Porumbei voiajori si consangvinizarea – FORMAREA UNEI SUSE DE PORUMBEI

In urma deselor solicitari din partea multor tineri columbofili, de a  le prezenta si explica o schema si un material cu privire la formarea unei suse, dar si rolul consangvinizarii, m-am hotarat sa prezint aceste doua materiale, publicate in Buletinul Informativ “Columbofilul”, la rubricile “Documentar” si “Ancheta noastra”. Am considerat oportun sa prezint tinerilor columbofili acest material al reputatului cronicar columbofil Claude Hinnerberger, aparut in revista “Le Pigeon Voyageur de France“, nr. 2/1986, fiind tradus la acea vreme de catre d-nul ing. Mihail Cososchi, iar in urma acestui material domnnul Dr. Mircea Bilius vine cu lamuriri si precizari, cu un articol de exceptie: “Rolul consangvinitatii in ereditatea aptitudinilor sportive la porumbeii calatori”. Tin sa precizez ca la intocmirea acestor materiale am pastrat intocmai inscrisul original, prezentat in aceea vreme in revista mai sus mentionata. Un aport deosebit l-a  avut d-nul Boscu Bogdan, din Botosani, care a redactat in intregime aceste doua materiale, motiv pentru care ii multumesc pe aceasta cale. Astazi va prezentam materialul “Formarea unei suse” iar in zilele urmatoare va vom supune atentiei materialul “Rolul consangvinitatii in ereditatea aptitudinilor sportive la porumbeii calatori”- redactat de Dr. Mircea Bilius .

5663

La inceputul unui sezon este necesar sa cunoastem modul in care se fac imperecherile de buna calitate si cum se formeaza o suşă, pentru formarea ei fiind absolut obligatoriu să dispunem de porumbei de valoare.

Formarea unei suşe necesita porumbei foarte buni, incercati in concursuri foarte serioase, timp de mai multe sezoane la rand sau provenind din linii de exceptie. Se poate crea o susa si cu un singur porumbel de mare valoare.

Atat metoda de zbor cat si ca moduri de hranire, exista in arta incrucisarilor mai multe metode si chiar daca nu sunt bune, in totalitate, multe sunt bune si raman valabile.

As vrea sa reamintesc liniile unei metode pe care am intrebuintat-o mai de mult si care a dat rezultate in mai multe crescatorii.

In primul rand trebuie sa dispunem la plecare de un porumbel de valoare. Deci va trebui sa posedam un mascul si mai multe femele –  intre 2 si 4; este preferabil ca toti sa fie destul de omogeni ca tip si caracter. Aceasta metoda care decurge, in parte, din legea lui Mendel poate fi practicata si de cei ce joaca “vaduvia”

Intr-adevar, acestia din urma ignora deseori valoarea femelelor lor. Daca au un mascul de mare calitate, ei vor sa-l foloseasca in mod util in aceasta metoda de reproductie.

Inainte de a expune in detaliu metoda pusa in discutie, consider ca este bine sa precizam ca aceasta metoda nu exclude celelalte tipuri de incrucisari si ca arta columbiculturii consta in aplicarea competenta a uneia sau a alteia dintre metode.


1 Mascul x 4 Femele

Pentru a forma o susa crescatorul trebuie sa faca imperecherile prin incrucisari, el trebuie sa gaseasca ca solutie finala formula de plecare.

  1. Numerotati femelele cu 1, 2, 3, 4 (fig 1).
  2. Notati puii proveniti din aceste imperecheri cu litere. Plasati-le sub cifre: A B C D.

Veti obtine prin aceste imperecheri prima generatie XXXX.

  1. Incrucisati aceste litere intre ele pentru a obtine a doua generatie: DABC.

Notati a doua generatie prin doua litere:  AD BA CB DC.

  1. Incrucisati aceste doua litere intre ele pentru a obtine a treia generatie: CB CD AD AB.

Notati a treia generatie cu 4 litere: ABCD ABCD ABCD ABCD.

  1. Pentru a continua susa si a afirma valoarea de reproducator reveniti la prima sursa, imperechind tinerii masculi ai fiecarui grup de litere cu cele 4 femele numerotate, in asa fel ca aceste litere sa se incruciseze. Veti obtine formula de plecare ABCDF etc.
  2. Pentru a termina susa dumneavoastra si a inchide ciclul, imperecheati cele 4 femele ale fiecarui grup ABCDF cu primul mascul.Un mascul cu 4 femele

 

 

 

Veti obtine setul complet: ABCDFM

Remarcati  ca toate aceste incrucisari au fost studiate pentru a regasi formula de plecare, adica fiecare porumbel tanar provenit din aceste imperecheri are in sange “setul” complet, fara ca vreo litera care reprezinta un reproducator sa fie omisa sau dublata.

Multi crescatori opresc formarea susei dupa a treia generatie. In acest caz, crescatorul va trebui sa faca imperecherile prin incrucisarea intre pasarile provenite din diferiti ani, adica un mascul de un an cu o femela de 2 ani etc….Dar pentru a afirma valoarea susei, pentru a o face mai stabila, mai solida este preferabil sa revenim la prima sursa; crescatorul va putea cu usurinta sa-si dea seama comparand el insusi produsii sai.

1 Mascul x 2 Femele

Pentru a forma o susa in trio crescatorul trebuie sa procedeze in acelasi fel ca pentru cele 4 femele. Urmariti cu atentie figura 2.

Numerotati femelele cu 1, 2.

Imperechiati masculul cu cele 2 femele.

Notati tinerii proveniti din aceste imperecheri cu litere.

Plasati-le sub cifre. Veti obtine prima generatie: AB

Pentru a obtine a doua generatie, incrucisati aceste doua litere intre ele: BA

Notati tinerii proveniti din aceste imperecheri cu doua litere AB BA.

Incrucisati aceste doua litere pentru a obtine a treia generatie: BA AB.

Notati puii iesiti din aceste imperecheri cu patru litere :  ABBA ABBA.

Reveniti la prima sursa, imperechind tinerii masculi ai fiecarui grup ABBA cu femelele numerotate; incrucisand numerele veti obtine formula de plecare: ABF.

Pentru a incheia ciclul susei dumneavoastra imperecheati o tanara femela din fiecare grup cu primul mascul. Veti obtine ”setul” complet:  ABF.

un mascul cu 2 femele

 

Sava Gruescu

www.bondar-gruescu.home.ro

Ma numesc Gruescu Sava, sunt din Resita judetul Caras -Severin. De mic copil, mi -au placut porumbeii, vecinul meu Zinbran Emil, care avea porumbei de la d-nul Catici din Arad, m-a initiat pentu prima data, despre porumbei, dandu-mi cateva serii de pui . In 1969, m-am inscris in clubul 085 Resita, si-mi aduc cu drag aminte, de cateva locuri bune din anul 1970. Loc 2 de la BUDAPESTA, din 3921 porumbei, din data de 11.07.1970, loc 3 de la BRNO din 2092 porumbei, din data de 18.07.1970 cu porumbelul 2214 -68 -M.In 1998, am facut tandemul BONDAR & GRUESCU. In 2007 am ocupat loc.1 National la cat. vit. maturi , loc 2 National la cat. general palmares, participand pentru prima data la Olimpiada de la Oostende - Belgia ,la cat. general palmares , unde am ocupat locul 28 .In 2010 , din motive subiective ,am renuntat la porumbei ,dar in 2013 pana in 2015 ,am sustinut tandemul Iordache&Adascalitei ,care in 2015, au obtinut un loc 1 National la cat vit. maturi ( record de viteza 3,40 puncte) , tandem care la inceputul lui 2016 ,s-a destramat. Din 2008 si pana in prezent , am sustinut si crescatoria resiteanului Pisla Daniel , care cu doua participari in cadrul Olimpiadei de la Nitra - Polonia ( 2013) si Olimpiada de la Bruxelles - Belgia ( 2017) si-a ideplinit conditiile pentru certificatul de "MAESTRU COLUMBOFIL ", care conform RNS ii va fi inmanat la expozitia Nationala ,urmatoare . http://www.bondar-gruescu.home.ro/

3 thoughts on “Porumbei voiajori si consangvinizarea – FORMAREA UNEI SUSE DE PORUMBEI

  1. rezultatul A,B,F,M cum se imperecheaza pentru obtinerea de zburatori…?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.