Forma porumbeilor voiajori – Semne din adapost

Suntem pe ultima suta de metri pana la inceperea competitiilor din sportul columbofil. Unii au inceput deja sa-si antreneze porumbeii, altii mai asteapta; important e ca atunci cand incepi sa antrenezi porumbeii sa nu te mai opresti (decat daca vremea te determina sa te opresti).

In acest articol voi vorbi putin despre “forma” porumbeilor, mai precis semnele acesteia vazute in crescatorie, in adapostul porumbeilor. Acest articol face parte dintr-o serie de articole ce vor urma in care voi prezenta rand [e rand semnele, “simptomele” formei la porumbeii voiajori.

Porumbeii in forma trebuie sa fie activi si nerabdatori sa zboare. Atunci cand se simt bine, unele pasari zboara singure. Altele manifesta o varietate de schimbari in comportament, ca de exemplu: un mascul poate face o parada pe marginea superioara a unei usi sau poate lua cu asalt o a doua boxa sau o femela poate fi reticenta sa vina inapoi in adapost atunci cand este chemata. Un crescator cu un bun simt al observatiei poate asocia aceste schimbari comportamentale la anumite exemplare cu performantele lor corespunzatoare. Pentru ca un porumbel sa capete cu adevarat o forma buna, trebuie sa fie “fericit” din punct de vedere mental. Din acest motiv nu este posibil sa se forteze dobandirea formei, indiferent la ce regim alimentar sau antrenamente este supus porumbelul.

20151230_150612 - Copy - Copy

Pentru ca adevarata forma sa se obtina, pasarile trebuie sa fie fericite si multumite cu adapostul lor. Cu alte cuvinte este nevoie ca porumbeii sa aibe acea “fericire de adapost”.

Porumbeii aflati intr-o conditie buna sunt sigure pe pozitia lor in cadrul adapostului. Acest lucru se poate deduce din mai multe indicii:

  • porumbeii se odihnesc bine si dorm bine, uneori pana la punctul in care lasa o aripa sa le atarne pe langa odihnitoare;
  • porumbeii sunt blanzi si au incredere in crescator, dar sunt vioi si interesati de miscarile crescatorului, privindu-l cu atentie atunci cand se afla in adapost;
  • pasarile in forma sunt dornice sa-si apere adapostul si sunt gata sa se incaiere pentru hrana.

Crescatoriile care gazduiesc porumbei in forma sunt zgomotoase si pline de miscare.

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

2 thoughts on “Forma porumbeilor voiajori – Semne din adapost

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.