Fam. Tunduc loc 1 crescator la etapa LUCENEC din 14.05.2017, organizata de Jud. Bihor ,unde au participat un numar de 195 de crescatori ,cu un numar de 7495 de porumbei

Crescatorii de porumbei vorbesc foarte mult despre motivatie. Motivatia este importanta nu numai pentru porumbeii, dar si pentru crescatorul in sine .


Relatia dintre crescator si porumbei, joaca un rol-cheie! Starea mentala a fiintei umane, crescatorul si jucatorul, este important, de asemenea. In cazul in care porumbeii vor fi sanatosi, antrenati corespunzator, hraniti in functie de necesitate, putem sa ne asteptam la multe surprize placute, din partea lor!

Aceasta este una dintre principalele cerinte pentru un sezon de curse de porumbei de succes.

Daca va confruntati cu probleme, de exemplu, o boala sau alte dificultati, este vina numai si numai a crescatorului. Fiecare crescator care este implicat in sportul columbofil in aceste zile, este de fapt un castigator. Fiecare dintre ei merita respectul nostru! Cred ca ar trebui sa fie, de asemenea un visator. Visele noastre ne stimuleaza si ne ajuta sa stabilim noi obiective.

Se intampla de mai multe ori: atunci cand iei unul dintre porumbei tai, uneori mintea ta incepe sa rataceasca: vezi o mare pasare cu un penaj perfect si origini excelente si dintr-o data credeti ca aceasta pasare va deveni un campion! Ei bine, unele vise devin realitate!
Sa discutam despre motivatia porumbeilor, care cred ca este legata de caracterul porumbelului in sine. Porumbei de top, nu au nevoie de o stimulare suplimentara, ei doresc doar sa se intoarca acasa cat mai curand posibil; acest lucru este in instinctul lor.Un porumbel talentat va deveni in cele din urma un mare participant la curse, dar nu poti transforma un porumbel mediu intr-un campion.
Este porumbelul dumneavoastra unul dintre pasarile dominante in crescatorie ? Se simte in largul lui in mediul sau? Pentru asta crescatorul trebuie sa faca mereu observatii si constatari!

Cursele de porumbei , necesita nevoia si de pricepere, …aveti nevoie de multe curse ,pentru a afla mai multe despre calitatea unui porumbel. Acest lucru imbunatateste semnificativ sansa de ati cunoaste porumbeii ,bazandu-te pe ei si in acest fel ai posibilitatea sa definesti echipa ,care te reprezinta ca crescator. Un porumbel trebuie sa demonstreze ca este un campion, dar o realizare nu este de ajuns . Aceasta poate dura cativa ani inainte sa fi convins despre calitatile unei pasari.

A ne pronunta asupra formei unui porumbel este una dintre cele mai importante abilitati pe care trebuie sa le aibe un crescator daca acesta doreste sa acceada in topul clasamentelor. Selectia saptamanala a echipei de concurs nu este niciodata un lucru usor. Simpla angajare in concursuri a echipei de zbor nu este suficient pentru a invinge, atata timp cat pasarile care nu sunt in forma sunt angajate, iar cele care sunt in forma nu sunt angajate pentru simplul motiv ca “nu le-a venit randul”. Crescatorul trebuie sa ajunga sa-si cunoasca pasarile individual, astfel incat sa ia decizia corecta in privinta fiecareia in parte in timpul perioadei de imbarcare. Daca un crescator are un lot de 40 de porumbei in lotul de zbor si din acestia trebuie sa ii selecteze pe cei in forma, de fapt el trebuie sa ia 40 de decizii corecte. In esenta, aceste decizii ne da de gandit, bazandu-ne  pe urmatoarele criterii:

Cum se prezinta pasarile la controlul la mana si cum arata fizic?
Care este comportamentul lor?
Cum se prezinta excrementele lor?

Pentru usurarea deciziei, exista cateva elemente de ghidare.

Oare ne-am putea pronunta suficient de exact asupra formei unei pasari si a potentialului ei de a intra in forma, doar prin controlul acesteia la mana? Dupa cate se pare, exista mai multe semne exterioare la porumbei care ne indica starea fizica in care acestia se afla si daca sunt in forma: aspectul culorii muschilor din jurul sternului, al osaturii, al ochilor, ciocului si penelor, greutatea corporala,cavitatea bucala,picioarele,semnele din adapost….

Forma poate fi determinata prin observarea comportamentului pasarii in jurul crescatoriei si a reactiei sale la antrenamentele la care este supusa.

Toate aceste semne pot parea uneori fara legatura intre ele, dar odata cu trecerea timpului si capatarea experientei monitorizarea lor devine o obisnuita pentru crescator. Nu exista reguli fixe la selectia unei pasari in forma si crescatorul trebuie sa-si foloseasca ochiul, mainile si ratiunea.

A descoperi ca o multime de pasari din colonia proprie au obtinut aceasta trasatura in perioada angajarii in concursuri este un fapt care da satisfactie oricarui crescator constiincios si este rasplatit prin acumularea de trofee si diplome.

Cu aceasta introducere ,doresc sa scot in evidenta etapa de LUCENEC ,din 14 .05.2017 , organizata de Jud. Bihor ,unde au participat un numar de 195 de crescatori ,cu un numar de 7495 de porumbei, cu lansare la ora 10 , unde s-a evidentiat d-nul Pali Sebastian – club Salonta, loc 1;2 si 3 , urmat de Vancea Flavius si Fam. Tunduc ( loc 5;6 si 7 ), loc 1 / crescator cu un punctaj de 1,73 ,reusind sa claseze in 34 minute, dintr-un numar de 23 femele  angajate ,17 ,trecand de procentajul de 50 % .

Temperatura la lansare a fost in jur de 14 grade ,iar la sosire ,in jur de 18 grade gelsius, cu un vant predominant N.N.V .avand un cer senin la lansare ,iar la sosire putin nourat. Judetul Bihor are o deschidere pe aproape 180 km, Oradea situansu-se la centul distantei .
Evolutia fam. Tunduc , la aceasta etapa ,este o reusita ,fiind salutara.

Metoda folosita de Fam. Tunduc, este vaduvia, numai cu femelele, masculii ramanand acasa, asteptand perechea, o metoda veche, folosita de multi crescatori din tara si strainatate. In aceasta metoda ,timpul acordat numai femelelor, este mult mai lejer, intrucat atentia este indreptata si concentrata, numai asupra lor, motivarea fata de mascul, boxa si cuibar, este mult mai stabila, intrucat masculii ramasi acasa, sunt mult mai energici. Metoda testata la aceasta etapa, pentru fam. Tunduc, s-a dovedit a fi un success deplin. Pe aceasta cale, ii doresc succes in continuare si sa repete aceasta isprava, etapa de etapa. Deasemeni, felicit si pe ceilalti participanti ai judetului Bihor si cel mai bun sa castige!

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

2 thoughts on “Fam. Tunduc loc 1 crescator la etapa LUCENEC din 14.05.2017, organizata de Jud. Bihor ,unde au participat un numar de 195 de crescatori ,cu un numar de 7495 de porumbei

  1. Sper sa nu fie un foc de paie. Cu ani in urma mai citisem un articol cand respectivul concura din localitatea Grosi, apoi a urmat o seceta mare …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.