Exemple de obtinere a unei noi rase de porumbei

Porumbeii spanioli au fost obtinuti in Turingia din porumbei de Nurnberg, porumbei voiajori, “porumbei turcesti” si porumbei de camp.

Porumbeii comerciali au aparut in anul 1875 din incrucisarea porumbeilor gusati cu cei florentini si cu porumbei de camp. Astfel au fost consolidate proprietatile caracteristice ale porumbeilor comerciali.

Coloritul porumbeilor texani a fost obtinut din incrucisarea rasei franceze Mondain cu porumbeii regali.

Coloritul legat de sexul pasarilor atat la porumbeii masculi cat si la femele provine, la origine, de la reasa monocroma de Turingia la care culorile legate de sex sunt deschise, galbui si albastru. Aceasta proprietate a fost transmisa si altor rase.

Cam prim anul 1890, porumbeii regali au fost obtinuti prin incrucisarea porumbeilor maltezi, romani, voiajori si englezii Duchess. In mai mult de 100 de ani de cultivare a formei si masei corporale s-a ajuns la una dintre cele mai grele rase.

In cazul porumbeilor germani de expozitie care provin din porumbei voiajori, incrucisarea cu rasa Homer pentru rafinarea punctelor de pe cap a fost reusita.

Porumbeii cărăbuşi aurii din Turingia au apărut in jurul anului 1930 si au disparut iarasi din cauza evenimentelor din timpul razboiului. Ei au fost din nou recunoscuti in anul 1976. Exista porumbei al caror fond de culoare este negru cu o stralucire verzuie, cu licariri castanii pe aripi.

In jurul anului 1970 au aparut porumbeii albi cu o boneta neagra in forma de rozeta si cu pene negre pe partea din spate a gatului, pe piept, pe umeri si pe coada.

Carunculat de Oradea s-a format în oraşul Oradea şi împrejurimi începand cu anul 1985. Provenienţa rase este din încrucişarea a 4 rase de porumbei: Carier(englez), Berber, Dragon, Voiajor German de frumuseţe.

Voaiajor german de frumusete – rasa s-a format in jurul anului 1900 in Germania din voiajori de curse, porumbei autohtoni, pescarusi chinezi, diverse tipuri de bagdeti si alte rase.

Trasatura caracteristica a rasei este capul. In ultimii 20-30 de ani crescatorii au inceput sa pun accent foarte mare si pe proportiile corporale.

Roller de Cluj – Originea: rasa s-a format in zona orasului Cluj ? fiind selectionat din Rollerul Oriental incǎltat, dupǎ gustul si vederile crescǎtorilor locali.

Aptitudini de zbor: la formarea rasei aveau aptitudini de buni zburǎtori, in prezent se cresc doar pentru caracterele de exterior.

Daca stii si alte rase, felul in care s-au format, fii liber sa comentezi si sa adaugi comentariul tau…

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

3 thoughts on “Exemple de obtinere a unei noi rase de porumbei

  1. As dori sa cumpar porumbei maltezi.
    Orice informatie imi este de ajutor.
    Astept mail,
    Multumesc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.