Gainatul – Unul dintre indicatorii starii de sanatate in cazul porumbeilor voiajori

Asa cum indica si titlul ales pentru acest articol, voi vorbi putin despre un indicator al starii de sanatate, si anume gainatul (fecalele) porumbeilor.

De ce este important sa tii sub observare gainatul atat in perioada de concursuri cat si in extrasezon?

  1. Iti poate spune daca trebuie sa intervii cu medicamente. Fie pentru tricomonoza, cocidioza, sau E-coli. Daca ai parte de gainat umed, verzui, urat mirositor; atunci se prea poate sa ai probleme, in special cu tricomonoza daca nu sunt si alte semne de boala. Ceea ce am observat in ultimii ani este ca tricomonoza a devenit o boala din ce in ce mai “tacuta”, adica prezinta niste simptome tot mai putin evidente. In cazul unui gainat umed si verzui, in acest caz poate fi vorba si de o alimentatie nepotrivita.
  2. Gainatul iti poate spune daca porumbelul este in forma, sau daca poate intra in forma. daca este sanatos si daca ii merge bine.

Am sa va prezint niste poze cu gainatul unor masculi inainte de etapa de fond din data de 18.06.2016, mai precis le-am facut cu 1 inainte de imbarcare.

pictures 273

Asa cum se poate observa in poza de mai jos, gainatul atat sub forma de bilute(cazul ideal) cat si sub forma “carnaciori adunati”, nu este cazul sa ne panicam se poate si asa. Partea alba reprezinta urina solida.

pictures 274

 

Existenta pufului (mare) cat si a pufului mai mic, acele bucatele micute denota faptul ca porumbeii sunt santosi si ca le merge bine. Forma gainatului, de regula acesta ar trebui sa fie sub forma unor bilute, care sa cada usor prin gratare (sa nu fie lipicioase, asta ar insemna ca sunt umede si ceva este in neregula).

pictures 276

Sa urmaresti evolutia gainatului in fiecare zi nu este atat de greu de facut, eu consider ca este barometrul starii de sanatate al porumbeilor nostri si merita sa dedici cateva minute pentru a analiza gainatul.

pictures 275

De multe ori dupa o etapa grea gainatul este foarte apos si verzui, dar acesta lucru nu este o problema, de cele mai multe ori se rezolta cu un probiotic bun, eu folosesc entrobak cu rezultate bune in acest sens. Daca totusi nu o poti rezolva si problema persista atunci iti recomand un tratament de tricomonoza.

 

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

One thought on “Gainatul – Unul dintre indicatorii starii de sanatate in cazul porumbeilor voiajori

  1. Super subiect de discutat!
    Felicitari Andrei!
    Intr-adevar, gainatul este unul dintre indicatorii starii de sanatate, poate chiar cel mai evident si usor de urmarit! Din fericire, mai sunt si indicii evidente la porumbei!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.