Nu citesc ei oare reviste columbofile?
Nu asculta?
Sau pur si simplu nu gandesc?
Aceste intrebari mi le pun uneori despre columbofilii care inca nu STIU ca este gresit sa tratezi porumbei in apa pe vreme rece. Si torusi este atat de simplu.
SIMPLU
In cazul fiecarui medicament exista un dozaj recomandat. Producatorul cunoaste cat de mult, acesta prescrie o anumita doza, bazandu-se pe un comportamentul normal al porumbelului.
Dar “consumul normal de apa” nu poate fi luat in considerare cand este foarte cald sau cand este foarte rece.
Cand este cald, porumbei consuma mai multa apa decat este normal, astfel vor consuma mai mult medicament.
Pe-o vreme rece, deabia consuma apa si astfel nu vor primi destul medicament.
Nu stiu ce este mai nasol, dezastros: poate prea putin medicament?
Apoi mai sunt unii care nu se intreaba pe ei insisi sau pe medicul veterinar daca medicamentul se dizolva corect. De exemplu Flagyl, de dragul argumentatiei. Acest medicament nu se dizolva defel. Unii cred ca au gasit solutia. Pun medicamentul in apa calduta sau pun adapatorul cu medicamentul la soare. Din nou, gresit.
SIGUR
Medicamentele, de asemenea, sunt depozitate deseori incorect. Intr-un dulap, intr-o zona mai umeda din crescatorie. Gresit!!! Medicamentele sub forma de pudra trebuie pastrate in locuri uscate si intunecoase.
Luati ca exemplu binecunoscuta pudra vitamineral. Cand pui aceasta pudra in crescatorie, o poti arunca dupa cateva zile daca afara este umed. Atunci cand nu este uscata porumbei nu o mai consuma. Mai bine sa pui pudra pe un incalzitor daca ai unul.
Eu pastrez astfel de medicamente si produse in interiorul casei si nu in crescatorie.
Dar despre medicamentele sub forma de lichid? Daca se vad asa numiti nori in ele, au devenit neconsumabile. Mai mult este nevoie sa se scuture bine flaconul, acest aspect este foarte important. Oricum, fiecare lichid trebuie scuturat bine inainte de a fi folosit, mai ales sticluta de vaccin pentru paramixoviroza, inainte de a o folosi.
COLEGII COLUMBOFILI
Columbofilul pe care l-am vizitat isi trata porumbeii de tricomonoza. E era asa de rece, “atat” de rece incat administra tratamentul pe mancare. Mi-am ridicat sprancenele, aveam motivele mele.
De ce sa tratezi orbeste pentru tricomonoza in timpul iernii?
In vremuri de demult, tratam si eu, din cauza ca asa ni s-a spus.
Astazi, eu nu mai tratez doar pentru ca asa o spune calendarul, este “vremea tratamentelor”.
Eu, totusi, am medicamentele la indemana in asa fel, ca sa pot interveni imediat cand aud sunte ciudate la pui, sau daca gainatul miroase, sau daca porumbeii sunt putin “ascutiti”, sau cand gasesti acele mici puncte in gatul porumbelului.
“Administrand un tratament, nu ai nimic de pierdut” o spun unii.
GRESIT. Ai mult de pierdut. Rezistenta naturala, de exemplu. Mai mult, cu cat tratezi mai rar si putin, cu atat vei avea parte de efecte mai bune ale medicamentului atunci cand vei fi nevoit sa o faci.
DIN NOU GRESIT
Respectivul avea o galeata plina pe jumatate cu mancare, punea un fel de ulei pentru porumbei pe mancare si incepea sa scutire(agite) galeata. Si apoi adauga medicamentul si incepea sa amestece (agite).
Bietul barbat, el vroia sa faca bine, dar facea o gramada de greseli.
Atunci cand amesteci mancarea cu medicamentul nu are sens sa pui mai mult de un kilogram de mancare. Daca pui mai mult risti sa nu imprastii medicamentul in toata mancarea.
Galeata nu este recomandata, este mai bine sa folosesti ceva mai plat, un castron sau ceva de genu, pentru a putea imprastia mai bine medicamentul.
Uleiul nu este prea lipicios. Faptul ca veterinarul i-a recomandat sa foloseasca ulei, spune ceva despre inabilitatea sau mai degraba ignoranta acelui barbat. De vreme ce uleiul nu este lipicios, rezultatul va fi ca medicamentul va ramane in partile interioare ale galetii sau borcanului.
Ca si rezultat, dupa administrarea tratamentului , cantitati mici de medicament vor cadea pe mancare astfel vei trata pentru o perioada de timp mai lunga porumbeii cu cantitai mici din medicament. O metoda buna de a induce o rezistenta la tratament este foarte probabila.
Credeti-ma, multi nu vor avea porumbei sanatosi pentru ca nu administreaza corect medicamentele. Sau as mai putea spune ca supradozeaza.
Odata cand tineam o prelegere despre porumbei, un crescator m-a intrebat ce parere am despre ceaiuri. Mi-as dori ca crescatorii sa administreze zilnic ceai porumbeilor. Atat timp cat vor pune ceaiul singur, fara ca sa mai administreze si medicamente in ceai.
PLANGERI
Apoi mai sunt acei crescatori care se plang mereu ca au parte de atat ghinion cand reproduc porumbei. Se intreaba mereu de ce doar lor li se poate intampla.
Raspunsul este simplu. Continua sa faca aceleasi greseli.
O greseala ar fi sa puna o doua perechi in tr-un compartiment. Facand acest lucru cauti probleme.
Masculii adevarati nu ii vor lasa pe ceilalti in pace, in mod cert atunci cand se vor imperechea. Dintr-un motiv anume nu pot sa stea sa priveasca in timp ce colegii lor “se iubesc”. Un cuplu intr-un compartiment este ok. Trei sau mai mult este ok, dar doua cupluri este gresit.
OUA SPARTE
Mai exista o nemultumire care se gaseste vesnic pe buzele columbofililor, ouala sparte.
Unii crescatori se inseala pe ei insisi si se intreaba dece li se intampla doar lor sa aiba ghinion.
Ghinion? Poate sa fie.
Dar probabil ca este vina lor. Ce fac eu cand imperechez porumbeii este sa scot afara toate odihnitorile din crescatorie.
In asa fel ca locul porubeilor sa fie pe podea sau in boxa.
Dar odata ce ouale sunt depuse pun din nou odihnitorile in compartiment.
Va voi explica de ce:
Este in natura animalelor sa nu deranjeze cuibul iar porumbeii nu sunt diferiti. Uneori se intampla ca porumbei sa defecheze pe oua in cuibar, dar totusi destul de rar. POrumbeii in general vor sa isi pastreze cuibarul cat mai curat.Ceea ce fac este sa se duca in alta parte unde sa faca gainatul, acel loc este podeaua. Apoi se vor intoarce la locul lor, iar daca nu sunt odihnitori se vor duce la cuibarullor.
Eu vreau ca ei sa se odihneaca pe odihnitori Atat timp cat ei se odihnesc nu vor zbura la cuibar (boxa) iar daca nu vor zbura spre cuibar acestia nu vor sparge ouale care se gasesc in boxa cu cuibarul. Este atat de simplu.
LUMINA SI INTUNERICUL
In final, multe greseli sunt facute prin luminarea sau intunecarea, aceste doua pit pune capat unui sezon intreg. Voi reveni asupra acestui aspect.
Autor: Ad Schaerlaeckens
Traducere si adaptare: Andrei Bondar
Sursa foto si text: www.schaerlaeckens.com
,,De ce sa tratezi orbeste pentru tricomonoza in timpul iernii?”
Tratezi contra trico. doar daca faci vaccinul contra Paramixo. Doua dimineti este indeajuns sa faci porumbeilor pe timp de iarna… in 2 dimineti poti obtine un efect aproximativ cat ar obtine un altul in 4-5 zile de tratament si aici nu ma refer sa maresti cantitate/dozaj, mai degraba la modul cum aplici tratamentul.
Ce parere ai despre flagel stop, romvac?
Cel mai bun daca il combini si cu alt medicament contra tico si hexamitaza… chiar daca are acid ascorbic (vit C sintetica) poti pune cativa picuri de lamaie 1 picur/10 porumbei. Avantajul sta in altceva, nu cum combini tratamentul (nu ma refer ca il pui in apa sau pe boabe)… foarte important cum il aplici tratamentul, asta este o alta poveste care fiecare o poate deprinde in timp.
Am mai intrebat in stanga si-n dreapta dar 90% au o parere mai putin buna despre Flagelstop… cum il combini , cum aplici tratamentul, apoi devine cel mai bun.
Naspa umbla greu porumbeii pe el si il cureti greu.
Ce am spus eu ai nevoie doar sipcile sa fie facute la tamplar (ai dimensiunile) si restu faci tu acasa, schelet pe care sa vina asezat grataru si pe urma gratarele. Fa cum doresti. De felu meu nu prea insist la nimeni, care sunt intradevar pasionati si doresc sa faca ceva bun si util … singuri isi dau interesu.
Ce parere ai despre acest tip de gratar, doar la ei am gasit din lemn de brad.
https://tamplarielemn.files.wordpress.com/2012/02/gratare.jpg
Umbla greu porumbeii pe el, se curata greu, se ridica mai repede praful de sub el.
Am descris care gratar este mai bun.
Stiu, ai zis latime de 6 cm, grosime sipca de 2 cm si spatiu intre sipci de2,7-2,8 cm.
Cat te-ai referit la latime 6 cm, ce anume sa fie?
spatiu 2,8 – 3 cm (intre sipci). Sipcile le faci la un tamplar, acasa ramane doar sa faci scheletul care vin pe podea.
http://www.porumbei.ro/crescatorie-noua-2/#more-22044
intra pe link si vezi gratarele, ceva de genu, numai ca latimea sipcii sa fie de 6 cm… daca ai recitii acolo cu atentie siigur ai intelege (acolo unde am scris).
Mie imi plac lucrurile mai simple… gratare de lemn, antibiotice populare (slabe), medicamente de care altii fug spunand ca nu au efect, volierele simple din scandura,etc.
Eu am avut gratare import belgia in anul 1999, sunt reci ca naiba, stau rau porumbeii pe ele, umbla greu, atat singuru avantaj ca sunt durabile rezistente al naibii… altii pun incalzire pe placi de lemn la hranitor, sau incalzesc lemn sau plastic la + 13 grade in boxa sa stea porumbelu toata perioada anului cu caldura la picioare, si noi fugim de lemnul de brad ? Lemnul de brad care tine cald si lucreaza absoarbe din umiditatea din din cusca mai apoi sa o elimine treptat, etc… e prea ieftin sa fie apreciat bradul. Lux ?…. la porumbei trebuie sa faci cat mai natural si cat mai aparent salbatic posibil.
Multumesc inca o data pentru sfaturi. Ma tot gandesc cum sa fac cu gratarele. Poate sa scot afara podeaua si sa fac sertare peste care sa pun gratarele, sau sa las podeaua si sa merg cu 20 de cm peste podea, ceea ce imi permite in momentul de fata si cusca. Prima parte cu sertarele este mult mai scumpa decat prima.
De ce sa tratezi pentru trico daca nu au?…chiar daca ai vacinezi….sa tratezi este nevoie de un examen in laborator…dupa care decidem…Ce este Tricomonasul?…
Pai asta spunea si Ad Schaerlaeckens, ca nu are rost sa tratezi decat daca este cazul, iar iarna nu prea este cazul sa tratezei de tricomonoza.
R P s-a referit la administrarea timp de2 zile a unui medicament pentru tricomonoza inainte de vaccinarea de paramixoviroza. Nu tratament, pentru ca nu ai de ce sa tratezi, doar in scopul vaccinarii, inainte de vaccin porumbeii trebuie sa fie100% sanatosi.
2 zile este ca nici una chiar mai rau….Intre bacterie si virus este diferenta ca de la cer si pamaint….Cind omul copilul se administreaza vaccinul este tratat inainte de viermusi,ciuperci,virusi?….. si totusi vacinul ai este administrat?….. si culmea asi face efectul….
Ai intrat si dai numai taiate, intrebi intruna dar nu explici nimic, apreciaza ca raspund si eu aproape pe masura.
Dai picuri dupa cap concentratie 10% tot la 2 luni… nu mai ai probleme cu viermii. Daca vorbim de ciuperci deja e grav… aproape zero imunitate.
,,2 zile este ca nici una chiar mai rau….Intre bacterie si virus este diferenta ca de la cer si pamaint….”
Asa credeam si eu cu ceva ani in urma cum ca trebuie 5 – 7 zile… mai avansam si de la 24 ore tratament continu ajungem la UNA DIMINEATA (daca ne permitem)… si de la 5-7 zile ajungem la 3 maxim 4 dimineti. Nu este nici bacterie dar nici virus…. protozoare.
Daca mai ai intrebari intreaba cu referire exacta (Andrei, Claudiu, Grigore, Iosif, etc)… eu nu sunt deschis la polemica, eu am invatat si invat pt mine, sunt pasionat, ma intereseaza, foarte rar ma bag in discutii si cand o fac dau afara cat imi convine.
Sa fi iubit.
Andrei : ,, Poate sa scot afara podeaua si sa fac sertare peste care sa pun gratarele, sau sa las podeaua si sa merg cu 20 de cm peste podea, ceea ce imi permite in momentul de fata si cusca.”
In acest caz daca ar fi voliera mea… nitrofugatu ar fi dat afara apoi urma montarea gratarelor, binenteles plus alte modificari la voliera, dar nu e treaba mea si nici voliera mea. Creste porumbei dupa puterile tale, dupa timpul liber care il ai, punete pe treaba in functie de ce ai propus sa faci in viitor… mediu zonal sau varf national.
Doamne sa nu vada Tudoran ce scri pe acilea…. ma speri RP…bacterie virus prozatoare…ma dai pe spate….daca citeai atent intre cuvinte chiar eu ti-am dat raspunsul…Facultatea este teoria dar meseria este santierul….inainte de toate trebuie Porumbeii dupa care…restul sint artifici…credema iti spun din experienta atentie la categoria maraton….nu ma refer la Berlin fac referinta la Schwerin acolo jos palaria….
,,.Intre bacterie si virus este diferenta ca de la cer si pamaint…”
Noi vorbeam aici despre trico.
Anonim 20 ianuarie 2015
De ce sa tratezi pentru trico daca nu au?…chiar daca ai vacinezi….sa tratezi este nevoie de un examen in laborator…dupa care decidem…Ce este Tricomonasul?…
Anonim 20 ianuarie 2015
2 zile este ca nici una chiar mai rau….Intre bacterie si virus este diferenta ca de la cer si pamaint….Cind omul copilul se administreaza vaccinul este tratat inainte de viermusi,ciuperci,virusi?….. si totusi vacinul ai este administrat?….. si culmea asi face efectul….
TRAG IN EL DE SCHWERIN !!!! Tu consumi ceva seara ? Reciteste ce ai mazgalit in 2 comentarii. Daca vrei panarama nu mai trebuie sa faci ca deja e panarama cand scrii ceva.
Ia explica tu aici asa pe indelete daca tot esti fixat pe virusi si bacterii sa invete doritorii ceva din cunostintele tale… vezi sa nu faci vreun raspuns santier.
copiat:
,,2 zile este ca nici una chiar mai rau….Intre bacterie si virus este diferenta ca de la cer si pamaint….”
Asa credeam si eu cu ceva ani in urma cum ca trebuie 5 – 7 zile… mai avansam si de la 24 ore tratament continu ajungem la UNA DIMINEATA (daca ne permitem)… si de la 5-7 zile ajungem la 3 maxim 4 dimineti. Nu este nici bacterie dar nici virus…. protozoare.
=======================================
EU FAC REFERIRE LA TRICO (protozoare)!!!!!!!
Astept sa faci franjuri subiectul virusi si bacterii… apoi iti dau pe raspunsul tau de in viata ta nu ai dorii sa iti stie cineva numele real.
Admin te rog sa verifici IP-ul sa nu scrie altcineva cu numele de Anonim, sa fie scris tot de la acel IP.
Astept….
Ok.
Calm….cafeina este acum pe lista substantelor interzise….. esti prea agresiv nu esti de maraton iti plac distante scurte… in viata trebuie sa fi calm sa porti o discutie civilizata si sa nu cedezi cu nervi…cred ca nici in sezonul sporiv nu sti sa pierzi,nu trebuie sa te contrazica nimeni si poate esti un om de afaceri Politic si toata lumea este la picioarele tale…..Gresesti…..
Astept…
Nu este nevoie sa ne contrazicem, putem ramane la tonul civilizat, fara ironii. Fiecare poate sa isi expuna punctul de vedere. Poate cu aceasta ocazie invatam si mai multe…
Le métronidazole (Flagyl) a une durée d’action trés brève.
Pour limiter l’apparition des résistances, il convient de limiter les traitements aux périodes à risque (élevage, concours). En dehors de ces périodes, durant l’automne et l’hiver, les traitements anti trichomonas pourront être réduits au minimum (voire supprimés)… Un contrôle parasitaire avant vaccination est justifié. Un traitement antibiotique avant vaccination contre la paratyphose est conseillé……….CONCLUSION :
Je conseille de vacciner 2 fois les jeunes pigeons contre la paramyxovirose. La première vaccination peut être réalisée dès le sevrage SI 2 injections sont réalisées. Par contre, si une seule injection est pratiquée, il est alors préférable d’attendre l’âge de 5 ou 6 semaines. On prend néanmoins le risque que la maladie n’apparaisse avant que les pigeonneaux n’aient reçu la moindre injection du vaccin ou tout au moins que la contamination ait lieu AVANT que l’immunité ne se soit installée.
Je rappelle que la protection n’est pas immédiate; un délai de 3 semaines EN EFFECTIF SAIN, est nécessaire à l’obtention d’une immunité correcte.
Enfin, la plupart des ennuis liés au PMV sont dus au fait que TOUS les pigeons ne sont pas vaccinés au moment de l’introduction du virus dans la colonie.Eu nu am studi multe sint prea micut ca sa inteleg…Dar cum ai gratare din 99 de acolo ma ghindesc ca poate intelegi…daca vorbesti flamanda esti perfect …sincer iti spun
Oare daca eu copiam texte in alte limbi …
Am lucrat cu google translate…. in final am inteles despre ce este vorba in urma efortului depus sa copiezi pentru noi ceva scris de catre altcineva.
– Deci noi mai sus ( Eu si Andrei) tocmai am vorbit despre tratament anti trico… reproduc ce am scris eu despre Flagelstop (metronidazol) : ,,Cel mai bun daca il combini si cu alt medicament contra tico si hexamitaza… chiar daca are acid ascorbic (vit C sintetica) poti pune cativa picuri de lamaie 1 picur/10 porumbei. Avantajul sta in altceva, nu cum combini tratamentul (nu ma refer ca il pui in apa sau pe boabe)… foarte important cum il aplici tratamentul, asta este o alta poveste care fiecare o poate deprinde in timp.”
– Deci se pare ca mai sunt si persoane care mai au habar:
a) cum se face o combinatie anti trico,
b) cum sa maresti puterea de lucru atunci cand faci un tratament
c) sau CEL MAI IMPORTANT cum sa aplici un tratament (aceasta varianta fff putini o stiu).
================================
Mai spune asa in textul tau… cum ca trebuie facut de 2 ori vaccin paramixo la tineri, etc.
Afla din nou ca in Romania 90% dintre columbofili vaccineaza puii la intarcare si apoi ii revaccineaza in iarna.
===============================
Iarasi mai spune ca trebuie facut impotriva parazitilor tratament inainte de vaccin.
– Din nou afla ca am renuntat la asa ceva cu cine lucrez, la ce primesc porumbeii regulat nu mai e nevoie sa se faca tratament contra parazitilor… deci asta inseamna progres.
– Iar daca se face un sondaj aici pe site cati dintre columbofili fac tratament contra parazitilor inainte de vaccin, sa nu fi surprins daca majoritatea fac acest lucru… deci textul in franceza inca nu a impresionat. Eu cu ce sunt de vina :(thumbs-down
===============================
In text mai recomanda ca trebuie facut tratament antibiotic inainte de vaccin contra germenilor.
– In Romania acesta nu mai este un secret.
– Dar tot in Romania sunt care fac doar trico si apoi vaccin contra paramixo.
– Dar tot in Romania (R P) va fi unul si poate aproape singurul care in 2-3 ani daca toate merg bine va renunta sa recomande antibiotice si medicamente la prieteni, etc, chiar daca acum le recomanda sa fie din grupa veche, slabe, populare, doze reduse pt ca in momentul de fata exista o chestie ce le poate marii puterea de lucru si in doza mica incat sa lucreze poate cu ceva mai bine decat in doza mare … cum spuneam in 2-3 ani vor fi abandonate si inlocuite cu ,,produs home made”.
==================================
Nu stiu franceza, dar poate dai mail acelei persoane cu care ai vrut sa ne dai pe spate si spune asa; Toate bune si frumoase, dar aceasta lucrare este incompleta, de ce:
– Noi in Romania dam aspirina in apa de baut la porumbei inainte de vaccin!!
– In urmatoarea zi mai sunt o parte care dau vitamine la porumbei timp de 1-2 zile!!
– Tot noi astia din Romania dupa vaccin timp de 21-23 de zile nu dam nimic ACID la porumbei sa nu anuleze din vaccinul !!
– … despre stres nu a pomenit nimic…pacat.
===============================================
Astept nasolia cu virusii si bacterile : thumbsUp!
Cineva sigur a plecat in concediu… e liniste, nu mai putem studia nimic in copy-paste.
Foarte intersant articolul, pacat ca nu e asa popular site-ul tau ptr ca mi se pare singurul 100%despre porumbei ptr ca si porumbei.ro incepe usor usor sa se indeparteze
@r.p : exista un tratament naturist impotriva tricomonozei ? sau macar ceva care sa fereasca porumbeii inafara de otet de mere? am vazut undeva ca galbenelele ar ajuta dar nu stiu in ce mod are trebui administrate
P.S: daca cineva vrea sa scrie cu nume diferite pot pacalii adminul foarte usor daca au conexiune de tip ppoe(rds) cu ip dinamic, se aloca ip diferit la fiecare deschidere a conexiunii !!!
Ceai de galbenele, nu prea placut. Poti face o cura de cateva zile in mod preventiv. Intr-adevar columbofil.com nu are 4-5 mii de vizitatori dar a crescur enorm in ultimii doi ani de la 2-3 sute la 7-8 sute vizitatori unici pana la 1200 duminica. Treaba mea principala este sa aduc informatii de calitate si dupa vedem ce aa fie.