Formarea porumbeilor voiajori sa rupa stolul- Training Your Racing Pigeons to Break

Formarea porumbeilor voiajori sa rupa stolul- Training Your Racing Pigeons to Break
sursa : http://www.sahpa.asn.au/feedbreed/feedbreed/trainingtobreak.pdf
28/8/2014

Ce este ruperea de stol a unui porumbel ?
Ruperea de stol a unui porumbel ,este atunci cand acesta se separa de acel stol si isi urmeaza singur drumul spre casa, urmandusi propiul drum .
Daca observam un stol de porumbei, care zboara in linie dreapta ,vom putea observa ca exista uneori un lider ,urmat de ceilalti urmaritori, care la un moment dat ,se desprinde de acel stol.
Intrebarea este ,ce fac celilalti porumbei care sunt in acel stol ? Cu siguranta ca ei urmaresc pe acei lideri, ace-si urmeaza cursul spre casa .
Încercarea noastra , de a anula instinctele porumbeilor .
Porumbei prin natura lor sunt pasari gregar ( de stol ),vor să fie împreună pentru securitate. La păsările tinere în special, necesita un timp mai indelungat sa invete sa se rupa de stol.Este în instinctul lor de supraviețuire, sa ramana grupati in stol stiind ca pasarile de prada ,cauta si ataca porumbeii singuratici, izolati de stol,deoarece aceste rapitoare ,cred ca acei porumbei ar putea fi, bolnavi sau răniti.
Acesta ar fi motivul natural ,ca porumbeii sa ramana grupati in stol.Cu toate acestea, scopul nostru este de a avea câștigători și lideri, care sa stie sa se rupa de stol.Pentru aceasta ,trebuie sa-i antrenam , încercănd sa-i instruim, împotriva instinctelor, lucru care este foarte greu .
Cum dezvoltați lideri de stol și păsările care se rup de stol?
Liderii care se rup de stol și liderii care conduc stolului, sunt două lucruri diferite.Un conducător ( lider ) se află în fața stolului după propriul curs, dar cu securitatea stolului.Liderul de stol va tine pasul cu urmaritorii sai pe care ii v-a astepta, pe cand celalalt tip de lider va continua in viteza, in timp ce urmaritorii sai vor ramane in urma.
Porumbeii care se rup de stol, este pe cont propriu, dar și pe propriul său curs.Ca numitor comun ,ambii isi urmeaza cursul spre casa .Aceasta este ceea ce trebuie să-i instruim pe porumbeii noștri de curse să facă si sa-i antrenam, invatandu-i sa-si urmeze si directia corecta spre casa ,pe cont propriu.
Există două metode de a învăța porumbeii să rupa stolul si sa-si urmeze cursul propriu.
1 Prima metoda ar fi angazarea individuala a fiecarui porumbel ,la intervale de timp , 3 …5 minute, dupa ce primul porumbel nu se mai vede , se elibereaza al doilea si asa mai departe. Aceasta metoda este consumatoare de timp ,in functie de numarul de porumbei pe care-i aveti, dar este o tehnică de formare foarte valoroasă.
Pentru crescătorii de porumbei sunt două dintre cele mai prețioaselucruri : timpul si banii.
2 A doua metodă este de a elibera porumbeii , în grupuri mici.Cred că eliberarea porumbeilor în grupuri mici este mai bună decât o singură eliberare comuna la toti o data .
Iti poti imparti stolul in 3 stoluri mai mici si ii poti elibera pe rand, la intervale de timp ,pana nu se mai vad in zare , evitand astfel ,intalnirea lor pe traseu.Poti elibera un stol intr-o anumita locatie apoi sa mai mergi cativa Kilometri si sa eliberezi urmatorul stol.
Prin divizarea grupului de porumbei pentru acest antrenament ,obtinem trei stoluri cu trei lideri de stol, care invata sa se si rupa de stol ,urmandusi cursul spre casa .Si astfel,porumbeii se luptă pentru poziția de lider. Mai târziu, puteți descompune în grupuri mai mici cu mai puțin de zece porumbei in grup și în cele din urmă, sa ajunge-ti la un numar de trei porumbei ,intr-un grup,pentru ca in grupuri mici ,porumbeii isi desvolta instinctul de lider si asa vom putea obtine porumbei care se vor rupe de stol și vor urma propriul curs.
Când angajati grupuri mici sau porumbei individuali, este important să vă asigurați că nu se vor uni într-un sing stol mare.
Adesea, un stol, poate să pară ca a iesit din raza noastra vizuala și să zboare înapoi peste punctul de eliberare 10-15 minute mai târziu.
O modalitate de a preveni acest lucru este de a lansa porumbeii , nu numai la intervale de timp diferite, dar și la distanțe diferite.Alegeți distanța de la care doriți să ii antrenați.Găsiți un drum foarte apropiat, care se desfășoară perpendicular pe distanță.Lansati primul grup,dupa care au iesit din campul nostru vizual ,mergeti inca 1…3 km mai mult de la locul primei lansari si eliberati celalalt grup .Repetați metoda la urmatorul grul, până când au fost eliberate toate grupurile.
Aceasta metoda de lucru, poate împiedica gruparea acestora într-un grup mai mare.
Atunci cand efectuam aceste antrenamente ,evaluam succesul sau esecul , asupra felului în care porumbeii sosesc acasă.Pentru ca nu stim ce se intampla cu porumbeii din locul de lansare si pana ajung acasa ,va trebuii sa avem un ceas constatator electronic ,gen: Tauris ,Benzing , Bricon,FV2, V8 sau alte tipuri ,pe care sa le punem pe meniul de antrenament si sa facem evaluarea, notand intr-un caiet porumbeii din primul stol ,al doilea si al treilea , ora lansarii .Vom observa de multe ori ca doua grupuri s-au intors acasa impreuna ,dintr-un alt grup, s-au desprins si au venit singuri , sau ca ultimul grup lansat ,a ajuns primul acasa , iar primul grup ,a ajuns ultimul acasa .
Un anumit grup a facut un timp mai scurt , iar un alt grup ii v-a trebuii un timp mai lung sa ajunga acasa .Cum se ajunge la astfel de rezultate diferite ,atunci cand toate grupurile au fost eliberate din acelasi loc ? Iată unele din idei, despre motivele pentru care avem rezultate atât de ciudate.
Puteți observa de multe ori la punctul de eliberare că porumbeii vor începe să se îndrepte într-o direcție cu un lider și apoi , un alt porumbel oarecare,se află în față și ia o nouă poziție de lider. Sau uneori, un porumbel începe să se rupă de stol și stolul se întoarce,rămânând la fel cu natura lor gregară.
Există o luptă pentru poziția de lider și direcția de deplasare pentru intregul grup si acel grup ,depinde atunci de cine deține această poziție de lider.
Cred că, dacă acel porumbel lider duce stolul pe o direcție greșită, încet, celelalte păsări realizează acest lucru,se desprind de acel stol si se indreapta spre casa ,pe cont propriu. Acest lucru ar explica de ce ar exista o asemenea întoarcere.Daca un grup se descurcă prost și celelalte grupuri care au o bună orientare, ar putea fi explicate prin același eveniment.
Liderul grupului cu performanțe slabe a luat stolul,pe un drum mai lung, dar nu suficient pentru întregul grup de a se rupe de stol.
In cele din urmă, un porumbel oarecare, a preluat conducerea și a adus echipa acasă pe drumul potrivit.În orice stol, există porumbei excelenti și păsări slabe . Va exista întotdeauna o luptă pentru poziția de lider, pana la cei slabi .
Acesta este scopul antrenamentului nostru,pentru a instrui până când avem lideri suficient de încrezători și orice păsări care sunt adevărați adepți sau manechine , vor disparea din echipa.Trebuie sa scapi de porumbei prosti din timp, pentru a-ti concentra timpul si resursele pe cei care instinctiv cauta sa castige.

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

One thought on “Formarea porumbeilor voiajori sa rupa stolul- Training Your Racing Pigeons to Break

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.