Gresit – Un articol de Ad Schaerlaeckens

Se spune uneori ca: “cei care fac cele mai putine greseli vor concura cel mai bine”, trebuie sa recunoastem ca exista ceva in aceasta exprimare.

Greselile, pana la urma, sunt facute de toti oamenii mai putin de cei care nu au ajuns sub pamant.

Astfel, cititul, ascultatul si pastrarea ochilor deschisi in scopul  imbunatatii este foarte important. Nu este nicio coincidenta ca aproape toti marii campioni, atat in Olanda cat si in Belgia sunt abonati la revista columbofila “De Duif” in care eu am coloana mea in care scriu saptamanal.

ANTRENAMENTELE

Porumbeii unui prieten aratau destul rau, lucru pe care cred ca la observat si el, din cauza ca un veterinar ii verificase porumbeii cu o zi inainte.

“Nimic nu e era gresit”

“Nimic gresit” inseamna ca porumbeii nu erau bolnavi, dar “a nu fi bolnav” nu inseamna  ca sunt in forma buna.

Apoi am aflat de ce  aratau acei porumbei atat de rau. Acest columbofil isi antrena porumbeii cu masina in fiecare zi si de fiecare data femele erau arate masculilor.

Si asta nu e tot. In timpul vizitei mele, porumbeii zburau in jurul crescatoriei. Era seara tarziu, si ploua si pe deasupra sufla si un vant rece. Problema nu era vantul. Ci ploaia era. Porumbei  uzi se usuca cu ajutorul miscarii. In timpul noptii nu se pot misca, asa ca vor sta uzi, acesta un adevarat ataca impotriva formei porumbeilor. Ce a facut acest columbofil gresit?

A lasat zburatorii afara in fiecare seara indiferent  de starea vremii, nu e un lucru intelept din partea lui.

Mai mult, nu este nevoie sa antrenezi, porumbeii maturi atat de des cu masina. De 3-4 ori este deajuns.

PUII

Acum cand scriu acest articol, puii mei sunt in varsta de 8 saptamani si nu zboara nici macar un metru.

Trebuie sa recunosc ca am pus primul rand de pui si cel de-al doilea intr-un singur compartiment , acest lucru este departe de modul ideal. Este o problema daca puii de 8 saptamani nu se antreneaza?

Unii sunt de parere ca e o problema.

Aceastia se intreaba daca porumbeii lor ar trebui tratati sau ar trebui fortati sa se antreneze cu ajutorul steagului sau cu mingea?

NIciuna din cele doua variante.  Pentru ceea ce ei isi fac griji chiar nu este o problema.

Imi aduc aminte de Serge van Elsacker.  POrumbeii lui nu se antrenau nici macar cand aveau trei luni. El nu-si facea griji pentru acest lucru si mai tarziu s-a dovedit ca a avut dreptate.

Aceleasi pasari care erau lenese la inceput, chiar si sa zboare de pe acoperis au concurat destul de bine in acel an. Ce folos sa tratam trichomonoza daca nu este prezenta trichomonoza?

Cu cat apelam mai putin la medicamente cu atat va fi mai puternic efectul atunci cand tratam.

REAMINTIRE

Sunt foarte putini acei columbofili care cred ca puii pierduti si care intra in alta crescatorie valorea ceva. Astfel, ei nu vor sa-si mai recupereze puii.

Au oare dreptate?

Exista atat de multe exemple care demonstreaza ca nu au dreptate.

Armand Schoolmeesters, este un exemplu foarte bun.

A avut odata unpui care la fiecare antrenament intra in alta crescatorie. Pana cand acest columbofil s-a plictisit sa-l tot aduca acasa de unde tot intra. L-a inchis si a reprodus niste pui, fara vreu motiv anume .

Ghicici ce s-a intamplat?

Porumbelul care a fost atat de prost incat nu mai gasea drumul spre casa nici macar de la 5 kilometri a devenit un reproducator de baza in crescatorie. A reprodus porumbei super, unul dupa altul.

DE ASEMENEA GRESIT

Majoritatea crescatorilor dau drumul puilor din adapost in aceeasi perioada a zilei. Acest lucru este in regula. O ora mai tarziu sau mai devreme nu face o diferanta atat de  mare, dar sunt anumite limite. MI-aduc aminte foarte bine ce a patit Klak o data.

E era o zi frumoasa de vara. El si sotia au vrut sa mearga pe malul marii asa ca si-a lasat puii mai devreme  in aceea dimineata. Jumatate dintre ei s-au pierdut. Si mai este ceva:

Ceea ce fac unii crescatori, cand un porumbel care s-a pierdut s-ai revina, este sa astepte sa fie vreme buna inainte de al lasa afara inca o data.

NU este gresit sa astepti putin in astfel incat acel porumbel sa se aclimatizeze.

NU ar trebui sa lasi afara un astfel de porumbel nici daca este vreme buna, din contra. Cel mai bun lucru este sa lasi afara acel porumbel mai tarziu , impreuna cu alti porumbei si chiar mai bine pe o vreme mai ploioasa, mai inchisa.

Astfel iti cresti sansele ca sa nu-l pierzi din nou.

PORUMBEII MATURI

O alta greseala, in mare parte facuta de incepatori, este sa cumperi porumbei maturi de la crescatori care nu se lasa de porumbei (gen licitatii totale). Este complet gresit, in special mai ales cand cumperi online de la cineva pe care nici nu-l cunosti.

Doar niste prosti pastreaza porumbeii mediocri si ii vinde pe cei mai buni. Uita de cuvintele seducatooare folosite in reclame.

Incepatorii cumpara astfel de porumbei din cauza ca nu au rabdare. Ei vor sa reproduca din ei cat mai repede posibil, in special daca pedigree-ul  arata promitator.

Ceea ce ei nu realizeaza, este ca majoritatea porumbeilor nu sunt buni, indiferent de ceea ce spune pedigree-ul. “Lipsa rabdarii” este unul  din motivele pentru care cumpara puii gresiti.

Ii vor devreme, la inceputul anului, al doilea sau al treilea rand de puii daca este posibil.

Dar adevarul este ca, cu cat astepti mai mult cu atat iti cresc sansele sa obtii porumbei buni.

Am nevoie de puii timpurii din cei mai buni porumbei pentru mine. Sunt oare altii diferiti de mine?

NU PREA INTELEPT

Mai era si acest crescator care credea in vitamine pentru zburatori. Zburatorii nu au nevoie de ele, dar oricum. O data l-am vazut dizolvand vitamine in apa calduta.

Vitaminele se dizolva dar curand nu mai ramane nimic din aceste vitamine.

Acum intelegeti de ce este gresit sa pui adapatorul in lumina soarelui. Atat vitaminle cat si medicamentele isi pierd proprietatile destul de devreme, astfel se contribuie la dezvoltarea trichoomonozei.

Trichomonadele se dezvolta in apa calduta!!!

O alt greseala este sa lasi boxele libere deschise.

Boxele care nu sunt ocupate ar trebui intotdeauna sa fie inchise, daca nu faci asa cauti probleme.

dinkerinsputn

Adapatorile nu ar trebui puse in sputnik cand este cald.

 DOZELE

Ai grija sa administrezi dozele corecte daca dai medicamente. Acest aspect este strict legat de cantitatea de apa pe care o beau porumbeii.

Un veterinar bun se va referi intotdeauna la vreme cand vine vorba de tratamente.

De exemplu:

In mod normal o lingura la un galon de apa, mai putin pe vreme calda (caniculara), si mai mult cand este rece.

Din acest motiv, un medic veterinar bun nu v-a recomanda sa tratezi porumbeii iarna. Porumbeii nu prea beau apa iarna si prin urmare vor bea prea putin medicament.

Iar “o doza mica de medicament” este mai rau de cat (putin) o doza mai mare  de medicament.

Nu uitati: daca medicamentul este lichid agitati bine sticla inainte de folosire. Simplu?

Intr-adevar.  Dar nu aveti idee cati crescatori trec peste aceste lucruri simple din cauza ca sunt prea simple.

intweduwnhokas (1)

Interiorul compartimentului de zburatori A. S. Boxele libere s unt inchise.

Autor: Ad Schaerlaeckens

Traducere si adaptare: Andrei Bondar

© columbofil.com

Andrei Bondar

www.columbofil.com

Pasionat 100% de porumbei. Am inceput sa am porumbei de la varsta de 11 ani. Incepand cu anul 2011 mi-am schimbat complet directia in ceea ce priveste cresterea porumbeilor, trecand de la porumbeii de agrement (ornament) la porumbeii voiajori. Sportul columbofil cu porumbei voiajori mi se pare cel mai complet, porumbeii voiajori mi-au dat mult mai multe satisfactii decat au reusit porumbeii de agrement in toti acesti ani.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.