Tot timpul prezentarii mele am scos in evidenta ca nu se poate evalua un porumbel repede pe baza unei singure trasaturi de character unic. Cineva ar putea sa spuna despre o femela ca nu are ochii frumosi sau muschi buni, dar nici ca nu are valoare din cauza unui singur defect. Calitaea unui porumbel este determinate de suma totala a tuturor calitatilor. Cu ajutorul acestui parametru unele caracteristici devim ultra importante. Altele vor fi mai putin favorabile iar rezultatele finale depind de punctele forte si modul in care acestea pot sa contrabalanseze punctele slabe si chiar sa le inlocuiasca. Diferenta dintre un evaluator bun de porumbei si unul amator poate fi gasita in simplul fapt ca evaluatorul bun poate mult mai repede sa evalueze si sa ia in considerare echilibrul intre calitati si apoi sa isi exprime o opinie finala (definitiva). Trebuie sa mai adaug ca este posibil sa iti formezi o anumita imagine a performantelor si a altor capacitati cu o aproximatie de 80% la porumbeii de doi ani sau mai batrani.

Se poate ca unii sa evalueze eronat porumbeii tineri. Asa cum am mai spus, fata (privirea) porumbelului dezvaluie cea mai mare parte dintre calitatile unui porumbel. Fata (privirea) unui porumbel tanar neexperimentat nu spune foarte multe. Evaluarea calitatilor este realizata mult mai dificil de acesta, iar in cazul porumbeilor tineri este mult mai greu de facut.

Autor: Steven van Breemen

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.