Columbofil

Ghid si informatii privind depistarea bolilor la porumbei

Cunostintele si informatiile cu privire la bolile porumbeilor, a tratamentului si managementului acestora devin tot mai cunoscute, de la an la an, datorita mijloacelor actuale care ni se pun la dispozitie (reviste, carti de specialitate, interviuri, diverse materiale). Dintr-o experienta suficient de bogata in domeniul columbofil, incerc sa intelegeti si sa clarificam – implementand practicile moderne -, sa imbunatatim starea de sanatate a porumbeilor nostri si odata cu aceasta calitatea concursurilor. Prin intermediul acestui material , intentionez sa pun intr-o legatura directa toate informatiile din domeniul veterinar cu managementul porumbeilor si sa prezint aceste informatii intr-o forma usor de citit si de folosit (alfabetic).

ABDOMEN UMFLAT LA PORUMBEI :

AER SUB PIELE:

APETIT:

ARIPILE:

CASCATUL:

CERUMEN:

CHILA (OSUL STERN):

CIOCUL:

DESCHIZATURA BUCALA:

EXCREMENTE:

GAFAIALA – pasarile cu infectie respiratorie sunt mai predispuse la gafaieli, dar asta inseamna mai degraba o toleranta scazuta la efort fizic.Apare mai des atunci cand vremea este mai calda, cand pasarile sunt grase, neantrenate, cand au fost fortate la un zbor dur in timp scurt (de ex; pentru a evita sa fie prinse de un soim sau uliu), pe perioada naparlirii, cand sunt infectii ce le consuma energia (de exemplu parazitii) si in conditii in care impiedica umflarea completa a sacilor de aer, precum ovulatia la femele.

GATUL (LA INTERIOR):

MANIPULARE

MIROSURI IN ADAPOST

MUSCHII PECTORALI (DE ZBOR)

  1. Pasarile cu dificultati in respiratie sau oxigenarea sangelui, care odata cu efortul fizic, datorita continutului scazut de oxigen devin albastri. Culoarea albastruie este reflectata in muschii ce raman asa pana cand pasarea isi recapata rasuflarea si muschii revin la culoarea miozita (roz).
  2. Pasarile care sunt supuse unui efort mai mare decat sunt ele capabile dezvolta miozita (inflamarea musculara) sau crampe, schimba culoarea muschilor in albastrui-vinetiu. Aceasta persista pana cand muschiul se reface, ceea ce inseamna cateva zile .
  3. Asociata cu o sanatate precara sau ingrijiri ce inhiba dezvoltarea formei.

OCHII:

PUPILA – La o pasare sanatoasa se strange imediat la expunere la lumina. O strangere lenta indica oboseala, o afectiune sau o boala primara a ochiului.

PENAJUL:

PICIOARE:

NODULI ALBI SUB PIELE – Guta, acumulari de acid uric sub piele care poate fi asociata cu o dieta hiper – proteica, boli de rinichi sau pot apare spontan la o pasare sanatoasa dar batrana.

PIERDERI IN CURSE:

PLEOAPA:

POSTULA:

STRANUTURI – indica iritatii nazale sau ale sinusurilor. Acestea pot avea ca si cauza infectii respiratorii, capusele sacilor de aer, praful, fumul. Deseori sunt insotite de alte gesturi precum scarpinaturi la nas si frecarea capului de incheietura aripii.

TRAHEEA:

TREMURUL COZII – pasarile in forma isi scutura adesea coada (la fel ca un evantai).

UMFLATURI:

VOMA – provocata fie de iritatiile mucoasei gusei si ale stomacului (in caz de tricomonoza, forme de infectii respiratorii, invectii bacteriene si fungice, ale peretilor gusei, ca urmare a ingestiei de substante toxice sau iritante) fie de boli interne severe.

ZBOR:

 

Exit mobile version